Daňová optimalizace pro OSVČ a firmy

Michal Chleboun | rubrika: Jak na to | 18. 3. 2013 | 3 komentáře
V článku o daňové optimalizaci pro fyzické osoby jste mohli získat přehled o všech obvyklých možnostech, jaké mají běžní plátci daní bez ohledu na to, zda se jedná o živnostníky, nebo zaměstnance. V tomto volném pokračování vám ukážeme, jak výhod snižování daňového základu využít v případě, že se jedná výlučně o podnikatele.
Daňová optimalizace pro OSVČ a firmy

Mnohem víc možností, jak s daňovým základem pracovat, mají pochopitelně osoby samostatně výdělečně činné, případně ti, kteří mají chuť o svých dosud nezdaněných penězích přemýšlet.

Výdajové paušály

Velkou škálu možností nabízejí pro OSVČ například daňové paušály. Zemědělci a řemeslníci totiž nemusí vykazovat skutečné náklady, které vynaložili na podnikání, ale můžou daňový základ automaticky snížit o 80 procent všech výdajů. 60 procent, které uplatňují jako paušální výdaje jiní živnostníci, už není takové terno, ale pořád to může být velkorysá nabídka. Těm, kteří spadají do kategorie nezávislého podnikání nebo jsou znalci, tlumočníky či insolvenčními správci, umožňuje zákon o dani z příjmů odečíst paušálně jen 40 procent a pronajímatelům mrzkých 30 procent.

Paušály značně zjednodušují administrativu právě drobným živnostníkům a těm, kteří mají minimální režii a účtování o skutečně vynaložených nákladech by pro ně nemělo smysl, protože k výkonu své práce potřebují toliko stůl, počítač a vlastní hlavu. Vyplatí se dopředu počítat, zda se vyplatí snižovat daňový základ o koupené zboží a služby, nebo všechno jedním šmahem zdanit paušálně.

Aby státu alespoň nějaké peníze neunikly, zařídil ministr financí Kalousek v rámci daňové reformy od letošního roku zpřísnění: osoby, které budou chtít čerpat daňové slevy na děti a na manželku/manžela, nebudou moci v příštím daňovém přiznání uplatňovat současně daňový paušál. Pokud budou mít příjmy z několika výše činností a u některých paušál bude využívat a u jiných ne, zůstane jim nárok zachován, pokud součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než 50 procent součtu základů daně bez využití paušálu. To už je ale matematika pro zkušenější daňové akrobaty. Pokud by to ale mohl být váš případ, stojí za to prozkoumat terén už nyní.

Nejlevnější benzin? Na Peníze.cz!

Víte, kde najdete nejlevnější benzin ve svém okolí? My ano. Vyzkoušejte naše vyhledávání čerpacích stanic podle adresy nebo místa, kde se právě nacházíte.

Vývoj ceny benzinu a ceny nafty

Auto a služební cesty

Jiné paušální možnosti nabízí – auto, ať už ho ke svému podnikání používá OSVČ, nebo obchodní společnost. Pokud se ani v případě využívání automobilu nevyplatí účtovat skutečné náklady a pravidelně sepisovat knihu jízd, je možné na každé auto uplatnit měsíční paušál ve výši 5000 korun. Podmínkou je, aby se paušál uplatňoval během celého roku (nelze kombinovat se skutečně vynaloženými náklady) a aby auto nebylo bezúplatně půjčené. Pokud stejný vůz používá zaměstnanec i pro soukromé účely, snižuje se paušál na 4000 Kč za měsíc. Paušál lze uplatnit až na tři osobní automobily.

Ještě větší výhodu představuje auto vlastněné zaměstnancem. Pokud ho zaměstnavatel vyšle na služební cestu, náleží mu kromě diet, tedy náhrady stravného, také náhrada pohonných hmot. „Cestovní náhrady jsou pro firmu daňově uznatelným nákladem a nepodléhají odvodům sociálního a zdravotního pojištění ani dani z příjmů,“ upozorňuje účetní Eva Kramlová. Oproti firemnímu autu poskytnutému zaměstnanci pro soukromé účely to má tedy výhody – kupní cena vozu se totiž v takovém případě nezahrnuje do zdanitelných příjmů zaměstnance.

Cestovní náhrady pro letošní rok jsme samozřejmě zmapovali:

Stáhněte si. A přiznejte se!

Měsíc růžového formuláře je tady. Pokud podáváte daňové přiznání sami, bez pomoci mzdové účetní nebo daňového poradce, připravte si propisku s novou náplní a pevné nervy, vyplňování růžového formuláře se dá pokazit na mnoho a mnoho způsobů. Jedno vás ale trápit nemusí: formulář samotný si můžete stáhnout, kolikrát chcete.

