Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

Jan Müller | rubrika: Jak na to | 4. 4. 2012 | 32 komentářů
Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?
(Skoro) každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na otázku čtenářů Peníze.cz. Dnes čtěte obzvlášť pečlivě, nechcete-li mít opletačky se zákonem.

Čtenářský dotaz: Minulý týden se mi stala divná věc. Na můj bankovní účet někdo poslal – nejspíš omylem – peníze, které mi nepatří. Nebylo to mnoho, ale málo také ne. Víc než patnáct tisíc korun. Už je to šest dní a k penězům se pořád nikdo nepřihlásil. Co mám dělat? Za jakých podmínek si můžu peníze nechat?

Odpověď bychom tentokrát rozdělili pro tazatele do dvou fází – před a po. Před a po čem? Pokud jste skutečně obdrželi na účet nějaké peníze omylem, silně vám doporučujeme přerušit čtení a hned to nahlásit bance. Je celkem jedno, jestli do banky zavoláte nebo napíšete (to ovšem můžete případně líp prokázat), ale provést takové oznámení je zcela ve vašem zájmu. Potud fáze před.

Na začátku tohoto odstavce vítáme tazatele zpět poté, co banku informoval, že na jeho účtu přibyly peníze, které mu asi neměly být adresovány. Banka situaci prošetří a peníze buďto vrátí zpátky, nebo vám dá vědět, že peníze přece jen na váš účet nedošly omylem, ale záměrně (na což jste mohli zapomenout). Zaslání peněz omylem na jiný účet není sice běžnou situací, kterou banky interně řeší, ale není to ani situací zcela výjimečnou.

V řeči paragrafů

Aby byla odpověď náležitě podložená, vzali jsme si na pomoc advokátku Alenu Němcovou, odbornici mimo jiné i na právo v oblasti finančních služeb. Ta nám vysvětlí, proč tak naléhavě doporučujeme věc s bankou řešit.

Neoprávněně získané peníze jste za každých okolností povinni vrátit. Pokud to neuděláte, z hlediska občanského práva se jedná o bezdůvodné obohacení a tazateli hrozí trestní postih.

 Podle ustanovení § 451 občanského zákoníku je ten, kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, povinen takto získané prostředkyvrátit. Bezdůvodným obohacením je „majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu, plněním z neplatného právního úkonu nebo plněním z právního důvodu, který odpadl, jakož i majetkový prospěch získaný z nepoctivých zdrojů“. V případě omylem zaslaných peněžních prostředků se jedná o majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu – zjednodušeně řečeno, nebyl důvod, proč by dotyčnému měly být peníze zaslány. Na příjemce peněz lze proto podat civilní žalobu, aby vrátil takto neoprávněně získané peníze zpět.

Cizí omyl, váš podvod

Podle okolností se také ten, kdo si takto získané peněžní prostředky ponechá, může z hlediska trestního práva dopustit buďto trestného činu zatajení věci, nebo podvodu.

Anketa

Podařilo se vám někdy někoho obdarovat špatně zadaným převodem?

Trestného činu zatajení věci se podle § 219 trestního zákoníku dopustí ten, kdo si „přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné“. Skutkovou podstatu trestného činu podvodu podle §209 trestního zákoníku pak naplní ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou. Nikoliv nepatrná hodnota je přitom částka dosahující alespoň 5000 korun.

Návod k rozlišení, zda se jedná o podvod, či o zatajení věci, poskytl Nejvyšší soud. Podle jeho judikátu z 16. května 2007 je rozhodující, zda pachatel věděl o omylu jiné osoby v době, kdy se peníze dostaly do jeho moci, tedy když se skutečně dozvěděl o takové platbě na bankovní účet (např. na základě výpisu z účtu). Věděl-li pachatel již v této době, že jde o peníze, které mu byly zaslány omylem, může spáchat trestný čin podvodu, nikoli trestný čin zatajení věci. Uvědomí-li si pachatel omyl (nebo je-li na něj upozorněn) až poté, co již získal cizí věc (za niž se považují i peníze na účtu), do své dispozice (do své moci), nemůže naplnit skutkovou podstatu trestného činu podvodu, ale v takovém případě není vyloučena jeho trestní odpovědnost pro trestný čin zatajení věci podle § 219 trestního zákoníku.

