Malé peníze: Z dovolené mi zbylo tisíc dolarů. Co s nimi?

Jan Müller | rubrika: Analýza | 14. 3. 2012 | 2 komentáře
Malé peníze: Z dovolené mi zbylo tisíc dolarů. Co s nimi?
„Před pár dny jsme se vrátili z rodinné dovolené na Kubě. V peněžence mi zůstalo víc než tisíc dolarů. Teď nevím, co s nimi. Letos sice na podobnou cestu nepojedu, ale přijde mi zbytečné, a hlavně drahé peníze měnit zpět na koruny, když je budu napřesrok nejspíš potřebovat zase. Poradíte, co s nimi?“

Otázka je jasná. Co na ni odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze, který se s jedním z vašich, čtenářských dotazů potýká každý týden?

Tisíc amerických dolarů je dost velká částka na to, abychom přemýšleli, jestli je výhodnější převádět ji zpět na koruny nebo nechat tak. Na druhou stranu to není částka zas až tak vysoká, abychom se nemohli s nějakou ztrátou bez větších problémů smířit. To nám dovolí jednu věc, kterou bychom za normálních okolností běžnému člověku nemohli doporučit – zahrát si tak trochu na forexové dealery, tedy na obchodníky s měnou a spekulanty na pohyb jejich kurzů.

Kurzy měn a jejich pohyby jsou ovšem ovlivněny obrovským množstvím faktorů, zejména pokud jde o tolik používanou měnu jako americký dolar. Některé z nich si tu uvedeme i s krátkým komentářem. Sami si pak spíš pro zábavu můžete dohledat další údaje na internetu a příslušné části analýzy prohloubit.

Vycházíme z toho, že americká ekonomika je sice mnohem silnější než česká (tedy její vliv na kurz obou měn by měl hrát prim), zároveň je však česká ekonomika velmi pevně svázána s jinou významnou ekonomikou, s ekonomikou Evropské unie.

Ekonomika

Ekonomická situace země je pro kurz její měny určující. Ekonomická situace země se určuje podle několika měřítek, z nichž vybíráme obligátní růst (nebo pokles) hrubého domácího produktu. Jde o vyjádření jakéhosi celkového stavu ekonomických odvětví (průmysl, služby). Kromě HDP existuje pro posuzování stavu ekonomiky mnoho dalších indikátorů. Indikátory, které vypovídají o české ekonomice, pravidelně publikuje například Český statistický úřad. Základní ukazatele české ekonomiky najdete na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Americká ekonomika byla první, kde se projevila ekonomická krize. V Evropě měl nástup krize proti USA určité „zpoždění“ a podobně opožděné jsou i další fáze krize. Podle aktuální předpovědi Eurostatu na roky 2012 a 2013 si USA povedou o něco lépe než Evropa a v jejím rámci i Česko. Důvod můžeme hledat zejména v neutěšeném zadlužení téměř všech evropských států.

Úrokové míry

Významnou roli hrají také úrokové míry. Z pohledu mezinárodního investora je výhodné peníze investovat do měny, resp. do instrumentu denominovaného v této měně (např. do dluhopisu), kde je vyšší úroková míra než v ostatních zemích. Na tuto situaci se dívejme optikou pouze vybraných měn, jež jsou pro investory důvěryhodné, přičemž americký dolar je měnou nejdůvěryhodnější.

Úrokové míry jsou v hlavních ekonomikách na nízké úrovni, to je „důsledek“ probíhající krize (centrální banky snížením úrokových měr podporují oživení svých ekonomik). Výhledově tedy čekejme růst těchto sazeb.

Inflace je v USA i v Česku někde kolem jednoho až dvou procent. Tedy jen z tohoto pohledu je inflace velmi nízká a sama o sobě nyní nevytváří důvod pro zvýšení úrokových měr (ty by ztlumily výdaje v ekonomice a přibrzdily inflaci).

Rozhodování centrálních bank, zda budou úrokové míry měnit či nikoli, závisí samozřejmě ještě na mnoha dalších kritériích.

