Plus 43 procent za rok

Plus 43 procent za rok
Zatímco před rokem z fondů více než půl miliarda korun týdně odplývala, letos na podzim zhruba stejně peněz do fondů přitéká. Celkově dnes spravují fondy UNIS o 43 procent více majetku než před rokem.

Léto dnes definitivně končí a nezbývá než toto roční období bilancovat. Celkově do fondů za poslední tři měsíce přitekly čtyři miliardy korun nových investic. Hodnota majetku spravovaného členskými správci UNIS ČR stoupla na 88,9 miliardy korun. To je pro srovnání o 27 miliard korun (+43 procent) více než před rokem. Uvážíme – li, že kapitálové trhy meziročně klesly o zhruba dvacet procent, jedná se opravdu o pěkný výsledek, který ale nejvíce vypovídá o vysoké zainvestovanosti do fondů peněžního trhu a dluhopisů.

Další miliardy jsou přitom na cestě, a tak si troufám tvrdit, že meziroční nárůst majetku o 40 procent (na cca 120 miliard korun) je udržitelný také pro sezónu 2002-2003. Prvním důvodem, který mne k tomuto optimismu vede, je fakt, že fondům peněžního trhu patřícím skupinám České spořitelny, ČSOB a Komerční banky se konečně podařilo oslovit masovou a v chování konzervativní klientelu.

Druhým důvodem jsou pokračující transformace postkuponových investičních a uzavřených fondů na otevřené. Jen v příštím týdnu tímto způsobem statistika nabobtná o bezmála dvě miliardy korun spravované ve fondech Český UPF a Moravskoslezský UPF. Oba fondy více než zdvojnásobí majetek pod správou ČP Investu (profil, názory), který se stane se 3,2 miliardami korun šestou největší investiční společností. Až na sedmou příčku bude tímto krokem odsunut Pioneer (profil, názory). Pioneer však ČP Invest do roka a do dne opět porazí. Nepřispějí k tomu nové klientské peníze, ale fúze se ŽB Trustem (profil, názory). Nová sloučená investička, která se beze vší pochybnosti bude jmenovat Pioneer, by v současnosti měla pod správou necelých devět miliard korun.

Vedle ČSOB výnosového (profil, názory) (+212,8 milionu korun) získaly nejvíce nových peněz fondy IKS peněžní trh (profil, názory) (+178 milionu korun), Sporoinvest ISČS (profil, názory) (+171,5 milionu korun) a Sporobond ISČS (profil, názory) (+73 milionu korun). Přes 128 milionu korun získal také v Belgii registrovaný fond peněžního trhu KBC Multi Cash ČSOB. Podrobnější informace o desítce fondů s nejvyššími přírůstky majetku zjistíte v tabulce čistých prodejů .
Kterým fondům se naopak nedařilo a podílníci z nich odcházeli, zjistíte v přehledu úbytku majetku pod správou. Prozradím vám jen, že nejvíce peněz (přes 8 milionů korun) odešlo z Pioneer Trustu (profil, názory).
Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz a desítka fondů s nejvyššími odkupy.

Kurzy podílových listů akciových fondů poklesly za poslední týden v průměru o bezmála pět procent. Čelo tabulky fondů s nejnižším zhodnocením obsadil Akro Eurotech (profil, názory) s mínus 9,6 procenty následovaný ISČS Eurotrend (profil, názory) (-8,12 procenta). O moc lépe na tom ale nebyly, a následkem vývoje světových trhů ani být nemohly, ostatní fondy fondů a fondy akciové. Zde najdete kompletní desítku fondů s nejnižší týdenní výkonností.

Znovu nastolená politická stabilita měla příznivý vliv na ceny dluhopisů. Nejvíce (1,14 procenta) připsal Trendbond ISČS (profil, názory) následovaný fondy J&T Perspektiva Smíšený (profil, názory) (+1,02 procenta) a Peněžní trh (profil, názory). Čtvrtý skončil Akro obligace (profil, názory), což svědčí, stejně jako slušný přírůstek Trendbondu, o jediném – aktuálně oslabeném kurzu koruny; oba fondy totiž jsou zainvestovány v cizích měnách.

Desítku nejvíce "plusových" fondů najdete v tabulce nejvyšších výkonností. Za třicetiprocentním zhodnocením fondu Newton balancovaný (profil, názory) nehledejte geniální investiční strategii nového správce fondu, společnosti J&T (profil, názory), ale účetní operaci, vrácení v minulosti stržené zálohy na daň.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů
tabulku s údaji o majetku pod správou jednotlivých investičních společností

Kdy překročí majetek ve fondech pod správou UNIS 100 miliard korun? Vzroste do roka obhospodařovaný majetek na 120 miliard korun? Nebo to bude ještě více? Nebo méně? Napište nám co si myslíte!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 9. 2002 19:46, CSrypatschek

...dovoluji si ne zcela souhlasit, byť není nad dobré zažití všech. Penízky pana Zapletala nebo ISČS, tedy i ty na reklamu v hospodě, byly s velkou pravděpodobností předtím v majetku OPF Trendbond a dalších fondů, neboť odtud byly, jsou a budou sráženy za správu fondů ve prospěch správce. Ano, správce a jeho zaměstnanci musí z něčeho žít ! Ale jsme u otázky, zda-li nárůst ČOJ fondů je způsoben nejen přílivem nových nákupů od podílníků, často ze setrvačnosti "spořínků" z jejich trvalých příkazů, ale také i výrazným poměrovým nárůstem ČOJ na podílový list, tedy efektivitou správy. V některých případech efektivita dosahována je, v mnoha ale ne, a to včetně někdy vážných netransparentností a opomenutí při komunikaci správce s podílníky. Právě pro tyto nedostatky a souvislosti osobně pokládám zvolenou formu prezentace ISČS za nevhodnou a pro některé podílníky i za snad výsměšnou, hi, hi, hi. Já jsem z těch jistých problematických fondů včas vyskočil a mám ještě klidné spaní, ale co ty vochočený bučáci ?

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2002 18:37, CSrypatschek

Dle mne, a Kotrbu dám klidně stranou, on je jen malá ryběnka a případ stejně vyšumí do prázdna, má Česká spořitelna neovladatelnou lačnost a zároveň neschopnost spravovat majetek, a tedy i investiční fondy, v sobě asi zakódovanou. Stačí, když si jen zpětně promítnu své vůbec první investorské doteky s ní :

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: pár novinek na scéně

16. 9. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: pár novinek na scéně

Stojaté vody českého fondového byznysu rozvíří pouze velký skandál, problémy s Komisí nebo nové atraktivní fondy. Minulý týden volba padla na třetí možnost.

Fondy: Škatulata, hejbejte se!

9. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: Škatulata, hejbejte se!

Razantní nárůst čistých prodejů a výrazný propad výkonnosti všech fondových segmentů s výjimkou dluhopisového, takový byl první zářijový týden ve světě fondů. Kromě toho již brzy bude... celý článek

Citicorp se probojovává do čela

2. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Citicorp se probojovává do čela

Akciovým fondům minulý týden nepřál, kladnou týdenní výkonnost měly prakticky jen dluhopisové fondy.

Partners Financial Services