U částek nižších než 5000 korun lze uvažovat namísto trestní odpovědnosti o přestupku.

Takže jestli náš tazatel nedal na dobrou radu hned v úvodu článku, předpokládáme, že teď už nebude odkládat hledání e-mailu do banky...

Autor vlastní a provozuje web Malé peníze

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2012 6:47, ivo meduna

Dobrý den, tak tento problém mi nastal, kdy se mi podařilo za číslo účtu omylem přiřadit jiný kod banky.Přes třicet tisíc mi odcestovalo na jinou banku.
Ten den jsem informoval obě banky o stornování a uklidnily mě,že se mi peníze vrátí,že účet by neměl existovat, ale to vám nikdo neřekne, protože je to bankovní tajemství.
po čtrnácti dnech se zjistí že účet existuje a mateřská banka sepíše formulář a mají na to dva měsíce a ta vám potvrdí že peníze jsou na cizím účtě.Vydá vám potvrzení a posílá vás do banky, kam peníze došly s tím,že jsou povini zdělit majitele účtu pro občansko právní spor.To banka nezdělí,protože je to tajemství a posílá mě na mateřskou banku a ta má na prozkoumání opět dva měsíce a jde to pořád dokola.
Jsem zvědav jak to dopadne, nemám moc času se tomu věnovat, ale jsme obětí bandou amatérů v bílích košilích, kteří mají interní předpisy a bankovní tajemství.
Jenom se divím,když někomu něco nepatří, jak si to může ponechat, kde je čest a svědomí.
jestli někdo dokáže peníze zařídit vrátit do měsíce dám mu polovinu jako odměnu, protože vše jsou řeči a každý od toho dává ruce pryč a jenom se vyplní formulář a čeká se.
mám jediné štěstí,že umím peníze poctivě vydělat
ivo meduna

hezký den

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2012 9:39, Soňa

Nemáte občas pocit, že Vám okolí nerozumí? Já totiž možná vím proč - a proč jako? no a proč asi myslíte? (takovýhle lidi by měli dostávat povolenku na projevování názorů). Promiňte, za nekonstruktivní příspěvek.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Z dovolené mi zbylo tisíc dolarů. Co s nimi?

14. 3. 2012 | Jan Müller | 2 komentáře

Malé peníze: Z dovolené mi zbylo tisíc dolarů. Co s nimi?

„Před pár dny jsme se vrátili z rodinné dovolené na Kubě. V peněžence mi zůstalo víc než tisíc dolarů. Teď nevím, co s nimi. Letos sice na podobnou cestu nepojedu, ale přijde mi zbytečné,... celý článek

Malé peníze: Krize za dveřmi. Úspory do banky, nebo do slamníku?

15. 2. 2012 | Jan Müller | 29 komentářů

Malé peníze: Krize za dveřmi. Úspory do banky, nebo do slamníku?

Je čas vzít pytel a běžet do banky vybírat úspory? Bude jim pod polštářem líp? Nebo je zatím máte nechat na účtu být a klidně spát? Je jedna banka lepší než dvě banky? Na otázky čtenářů... celý článek

Malé peníze: Dvě stě tisíc? Na spořicí účet či termínovaný vklad

28. 12. 2011 | Jan Müller | 22 komentářů

Malé peníze: Dvě stě tisíc? Na spořicí účet či termínovaný vklad

Minulou středu jsme zveřejnili první část odpovědi Jana Müllera z webu Malé peníze na otázku našeho čtenáře, co by mohl nejlepšího udělat se dvěma sty tisíci korun na svém účtu. Dnes... celý článek

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

16. 11. 2011 | Jan Müller | 16 komentářů

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

Na Peníze.cz jsme o už psali o churningu. Tedy praxi, kdy makléř s vašimi investicemi pracuje nad míru: koupí, prodá, koupí, prodá – až celou investici rozpustí v poplatcích za každou... celý článek

Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

5. 10. 2011 | Jan Müller | 9 komentářů

Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

Další z odpovědí na čtenářské dotazy týkající se bankovních a pojišťovacích služeb či investování. Minule jsme odpovídali na otázku o strukturovaných finančních produktech. A nyní tu... celý článek

Partners Financial Services