Fondy: sázka na jistotu

Tomáš Prouza | 24. 11. 2003
Fondy: sázka na jistotu
Po několika týdnech poklesu dluhopisových fondů začaly minulý týden pro změnu padat fondy akciové. Stále více investorů proto své peníze přesouvá do garantovaných fondů.

Stačí se jen podívat na právě zveřejněné statistiky AKATu a příklon k jistotě je jednoznačný. Ke konci září se v zahraničních fondech nacházelo 41,3 mld. Kč, což je o deset procent více než na konci druhého čtvrtletí. Naopak hodnota investic v domácích fondech poklesla o sedm procent na 106 mld. Kč (především v důsledku odchodu institucionálních investorů, kteří do konce léta uměle nafukovali statistiky UNISu).

Statistiky AKATu stále ukazují, že do zahraničních fondů investují spíše vzdělanější investoři. Procentní poměr jednotlivých typů fondů na konci září ve srovnání AKAT:UNIS vypadal takto: peněžní trh 38:46, dluhopisové 31:27, smíšené 3:25, akciové 10:2, fondy fondů 3:1, zajištěné 10:0.

Největší nárůst mezi fondy AKATu vykázaly fondy peněžního trhu (plus 15,7 mld. Kč) a fondy dluhopisové (plus 13 mld. Kč), slušných 6,1 mld. Kč přilákaly také fondy akciové. Nejdynamičtěji - o 31 % - rostly fondy zajištěné, které za třetí čtvrtletí získaly 4,2 mld. Kč (a další miliony jistě získaly i další zajištěné produkty typu garantovaných dluhopisů HVB Bank).

A které společnosti si z koláče 41,3 mld. Kč ukously nejvíce? Bezkonkurenčně v čele stojí ČSOB (profil, názory), jejíž 20 mld. Kč znamená tržní podíl 49 procent. S odstupem 13 miliard je druhá ING (profil, názory), třetí HVB drží 4 mld. Kč. Necelé 2,8 mld. Kč drží Erste Sparinvest (profil, názory), 1,6 mld. Kč připadá na Conseq Finance (profil, názory) a 1,4 mld. Kč na ABN Amro (profil, názory), která se ale z českého trhu stahuje.

Zajímavá je také statistika v jednotlivých typech fondů. Zatímco například u peněžního trhu plných 77 procent ovládá ČSOB, v jiných oblastech je situace vyrovnanější. V čele dluhopisových fondů jsou ING s 38 procenty a ČSOB s 25 procenty, u fondů akciových drží ING, HVB a ČSOB téměř shodně mírně pod 20 procent. Ovšem zajištěným fondům opět se 69 procenty dominuje ČSOB, druhá HVB a třetí HSBC (IZHSBC) mají již jen okolo 15 procent.

Návrat ze záhrobí

Minulý týden přinesl poněkud překvapivou zprávu - po ústupu před třemi lety se s českými fondy na trh vrací Credit Suisse Asset Management (CSAM) (profil, názory). Na trh přichází se třemi novými fondy - a bude je distribuovat výhradně přes Citibank (profil, názory). Dosud CSAM nabízela prostřednictvím několika různých distributorů 66 zahraničních fondů, prodejní výsledky ale nebyly nijak oslnivé.

CSAM již zde od kupónové privatizace české fondy nabízela, v roce 2001 je ale převedla na Pioneer (profil, názory) (což pro klienty zvyklé na konzervativní investiční strategii CSAM musel být nepříjemný - a drahý - šok). Také Citibank ještě před několika málo týdny nabízela vlastní korunové fondy, ty ale byly po neúspěšném pokusu prodat je ISČS (profil, názory) zrušeny. Je proto poněkud zvláštní, že si CSAM zakládá nové fondy, které bude distribuovat přes Citibank, místo toho, aby koupila již existující fondy (zvláště když požadovaná cena nebyla až tak vysoká a ředitelka CSAM by se vracela "do svého" - viz její profil).

Uvidíme také, jak dobře bude distribuce přes Citibank fungovat. Zatím neměla její síť příliš oslnivé výsledky a neustálé změny strategie Citibank mohou brzy přinést další obrat. Citibank nedávno do své sítě zavedla také fondy ING, jejichž dobré výsledky a zavedená značka budou proti neznámé značce CSAM a neexistenci historie výraznou výhodou.

