Daňový odpočet všem lidem dobré vůle

Daňový odpočet všem lidem dobré vůle
Závěr roku je časem bilancování. Jak účetního, tak toho osobního, lidského. Ještě není pozdě si obě dvě bilance vylepšit. Poskytnutím daru na charitu nebo třeba na zdravotnické účely uděláte dobrý skutek, který jistě zahřeje na srdci. Zároveň můžete uplatnit i odpočet daně, a ten zahřeje pro změnu ve vaší peněžence.

Každý z nás nesčetněkrát potkal na ulici zástupce různých charit a nadací. Nabízeli srdíčka, sluníčka, kytičky, na pomoc dětem s leukémií, tělesně postiženým, opuštěným. A každý z nás jim jistě do kasičky hodil nějaký ten drobný. Co však dělat v případě, kdy už nejde jen o drobné, ale chceme darovat větší peníz?

Co říká zákon

Jaké jsou možnosti odpočtu v případě poskytnutí darů na charitu popisuje zákon o daních z příjmu. Dar je daňově odpočitatelný, je-li věnován obci nebo právnické osobě se sídlem na území naší republiky a je-li určen například na sociální, ekologické, humanitární nebo charitativní účely.

Konkrétní výše hodnoty darů a tím i výše odpočtu závisí na tom, zda se jedná o fyzické nebo právnické osoby. V prvním případě, tedy u fyzických osob, je minimální částka, aby byla daňově odpočitatelná, 2 % ze základu daně nebo alespoň 1 000 Kč. Maximální odpočet činí 10 % ze základu daně. V případě právnických osob jsou to minimálně 2 000 Kč a maximálně 5 % ze základu daně sníženého podle § 34 (např. část ze vstupní ceny hmotného majetku nebo část výdajů vynaložených na výuku žáků). Další podmínkou u právnických osob je založení nebo zřízení za účelem podnikání, nepodnikatelské subjekty tedy tohoto odpočtu využít nemohou.

Možnost daňových odpočtů na charitu

Osoba

Minimum Maximum Poznámka

Fyzická

2 % ze základu daně nebo alespoň 1 000 Kč 10 % ze základu daně -

Právnická

2 000 Kč

5 % ze základu daně sníženého podle § 34 založení či zřízení za účelem podnikání

A jak na to?

Jste-li živnostník, budete postupovat jako pan František, který provozuje vlastní truhlářskou dílnu. Má hodnou ženu, dvě malé děti a nevede se mu špatně. Teď koncem roku si spočítal, kolik mu vlastně ta jeho živnost letos vynese. Vyšlo mu, že základ daně, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji, snížený o částky na poplatníka (tedy na něj), manželku a děti, je 115 000 Kč. V tuto chvíli by celková daň činila 17 540 Kč (16 380 Kč + 20 % z částky nad 109 200 Kč).

V nedalekém městě je ale dětský domov a pan František, protože má dobré srdce, se rozhodl darovat jim skříň na hračky v hodnotě 6 000 Kč. Sníží si tím základ daně na 109 000 Kč a daň potom bude 16 380 Kč. Celková výše daru, který chce pan František poskytnout, musí být nejméně 1 000 Kč a nejvýše 11 500 Kč (10 % ze základu daně), aby byl dar daňově odpočitatelný. Od dětského domova dostane podepsanou darovací smlouvu, kterou předloží na finančním úřadě společně s daňovým přiznáním.

 Podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu může fyzická osoba od základu daně odečíst hodnotu darů poskytnutých obcím a právnickým osobám se sídlem na území České republiky … na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní…, pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1 000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně. Pro právnické osoby platí: Od základu daně sníženého podle § 34 lze odečíst hodnotu darů poskytnutých obcím a právnickým osobám se sídlem na území České republiky … na účely sociální, zdravotnické, ekologické, humanitární, charitativní…, pokud hodnota daru činí alespoň 2000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 5 % ze základu daně sníženého podle § 34. Tento odpočet nemohu uplatnit poplatníci, kteří nejsou založeni nebo zřízeni za účelem podnikání.

