Fondy: pomůže snížení daní?

Fondy: pomůže snížení daní?
České investiční společnosti konečně dosáhly snížení daní fondů, ale ani to možná nezabrání odchodu většiny z nich do zahraničí. HVB představila strukturovaný dluhopis a HSBC zahajuje další tranši zajištěných fondů.

Hlavní zprávou minulého týdne je jistě snížení zdanění českých fondů z 15 na 5 procent, které ve čtvrtek schválila sněmovna. Typicky českým způsobem ovšem změna zůstala na půl cesty a s úplným zrušením zdanění fondů se počítá až v roce 2006. "Je otázkou, proč nedošlo rovnou k úplnému zrušení této daně. Příjem pro státní rozpočet je totiž beztak mizivý a nulové zdanění by vedlo k okamžitému srovnání podmínek s jinými státy vyspělé Evropy," připomněl Josef Beneš, generální ředitel ČSOB Asset Management (profil, názory).

Je také otázkou, zdali se snížení zdanění fondů stane opravdu tou kotvou, která udrží fondy v Čechách. Všechny významné investiční společnosti jsou totiž součástí zahraničních skupin, pro které je jednodušší nové fondy zakládat v zahraničí. Místo složitých a zdlouhavých jednání s Komisí pro cenné papíry je jednodušší fond prostě založit v zahraničí.

Zajištěná jistota

Asi nejlepším příkladem jsou zajištěné fondy, které se u nás pokoušely ISČS (profil, názory) a IKS KB (profil, názory) založit již před dvěma lety - ale dodnes neuspěly. ISČS proto představila alespoň jakýsi polozajištěný Fond řízených výnosů (profil, názory), zatímco IKS snahu o představení zajištěného produktu vzdala úplně. Trh se tak otevřel pro ČSOB (ISOBI), jejíž mateřská KBC má s přípravou a nabízením zajištěných fondů bohaté zkušenosti.

V pátek skončilo upisovací období dvou posledních zajištěných fondů ČSOB Světový Click+ 4 a ČSOB Reverzní Click, které dokázaly dohromady získat téměř miliardu korun. K úspěchu jistě přispěl Klíčový plán ČSOB, ale i tak jde o trojnásobek investic do předchozích zajištěných fondů ČSOB. Banka proto již dnes přichází se dvěma dalšími zajištěnými fondy, ČSOB Světový Click+ 5 a ČSOB Světového růstu 1. První fond je postaven na 4 roky a 4 měsíce a nabízí minimální zajištěný výnos 8 %, maximální výnos je omezen na 22,8 %. Druhý fond garantuje po 5 letech vyplacení 100 % investované částky, zatímco výnos není nijak omezen.

Strukturovaná jistota

Velmi úspěšně se v ČR se zajištěnými fondy prosazuje také HSBC, její nevýhodou ovšem je, že nabízí investice pouze v eurech, dolarech či librách. Sofistikovanější investory, kteří ale chtějí investovat v korunách, zkouší nově oslovit také HVB Bank (profil, názory). Na trh přichází s novinkou - strukturovaným dluhopisem. Podobně jako zajištěné fondy nabízí strukturovaný dluhopis HVB garanci vrácení investované částky. Dále má investor na výběr mezi dvěma variantami - buďto vsadí na jistotu a vybere si dluhopis s minimálním garantovaným výnosem 6 % nebo vsadí na vyšší růst akciových trhů. Strukturovaný dluhopis má splatnost 5 let, minimální investice činí 50 000 Kč a upisovací období končí 10. prosince.

Co týden dal

Plusem minulého týdne je příliv nových peněz dosahující 280 milionů korun a týdenní výkonnost akciových fondů a fondů fondů přesahující 1,7 %. Více než tři procenta podílníkům přinesly IKS fond světových indexů (profil, názory), IKS fond fondů (profil, názory) a ISČS Eurotrend (profil, názory).

Tím ale dobré zprávy víceméně končí. Pro dluhopisové fondy byl minulý týden velmi špatný. Již jsme si zvykli na často klesající výkonnost těchto fondů a také minulý týden dluhopisové fondy v průměru ztratily 0,4 %. Dvojnásobek během týdne ztratily IKS Dluhopisový (profil, názory) a ISČS Trendbond (profil, názory), nedařilo se ale ani dalším dluhopisovým fondům.

Z pohledu čistých prodejů se minulý týden nejlépe dařilo KBC MultiCash ČSOB CZK (profil, názory), který získal 181 milionů korun. O 102 milionů méně získal IKS Peněžní trh (profil, názory), KBC Dividendový MultiCash ČSOB CZK (profil, názory) přilákal 55 milionů a ISČS Sporoinvest (profil, názory) získal 49 milionů. Připadá vám to trochu jako déja vu? Máte pravdu, fondy peněžního trhu kdysi nepokrytě dominovaly prodejním statistikám a propady dluhopisových fondů se postaraly o návrat fondů peněžního trhu na výsluní.

Nejvíce peněz odteklo z IKS Dluhopisového (profil, názory) a KBC Renta Czechrenta (profil, názory). Velké odlivy zaznamenaly také ČSOB bond mix (profil, názory) a ISČS Sporobond (profil, názory), přes deset milionů ztratil také 1.IN fond bohatství (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Akciový sen ještě žije

27. 10. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Akciový sen ještě žije

Je možný 30% růst akciového trhu za pouhé tři měsíce? Je a ani ten, kdo nevěří, nemusí nikam běhat. Kdo naopak neuvěřil našemu varování před dluhopisy, běží prodávat.

Fondy: peněžní zemětřesení

29. 9. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: peněžní zemětřesení

Týden, kdy z našich fondů odplynulo přes 9,5 miliardy korun, vlastně nepamatujeme. Nejde však o žádný velkotunel, ani o paniku – to jen velcí institucionálové přesouvají své peníze. celý článek

Jak investují Evropané

24. 9. 2003 | Petr Fejtek

Jak investují Evropané

Jak se za poslední tři pro akciové trhy neúspěšné roky změnila struktura evropských fondů? Na první pohled poměrně hodně, ovšem už na ten druhý je zřejmé, že to tak horké nebude.

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

22. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

Akciové fondy přilákaly více peněz než fondy dluhopisové, ČSOB přišla s novou strategií a ISČS se nepodařilo koupit končící Citicorp. Ostatně moc důvodů k nákupu stejně nebylo…

Akciová havaj

15. 9. 2003 | Petr Fejtek

Akciová havaj

Hawai je sice jinde, ale havaj může být i na dvorku či na samotě u lesa. Zvláště, když americké akcie letos vydělávají jen 25 %, kdežto české 35 %.

Partners Financial Services