Malé peníze: Chcete účet? Navalte občanku a moc se nestarejte, co s ní podnikáme!

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 24. 5. 2012 | 5 komentářů
Dotazy pro Jana Müllera z webu Malé peníze nám klidně posílejte i přes facebookový profil Peníze.cz. Tam ostatně přistál i ten dnešní: smí si pracovník banky bez vašeho dovolení ofocovat vaše doklady?
Malé peníze: Chcete účet? Navalte občanku a moc se nestarejte, co s ní podnikáme!

Čtenářský dotaz: Situace: Dnes jsem byl ve Fio v Táboře s tím, že si chci založit osobní účet. Chlap si ode mě vzal občanku a už ji strká do kopírky, ani mě neupozornil. Tak jsem to odmítl, že si to nepřeju. On vyndal papír A4, kde bylo napsáno asi něco ve smyslu, že podle zákona může (říkal evropského zákona, tak nevím); neměl jsem náladu to číst po tom, jak se mnou mluvil. On na to, že jinak to nejde, že je to ochrana proti praní špinavých peněz. Chtěl jsem vás poprosit, zda byste mi dali jasnou odpověď, kde je pravda, a nejlépe odkaz na oficiální zdroj, kterým bych se mohl bránit. U Air Bank se mě slušně zeptali, tam jsem souhlasil. V Zuno chtěla také jít kopírovat, když jsem odmítl, souhlasila a opsala si údaje...

Celá problematika se týká zákona o legalizaci výnosů z trestné činnosti č. 253/2008 Sb. v aktuálním znění. Legalizace výnosů z trestné činnosti sice nezní špatně, ale my budeme držet lidového praní špinavých peněz. Je sice pravda, že náš zákon o praní špinavých peněz vychází z příslušné směrnice Evropské unie, ale to je asi tak všechno. Je to náš zákon a odkazovat se na směrnice nebo nařízení evropské Unie je v tomto případě jen (další) neopodstatněnou výmluvou na Brusel.

Identifikovat se musí...

Zmíněný zákon ukládá finančním i některým dalším institucím provádět identifikaci klienta v některých konkrétních případech – například když nastane vznik obchodního vztahu nebo když klient provede transakci v objemu větším než tisíc eur. Nebudeme čtenáře nyní zatěžovat výčtem všech situací, ve kterých je nutné ověřovat něčí totožnost, a ani výjimkami, není to pro náš účel nezbytné. I banky tedy identifikují své klienty oprávněně, respektive mají přímo takovou povinnost, a jde tedy o běžnou praxi.

Našemu čtenáři ale nevadí samotný fakt, že musí ukazovat občanku, vadí mu její kopírování. Jak se provádí identifikace klienta pro fyzické osoby, upravuje § 8, odstavec 2, písmeno a) výše zmíněného zákona; doslova říká toto: P

... kopírování ale nutné není...

Pracovník dané instituce, v našem případě banky, má tedy zaznamenat a ověřit identifikační údaje. O kopírování dokladů tu není řeč, jen o zaznamenání a ověření údajů. Plus je tu ještě ověření podoby klienta podle fotografie na identifikačním dokladu – pracovník instituce by tedy měl alespoň zaznamenat, že podoba dané osoby souhlasí s fotografií na dokladu. To mimo jiné z toho důvodu, že někteří pachatelé během vyšetřování tvrdí, že ve skutečnosti trestnou činnost neprováděli oni, ale někdo jiný se za ně vydával.

Co přesně jsou identifikační údaje, specifikuje pro fyzické osoby § 5, písmeno a) téhož zákona následovně:... všechna jména a příjmení, rodné číslo, a nebylo-li přiděleno, datum narození, dále místo narození, pohlaví, trvalý nebo jiný pobyt a státní občanství; jde-li o podnikající fyzickou osobu, též její obchodní firma, odlišující dodatek nebo další označení, místo podnikání a identifikační číslo osoby.

... na rozdíl od slušnosti

Anketa

Vadilo by vám, kdyby si banka chtěla kopírovat vaši občanku?

Je ovšem nabíledni, že „zaznamenání“ kopírkou je jednodušší (a také spolehlivější) než opisování. Dá se tedy pochopit, když si instituce, které mají podle zákona o praní špinavých peněz povinnost identifikaci provádět, zlehčují práci a žádají o vaše svolení si identifikační doklad okopírovat, případně si okopírovat jen jeho část (např. fotografii). Platí ale dvojí:

  • jejich zaměstnanci by měli skutečně slušně požádat o svolení, nikoli automaticky utíkat ke xeroxu a
  • měli by respektovat, když jim svolení nedáte, a vzít pěkně do ruky tužku...

V praxi sice pořízení kopie identifikačního dokladu odmítá bankám minimum klientů, ale úplná výjimka to také není a pracovníci každé instituce by na to měli být připraveni.

A ještě jedna poznámka ke kopírování: banka při vaší identifikaci nesmí sbírat osobní údaje dalších osob, například rodinných příslušníků zapsaných v identifikačním dokladu. S tužkou v ruce je to jednoduché – prostě si je neopíšou. S kopií... je to nakonec taky jednoduché. To se vezme do ruky tužka a údaje se prostě na kopii začerní –.

Autor provozuje web Malé peníze, otázky mu můžete posílat na redakční mail

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

9. 5. 2012 | Jan Müller | 43 komentářů

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

Každý týden odpovídá Jan Müller na otázky čtenářů. Dnes se čtenář poohlíží po změně a chtěl by poradit s výběrem mezi levnými bankami. Klíčová otázka je však podle Jana Müllera jiná:... celý článek

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

25. 4. 2012 | Jan Müller | 13 komentářů

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

Každá z nových bank se snaží něčím vytáhnout, zaujmout, nalákat. Air Bank přišla mezi jiným s „garancí TOP3“ – její spořicí účet má mít vždycky alespoň třetí nejlepší úrok na trhu.... celý článek

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

4. 4. 2012 | Jan Müller | 32 komentářů

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

(Skoro) každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na otázku čtenářů Peníze.cz. Dnes čtěte obzvlášť pečlivě, nechcete-li mít opletačky se zákonem.

Malé peníze: Krize za dveřmi. Úspory do banky, nebo do slamníku?

15. 2. 2012 | Jan Müller | 29 komentářů

Malé peníze: Krize za dveřmi. Úspory do banky, nebo do slamníku?

Je čas vzít pytel a běžet do banky vybírat úspory? Bude jim pod polštářem líp? Nebo je zatím máte nechat na účtu být a klidně spát? Je jedna banka lepší než dvě banky? Na otázky čtenářů... celý článek

Malé peníze: Kam s dvěma sty tisíci

21. 12. 2011 | Jan Müller | 32 komentářů

Malé peníze: Kam s dvěma sty tisíci

Jan Müller z webu Malé peníze odpovídá na další čtenářský dotaz. Obsáhlejší rozbor dělíme na dvě části.

Partners Financial Services