Penzijní připojištění a životní pojištění

Část peněz je možné platit zaměstnanci také příspěvkem na životní pojištění, penzijní připojištění nebo nově doplňkové penzijní spoření. Je to šance, jak zaměstnanci přilepšit, ale neplatit z této částky na přilepšenou sociální a zdravotní pojištění. Samozřejmě – zaměstnanec svoje peníze nevidí hned, u penzijka a doplňkového spoření se na ně načeká, argument, že ve stáří jako když je najde, je tady ale opravdu platný.

U životního pojištění se možná je to podobné, možná se zaměstnanec peněz nedočká nikdy (a to mu přejeme, protože pojistka se většinou vyplácí po nepříjemných událostech), pokud má pojištění investiční složku, zase si počká. Každopádně ale zaměstnanec dostane pojištění, které se jaksi vždycky může hodit, mohl by to ocenit... A mezi produkty pojišťoven poskytujících životní pojištění najdete dokonce i takové, z nichž klient dostane peníze každý měsíc, a nikoli za desítky let.

Motivační příspěvek

Rodinné a menší firmy můžou využít i takzvaného motivačního příspěvku poskytnutého žákovi nebo studentovi připravujícímu se na výkon profese ve firmě. Jak upozorňuje Eva Kramlová, „příspěvek může být poskytnut na stravování, ubytování, vzdělávání ve vzdělávacích zařízeních souvisejících s výkonem budoucího zaměstnání“. Také to je pro zaměstnavatele daňově odečitatelná položka (dva tisíce měsíčně na žáka, pět tisíc měsíčně na studenta vysoké školy) a ani z ní se neplatí sociální a zdravotní pojištění.

Vzdělávání

Zaměstnavatel může zaměstnanci rovněž přispět na vzdělávání, které souvisí s výkonem jeho pracovní činnosti. Je-li poskytnuto jako nepeněžní plnění, tedy pokud zaměstnavatel uhradí například rekvalifikační kurs pořádaný specializovanou agenturou nebo výuku angličtiny, jsou tyto náklady daňově uznatelné a odvody za ně neplatí ani zaměstnavatel, ani zaměstnanec. Samozřejmě – posílat zaměstnance na školení jen proto, abyste si školení mohli odčítat z daní, není dobrá motivace. Ale to asi sami dobře víte.

Příspěvek na dovolenou

A do třetice věc, kterou hojně využijí pracující ve vlastních firmách: zákon umožňuje přispět každému zaměstnanci až dvaceti tisíci ročně na dovolenou jeho a jeho rodinných příslušníků. Daňově odpočitatelnou položkou tento náklad sice není (firma z ní tedy zaplatí daň z příjmu), ale zaměstnanec peníze dostane na ruku, aniž by z něj musel zaplatit jakékoli odvody (daně, zdravotní nebo sociální pojištění) a dvacetitisícové přilepšení rozhodně není k zahození.

Rozpočitadlo: Kam jdou daně?

Interaktivní grafika. Kde končí vaše daně

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Interaktivní grafika na Peníze.cz určitě nebude tak pregnantní, ale výstižná je určitě.

Nedoporučujeme osobám se slabšími nervy!

Sleva za zdravotní postižení

Ať už jste živnostník, nebo sebevětší firma, můžete si daňový základ snížit také slevami za zaměstnávání osob se zdravotním postižením: za každého z nich vám náleží sleva 18 000 korun. Pokud se jedná o zaměstnance s těžkým zdravotním postižením, máte k dobru dokonce 60 000 na každého z nich.

Uplatnění ztráty

Pokud v nějakých letech dosáhnete záporného hospodářského výsledku, tedy místo zisku dosáhnete ztráty, je možné ztrátu uplatnit v příštích pěti letech. A nemusí to být najednou – daňový základ můžete snižovat postupně, vždy o takovou část dosažené ztráty, jaká se vám právě v daném zdaňovacím období hodí.

Anketa

Už máte hotové přiznání?

Koupě firmy

Nemáte-li takovou smůlu a nevykazujete záporný hospodářský výsledek přímo vy, není na tom každý tak dobře. Dnes si můžete firmu nejen nechat založit, ale můžete si dokonce i nějakou již založenou koupit. A co takhle koupit takovou, která má historii a v posledních letech vykazuje zajímavé účetní ztráty? Nákupem společnosti, která je v minusu, si daňový základ rázem snížíte. Na trhu jsou firmy, které se na obchodování s firmami specializují. Pozor ale na to, abyste nekoupili zajíce v pytli, protože společnost s historií může mít v kancelářské skříni schované nějaké kostlivce.

