Když se chce, tak to jde

Když se chce, tak to jde
Vládní snaha o zvýšení DPH je nám zdůvodňována především nutností splnit požadavky Bruselu. Jenže EU nás nenutí mít základní sazbu ve výši 22 %, ani přesun povinných položek ze snížené sazby do základní, a tedy následné zdražení, by nemusel být tolik radikální. Například Portugalsko má šest různých sazeb DPH .

 

V průběhu diskusí o daňové reformě se dokonce objevovala tvrzení, že Evropská unie požaduje pouze jednu sazbu DPH. Nic nemůže být tak daleko od pravdy. Země, které mají jen jednu sazbu, je možné spočítat na prstech jedné ruky po neopatrném zacházení s cirkulárkou. Většina zemí má dvě sazby, některé i tři a jak se dočtete dále, jsou i takové, které jich mají šest.

Snaha o změnu sazby DPH, kterou nedávno vládě  "zhatil" Václav Klaus svým prezidentským vetem (alespoň do příštího hlasování), byla skutečně motivována požadavky EU. Jelikož se ale státní kase v tomto případě přímo hodilo být papežštější než papež, tak si je vyložila po svém. Důvodem změn totiž je požadavek EU, aby konkrétní zboží a služby byly zařazeny v základní sazbě (u nás v současnosti 22 %). Její minimální výše je stanovena na 15 % (minimální výše snížené sazby

Co může být podle pravidel EU v nižší sazbě DPH
  • potraviny
  • dodávky vody
  • léky
  • lékařské vybavení
  • přeprava cestujících a jejich zavazadel
  • knihy
  • vstupné na divadelní, filmová, hudební, sportovní a další představení
  • honoráře
  • ubytování
  • pohřební služby
  • úklid ulic a svoz odpadu
  • diskutuje se o zařazení restauračních služeb
  •  je pět procent). Současně však existuje možnost zdražení odstupňovat s pomocí tzv. parkovací sazby, která by se pohybovala někde mezi stávajícími sazbami. Mohlo by jít například o 13 %. Za pár let by se zboží a služby patřící do této parkovací sazby přesunuly do cílové vyšší základní sazby. Výsledný cenový šok by nebyl tak velký.

     

     

    Ne tři, ale šest sazeb

    Zavedení prostřední sazby daně by z nás neudělalo v kontextu EU žádné exoty, ale spíše normální zemi. V řadě z nich totiž nemají jednu či dvě sazby, ale hned tři či čtyři a díky drobným odlišnostem uplatňovaným pro některé oblasti je možné se setkat třeba i s šesti sazbami v jedné zemi.

    Jak vypadají sazby DPH v Portugalsku?

    Sazba

    Kontinentální Portugalsko

    Autonomní oblasti *

    Příklady zboží a služeb v dané sazbě

    Nízká

    5 %

    4 %

    základní potraviny, elektřina, plyn, živá zvířata, léky, dodávky do zemědělství, záchranná technika apod.
    Střední

    12 %

    8 %

    konzervy, sušené ovoce, révová vína, káva, rychlé stravování
    Základní 

    19 %

    13 %

    vše co nepatří do ostatních, například telekomunikační služby, většina zboží, restaurační služby
    Vysvětlivky: *Azorské ostrovy a Madeira

    Ta čtvrtá sazba v některých zemích je tzv. supersnížená (někdy i nulová), která se vztahuje například na kojenecké a dětské oblečení, některé léky či zdravotnické pomůcky apod. Jiné formy úlevy se používají pro podporu hospodářsky slabších či znevýhodněných regionů. To je právě příklad šesti sazeb v Portugalsku. V samotném kontinentálním Portugalsku platí tři sazby (viz tabulka) a na portugalských autonomních územích (Azorské ostrovy a Madeira) jsou sazby ještě nižší. V konečném důsledku tak portugalský zákon o dani z přidané hodnoty (originál můžete najít zde) zná tři skupiny zdaňovaných plnění a celkem šest sazeb. To je však možné především díky tomu, že dotčená autonomní území jsou ostrovy od Evropy značně vzdálená, a tak se jakákoliv nákupní turistika stává nesmyslnou. Bylo by tak nereálné chtít podobnou diferenciaci zavést u nás (například pro regiony s nízkými průměrným příjmy - severní Morava, severní Čechy), když by to nakonec místo zvýhodnění místních obyvatel přineslo právě spíše zvýšenou nákupní turistiku motivovanou nižší sazbou daně (a tedy pravděpodobně i nižšími cenami).