Fondy CSAM jsou široce zaměřenou klasikou - fond peněžního trhu, dluhopisový fond a smíšený fond. Všechny budou investovat pouze do aktiv denominovaných v českých korunách kvůli zamezení kursovému riziku. Fond peněžního trhu je se správcovským poplatkem 0,90 % a vstupním poplatkem 1 % na průměru trhu, o dalších fondech se to ale říct bohužel nedá. Dluhopisový fond má správcovský poplatek stanoven na 1,2 % a vstupní až na 3 % (což dnes může být i více než celoroční výnos fondu) a smíšený fond si bude účtovat 1,5 % za správu a až 5 % za vstup. Poplatky nových fondů s ostatními si můžete srovnat v našich žebříčcích.

Co týden dal

Především po mnoha týdnech přinesl dluhopisovým fondům mírný zisk tří setin procenta, zatímco všechny ostatní fondy skončily v červených číslech. Akciové fondy propadly o 2,5 procenta a fondy fondů dokonce o 4,7 procenta. V čele fondů s největším propadem stojí Sporotrend (profil, názory) s mínus 5,1 procenta, následovaný Globaltrendem (profil, názory) a IKS fondem světových indexů (profil, názory). Více než čtyři procenta za jediný týden ztratily také IKS Fond fondů (profil, názory) a ČP Invest Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit).

Naopak ziskové fondy dokázaly v minulém týdnu vydělat pouze desetinky procenta. Nejlepší z nich, Bondinvest (profil, názory), získal 0,5 procenta, na desáté místo ŽB obligačního (profil, názory) stačily necelé dvě desetiny procenta.

Z pohledu uložených a vybraných peněz skončil minulý týden ztrátou 373 milionů korun. Tu mají na svědomí především pokračující útěk z dluhopisových fondů (mínus 289 milionů) a 380 milionů vybraných ze dvou postkupónových fondů ČP Investu (profil, názory).

Jako již tradičně vykázal nejvyšší čisté prodeje KBC MultiCash ČSOB (profil, názory) s 202 miliony, následovaný Sporoinvestem (profil, názory) s 86 miliony. Za zmínku stojí také 3-4 miliony ve dvou profilových fondech ČSOB, Konzervativním (profil, názory) a Růstovém (profil, názory), nabízených v rámci Klíčového plánu ČSOB.

Propady výkonnosti i minulý týden vedly k masivním odchodům z dluhopisových fondů. O 134 milionů přišel Sporobond (profil, názory), následovaný KBC Renta Czechrenta (profil, názory) s mínus 56 miliony a IKS Dluhopisovým (profil, názory) s mínus 45 miliony. Nervy ztratili i někteří podílníci Trendbondu (profil, názory), kteří vybrali 11 milionů (což možná nepřekvapí, neboť Trendbond je dnes fondem s nejnižší roční výkonností).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Masový útěk do bezpečí

18. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Masový útěk do bezpečí

Celkové týdenní statistiky už ani nepřekvapují, jako bychom se dostali o rok či o dva zpět: dluhopisovým fondům hrají investoři pochod padlých revolucionářů, dirigují fondy peněžního... celý článek

Dluhopisová panika

13. 11. 2003 | Petr Fejtek

Dluhopisová panika

Ještě v srpnu měly dluhopisové fondy žně. V září začaly přízeň ztrácet po desítkách a v posledních týdnech dokonce stovkou milionů. Celkem z nich již utekla víc než miliarda korun.... celý článek

Fondy na rozcestí

10. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy na rozcestí

Jen za minulý týden zmizelo z dluhopisových fondů 350 milionů korun. Jako velká voda se přelévají zejména do fondů peněžního trhu. Aby ne, na roční výkonnosti mají "peněžáky" 2,5krát... celý článek

Fondy: pomůže snížení daní?

3. 11. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: pomůže snížení daní?

České investiční společnosti konečně dosáhly snížení daní fondů, ale ani to možná nezabrání odchodu většiny z nich do zahraničí. HVB představila strukturovaný dluhopis a HSBC zahajuje... celý článek

Nebojte se investičních bludů

31. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Nebojte se investičních bludů

Sousloví otevřený podílový fond působí negativně a čiší z něj potenciální tunel. Mezi investičními a podílovými fondy není rozdíl a v případě krachu investiční společnosti jí váš majetek... celý článek

Partners Financial Services