Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 2. 5. 2024
Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Zdroj: Shutterstock

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

„Pokud vám od někoho z vašich kontaktů na Facebooku nebo Messengeru dorazí informace o tom, že jste se stali vítězi soutěže, kterou jste pravděpodobně ani nehráli, zbystřete. A to bez ohledu na to, kdo vám tuto zdánlivě skvělou zprávu posílá. Hned vzápětí totiž budete vyzváni k předání údajů, které byste nikdy neměli dávat nikomu,“ popisuje trik Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB.

Cílem je opět získat od lidí přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, kompletní údaje k platební kartě, autorizační SMS kódy, telefonní číslo, nebo dokonce číslo SIM karty.

„Pokud lidé na trik s výhrou podvodníkovi skočí, tak pak tyto údaje útočníkovi předávají v rámci rozhovoru nebo skrze zaslaný link odkazující na podvržené stránky internetového bankovnictví. Je třeba být ostražitý a nepodlehnout iluzi, že když je zpráva od známého, je to v pořádku,“ varuje Vosála.

Banka zdůraznuje, že klíčové je ověřit si u daného přítele ze sociální sítě, zda zprávu posílá právě on. A to ideálně přes jiné zařízení, třeba běžným telefonním hovorem. 

„Jinak stále platí, že přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, PINy ke kartám či autorizační kódy patří pouze vám a není radno je předávat třetím osobám,“ dodává Vosála.

Štěstí přeje připraveným! Pojistěte se.

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

Falešné zprávy, zejména SMS, které se z uživatelů snaží vytáhnout citlivé údaje, jsou v online prostoru velmi rozšířené. Zprávy přicházejí nejčastěji z údajných státních úřadů a informují o různých přeplatcích, nedoplatcích, dávkách, výhodných investicích či nevyzvednutých zásilkách na poště.

Pokud uživatel klikne na přiložený odkaz, bývá přesměrován na často zdařilou imitaci webů firem a institucí. Vyplněním falešného přihlašovacího formuláře pak člověk odevzdá své přihlašovací údaje útočníkům.

Další rozšířenou podvodnou praktikou je fiktivní telefonní hovor, takzvaný spoofing. Útočník může podvrhnout telefonní číslo, které bývá zpravidla oficiálním číslem zneužité instituce a útočník se snadno může odkázat na to, že volá z telefonního čísla, které je veřejně dostupné. Český telekomunikační úřad v této souvislosti od června spustí nová opatření, která mají spoofingu zamezit.

Prvním je blokace takových volání, která přichází ze zahraničí, ale volající je přitom označen číslem, které by ze zahraničí přicházet nemělo. Druhým je označování volajícího účastníka skutečným telefonním číslem spojeným s tímto účastníkem a službou v signalizační zprávě volání.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

17. 5. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

Česká spořitelna změní od 1. června způsob úročení na svém spořicím účtu. Většině klientů zároveň sníží úrokové sazby – reaguje tím na vývoj na trhu a kroky konkurenčních bank.

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

15. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

Své vklady ze zkrachovalé banky Sberbank CZ zatím získalo asi devět z celkem 15 tisíc věřitelů, a to v celkové výši 52,9 miliardy korun. Stále ale ještě zbývá vyplatit přes 1,9 miliardy... celý článek

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

14. 5. 2024 | Olga Skalková

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

V projektu sdílené sítě bankomatů brzy přibude přelomová novinka. Komerční banka, Moneta, Air Bank a UniCredit nabídnou svým klientům službu sdílených vkladů. Znamená to více možností,... celý článek

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

10. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

Popisné, oficiální, vtipné, ale i nemravné a urážlivé. Češi si zprávy pro příjemce při odesílání plateb oblíbili, potvrzují banky. Někdy ale může mít taková osobní zpráva v internetovém... celý článek

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Partners Financial Services