Pokud podnikáte jako právnická osoba není postup zas tak odlišný. Firma Happy people, s.r.o. je společnost podnikající v oděvním průmyslu. Aby byli šťastní nejen lidé oblékající jejich šaty, věnuje již tradičně Happy people peníze nadaci pro pomoc potřebným lidem. V letošním roce je její základ daně snížený o odpočitatelné položky podle § 34 (např. část ze vstupní ceny hmotného majetku nebo část výdajů vynaložených na výuku žáků) 1 350 000 Kč. Firma může tedy darovat minimálně 2 000 Kč a maximálně 67 500 Kč ( 5 % z 1 350 000 Kč). Dary samozřejmě nemusí být jen peněžní, ale může věnovat i své výrobky. Opět dostane od nadace darovací smlouvu, kterou přiloží k daňovému přiznání.

Pohled z druhé strany

Pavel Mareš, tajemník pro vnější vztahy Armády spásy nám řekl něco blíž k darům, které dostávají: "Věcné dary jsou převážně dary textilních, potravinářských aj. firem (nejde o zboží znehodnocené, ale např. poškozené obaly nebo odchylky od standardu apod.). Od příštího roku sem bude patřit i zboží zabavené (nelegálního původu), které se dosud likvidovalo. Nejsou zde zahrnuty věcné položky darované jednotlivci (použité šatstvo, nábytek), které se účetně nesledují." A kolik tyto dary činí? "Z celkových příjmů Armády spásy (164 mil. Kč.) představovaly v r. 2002 dary necelá 4 % (6,5 mil. Kč), zhruba desetinásobek (cca 64 mil. Kč) obnášejí dotace od státu a místních samospráv a prakticky stejnou částku (68 mil. Kč) darovala mezinárodní Armáda spásy."

Teď už víme, jak si uplatnit odpočet na dani, ale víme i jak být lidmi dobré vůle? I když nedarujeme závratné částky, neměli bychom nikdy bez povšimnutí projít kolem těch lidí, kteří nás oslovují s kasičkou na ulicích. Snaží se jen pomoci všem potřebným a přiblížit jim i naši pomoc. Přispějme tedy pokaždé aspoň tou svojí troškou. Jsme přeci lidé dobré vůle.

Věnovali jste někdy peníze na charitu? Děláte to kvůli daňovým odpočtům nebo z dobré vůle? Zajímáte se o to, co se s vašimi penězi poté děje?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2003 7:46, sema

tak zkusím ještě jinak - 1) můj příspěvek vůbec nebyla kritika článku, naopak si také myslím, že téma samo o sobě je podané srozumitelně a jasně 2) nijak nesoudím ani neodsuzuji lidi, kteří si dary z daní odečítají - chovají se logicky a z pohledu dnešní socialistické reality správně - já osobně to ale nedělám (daruji a neodečítám) 3) a co tento pohled: proč by si ti lidé, co soucítí a dobrovolně darují, měli lámat hlavu tím, jaké všechny papíry potřebují k tomu, aby po NEZIŚTNÉM (tj.ideálně anonymním) daru mohli se doprošovat alespoň malé části peněz, které jim někdo krade a které by jinak třeba také rádi DOBROVOLNĚ darovali?

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2003 11:58, sema

než mě někdo předběhne - to jsem tomu dal, vypadám asi taky jako hlupaňa že to tam je třikrát, ale já za to fakt nemůžu :)))

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Daně, dar, charita, poplatník

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když se chce, tak to jde

14. 8. 2003 | Petr Vykoukal

Když se chce, tak to jde

Vládní snaha o zvýšení DPH je nám zdůvodňována především nutností splnit požadavky Bruselu. Jenže EU nás nenutí mít základní sazbu ve výši 22 %, ani přesun povinných položek ze snížené... celý článek

Zaplacením daně povinnosti ani zdaleka nekončí

7. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Zaplacením daně povinnosti ani zdaleka nekončí

Daňový silvestr máme sice za sebou, všechny odvodové závazky ale přece jenom neskončily. Pokud jste podali daňové přiznání, máte vůči své zdravotní pojišťovně řadu povinností. Doba... celý článek

Daňový silvestr už klepe na trezor

17. 3. 2003 | Simona Ely Plischke

Daňový silvestr už klepe na trezor

Tak jako každý rok i letos je 31. březen "šibeničním" termínem pro podání daňových přiznání i pro samotnou platbu daně. Pro ty, kteří se s růžovými listy rozhodli poprat sami, jsme... celý článek

Partners Financial Services