    Chybí peníze v rozpočtu

    Asi pravdivějším důvodem než požadavky EU, vysvětlujícím velký zájem na "skoku" některých služeb z nižší do vyšší sazby, je u nás deficit státního rozpočtu. Požadavky EU tak pouze byly onou příslovečnou holí z pořekadla o zbitém psovi. Bližší pohled na přesouvané předměty plnění totiž nabízí jednoduchou kalkulaci. Jen telekomunikační služby představují každoročně přes sto miliard korun obratu, který může být zdaněn. Ačkoliv je nutné vzít v úvahu, že velká část této částky připadá na firmy, které si DPH započtou, zbytek připadne na domácnosti, které podobnou možnost nemají. Jen tady by si tak státní rozpočet mohl přilepšit o dobrých deset miliard korun, možná i více. Střední (parkovací) sazba by ale pro státní rozpočet tak štědrá nebyla. To možná vysvětluje, proč o toto jinak dlouhodobě (nejméně na několik let) únosné řešení česká politická reprezentace buďto nestála anebo prokázala velmi chabé vyjednávací schopnosti. Když si Portugalsko, které má řadu podobných charakteristik jako ČR, může sazeb vyjednat šest, proč bychom my nemohli mít tři? Pravda, abychom jich mohli mít šest, museli bychom si ještě pořídit nějakou zámořskou kolonii.

    Myslíte, že i přes prezidentův odpor zákon o změnách sazeb DPH nakonec projde a bude platit od příštího roku? Byl by pro vás dvoufázový skok sazeb (s použitím parkovací sazby) přijatelnější než jednorázový skok o 17 procent? Podělte se o své názory s ostatními!

    Bližší informace o daňové problematice najdete v příslušné sekci.

    Držíte se udržitelnosti?

    Držíte se udržitelnosti?

    Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    -3
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 36 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    20. 8. 2003 7:55, BarboraJ

    Nic horšího, než rozšíření počtu sazeb DPH....
    ...by nás snad potkat nemohlo.
    Podívejte se, jak rozsáhlé jsou celní sazebníky, v nichž jsou souhrnně zapsány sazby pro jednotlivé druhy zboží. Kolik práce je vkládáno do rozlišení, kam zařadit zboží dosud nezařazené, či dokonce obtížně zařaditelné. Jak nesmyslné je zařazení různých druhů podobného zboží do odlišných sazeb. Jak toto zařazování podléhá lobbingu zájmových skupin a možná i korupci. Kolik (zbytečné) práce je vloženo do kontroly správnosti a oprávněnosti zařazení do jednotlivých sazeb. Jaká finanční rizika přináší chybné účtování nesprávné sazby ke zboží.

    Jedinou rozumnou cestou je postupné sbližování obou sazeb na oněch konečných 15%(?), nikoli pouhé zdražování nižší sazby.
    Důvody jsou známé a oprávněné, politická vůle však malá.

    +8
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    18. 8. 2003 12:53

    Jestli je tady někdo trapný, tak jste to Vy. Ty neustálé výpady (mstivost) proti jedné bance jenom svědčí o tom, že zřejmě nemáte nic lepšího na práci a také že pojmy tolerance a velkorysost (přenést se přes problém či chyby druhých) Vám jsou bytostně cizí. Být v politice, asi byste válčil s kdekým. A s tím islámem si uvědomte jednu věc: muslimové nesnáší prasata a to ani ta divoká. Takže po vpádu loupeživých islámských hord do našich luhů a hájů přijdete o rypák!

    Zobrazit celé vlákno

    -10
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Záporná daň je chytrá

    1. 8. 2003 | Petr Fejtek

    Záporná daň je chytrá

    Po vypuštění zkušebního balónku "rovné sociální dávky" konečně ODS oprášila i koncept, o kterém se hovořilo již v první polovině 90. let: zápornou daň. Problém byl tehdy podobný jako... celý článek

    Léčba sociálním šokem

    1. 7. 2003 | Petr Fejtek

    Léčba sociálním šokem

    Jak porazit socialismus zbraní totálního rovnostářství? To je snad jediné možné vysvětlení nové ideje plošné sociální dávky. Ta by totiž byla zcela asociální.

    Chce vláda léčit zápal plic acylpyrinem?

    19. 6. 2003 | Martin Zika

    Chce vláda léčit zápal plic acylpyrinem?

    Vyřeší vládní návrh reformy veřejných financí problémy, kterými trpí naše ekonomika? Chtěli jsme vědět, co si o chystaném projektu myslí ekonomové a zároveň lidé z praxe, tedy z podnikatelského... celý článek

    Den daňové svobody letos opět později

    12. 6. 2003 | Jiří Šedivý

    Den daňové svobody letos opět později

    Dnešek je dnem daňové svobody. Vloni jsme ho mohli slavit o den dříve, což znamená, že naše celkové daňové zatížení opět vzrostlo. Jak jsme na tom oproti světu a jak výše daní souvisí... celý článek

    Partners Financial Services