Offshore

Vzhledem k obecné nepopulárnosti tzv. daňových rájů mezi ministry financí je možnost optimalizovat daňový základ prostřednictvím offshorové společnosti na hraně. Státy s vysokým daňovým zatížením si uvědomují, že stěhováním nebo umisťováním firem do zemí s jednoduššími daňovými systémy a nízkými korporátními odvody přicházejí o velké peníze, proto se snaží přelévání peněz mezi firmami podnikajícími na jednom a daněmi příslušejícími k jinému území kontrolovat. Zřízení struktury za hranicemi může být ošemetné a rozhodně se nevyplatí všem. Stále však patří k taktice, která se dá zvažovat.

Daňové ráje na Peníze.cz

V mezích zákona

I když by se to tak mohlo zdát, daňová optimalizace není synonymem pro daňový podvod. Jde o zcela legální způsob, jak maximálně snížit daňovou zátěž. V některých uvedených případech může firma své zaměstnance lépe motivovat vyplácením zaměstnaneckých benefitů, a přitom se daňové odvody nezvýší, jindy optimálně využije možnosti a ušetří na zaplacených daních. Ne nadarmo patří do této oblasti nejrůznější účetní fígle, jako odpisy, rezervy, opravné položky a jiné, jejichž rozsah a komplikovanost přesahují možnosti tohoto článku.

Výhod, kterých můžou v rámci platné legislativy využít vedle zaměstnavatelů i zaměstnanci, je poměrně dost. Každému ale může vyhovovat něco jiného – vždyť ruku na srdce: lavírování vždy znamená zbytečnou komplikaci jak pro jednoho, tak pro druhého. Spousta lidí má ráda, když je podku možno jednoduše psáno a pak taky stejně jednoduše ve výplatním termínu dáno, když už ne na dlaň, tak alespoň na bankovní účet.

Všechny nástroje mají ale jedno společné a pro podnikatele významné plus: uspořené prostředky můžou položit na oltář dalšího rozvoje firmy.

Konzultace pro článek poskytla Ing. Eva Kramlová, která nabízí účetní a daňové poradenství, vedení účetnictví a daňové evidence a personální a mzdové evidence. Kontakt hledejte na webu Vše pro daně.

Daňové přiznání značně podrobně

Vzpomínáte na předvolební sliby, že daňové přiznání bude na dvě, ba snad dokonce na jedinou stránku formátu A4? Tak letos ještě ne a napřesrok taky ne. A kdo ví, jestli vůbec někdy.

Komiks zvětšíte kliknutím, další najdete zde.

Když jsme chtěli popsat jen to nejzákladnější, museli jsme materiál rozdělit do tří článků:

A pro jistotu jsme přidali ještě jeden, který si všímá rozdílů mezi minulým a tímto rokem:

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně, zdravotní a sociální pojištění

nebo vlastní částka
měsíců
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová optimalizace pro fyzické osoby

11. 3. 2013 | Michal Chleboun | 8 komentářů

Daňová optimalizace pro fyzické osoby

Co obyčejným smrtelníkům často vadí na podnikatelích? Ne, není to závist, že ve většině případů vybudovali mnohem bytelnější hmotné statky. Závist už přece v našich zeměpisných šířkách... celý článek

Den D se blíží: daňové přiznání 2013. Přehled změn, daňový formulář a kalkulačka

6. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Den D se blíží: daňové přiznání 2013. Přehled změn, daňový formulář a kalkulačka

Březen je v plném proudu. Nejvyšší čas oprášit znalosti o růžovém formuláři, nachystat propisku a začít vyplňovat daňové přiznání za rok 2012. Než se do toho pustíte, udělejte si spolu... celý článek

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmů fyzických osob, díl třetí: paušály versus evidence

28. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmů fyzických osob, díl třetí: paušály versus evidence

V předchozích dílech seriálu o daních jste četli, kdo se musí k dani z příjmů přiznat a co všechno můžete z daní odečíst. Dnes se budeme věnovat (hlavně) živnostníkům a podnikatelům,... celý článek

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

23. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

Zajímá vás, jak vysoká bude letos vaše čistá mzda? Pak využijte naši kalkulačku, aktualizovanou pro rok 2013. Spočítejte si, kolik vám z platu ukrojí daň z příjmu, kolik spolkne zdravotní... celý článek

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmu fyzických osob, díl druhý: co můžete z daní odečíst

16. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmu fyzických osob, díl druhý: co můžete z daní odečíst

V prvním díle seriálu, který jsme věnovali daňovému přiznání za rok 2012, jste se dočetli, kdo všechno musí přiznání k dani z příjmu letos odevzdat a co všechno v něm vlastně musíte... celý článek

Partners Financial Services