Pokud jde o inflaci, dlouhodobě si Spojené státy vedou lépe než Česko. Jejich inflace bývá bez větších výkyvů kolem dvou až tří procent ročně, což je jen o málo víc, než byla doposud inflace v eurozóně. Česko si rovněž nevede špatně, ale přece jen ve statistikách občas vyskočí nějaké to překvapení (např. 6,3 procenta v roce 2008).

Ta naše inflace česká 2001–2011

Zdroj: Peníze.cz, sekce Makroekonomika

Jedním z podstatných vlivů, které budou silně tlačit na nárůst inflace a pravděpodobně k jejímu růstu povedou, jsou astronomické částky, jež se momentálně pumpují do některých evropských států. Jen za poslední únorový den si evropské banky půjčily u Evropské centrální banky přes půl miliardy eur. To nebyla zatím zdaleka jediná finanční injekce.

Alternativní faktory a investice

Anketa

Co bude dělat letos dolar?

Alternativní faktory a investice jsou dalšími položkami ovlivňujícími kurz měny. Aktuálně můžeme zmínit situaci kolem Íránu, jež je významným vývozcem ropy. Napětí mezi Íránem a Izraelem je značné a v případě, že by tyto státy vstoupily do války, mohla by se cena ropy šplhat do výšin, kam se nyní ani netroufáme pohlédnout. Obchody s ropou jsou denominované v amerických dolarech – poptávka po této měně by tedy v případě nastíněného geopolitického vývoje rostla.

Takových faktorů je však velmi mnoho. Mohli bychom sem počítat například také nastávající volby v USA, které ovlivní politické směřování země – a nikdo zatím neví kam.

Dále můžeme zmínit např. náladu (sentiment) na trhu, resp. náladu investorů. Tím je míněn obecný trend v převažujících názorech investorů na očekávaný vývoj v té či oné oblasti. Jelikož si na krizi ještě všichni dobře pamatují, jednou z těchto nálad je opatrnost při zvažování investic.

V neposlední řadě by kurz USD vůči české koruně mohla ovlivnit i nějaká specifická poptávka po naší měně, jež by mohla být např. důsledkem prodeje nějakého velkého podniku zahraničnímu investorovi (aerolinky, letiště, energetika…). Podle našich informací se nic takového v brzké budoucnosti pravděpodobně neodehraje.

TIP REDAKCE

Widget s kurzy ČNB

Vidíte ho tady vlevo? Chcete i vy svým čtenářům umožnit rychlou orientaci ve světě peněz? Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzovní lístek ČNB, vybrat si můžete z až 35 měn – podle toho, co zajímá vaše čtenáře.
Tým Peníze.cz pro vás připravil widget, jehož html kód si jednoduše zkopírujete na svůj web či blog – jen předtím nezapomeňte zaškrtnout, o které měny máte zájem.

Kód ke stažení je k dispozici zde

 

To jsou tedy jen tři podle nás důležité faktory ovlivňující kurz měny. Je třeba si uvědomit, že na světě jsou tisíce analytiků, kteří situaci na trhu průběžně analyzují. K nějaké větší změně na trhu měn tedy dojde především v situaci, kdy se nějaká veličina změní výrazně jinak, než trh očekává. Tedy např. pokud HDP klesne, nemusí to automaticky znamenat pokles kurzu měny; k tomu by došlo zejména v situaci, kdy by byl pokles větší, než trh očekával, nebo kdyby nastal pokles místo růstu či stagnace.

Investování do měn je – jak je jistě i z krátkého a zjednodušeného vhledu do problematiky jasné – poměrně složitá a náročná věc. Běžnému investorovi ho nemůžeme doporučit. Pro jistotu připomínáme, že nikdo z Malých peněz není investičním poradcem, a tedy se jedná čistě o naše osobní názory. A tento osobní názor říká, že dolar bude spíše stagnovat nebo jen mírně růst. Pokud vás tedy čeká do roka další cesta, uložte svých tisíc dolarů na bezpečné místo, nevyplatí se hledat způsob, jak je vyměňovat, nebo přemýšlet, zda si kvůli nim otevírat cizoměnový účet. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání: Která z nových bank má nejlevnější běžný účet

24. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Srovnání: Která z nových bank má nejlevnější běžný účet

Poplatky u velkých bank mě už štvou! Co všechno si ti vydřiduši účtují? Podobné nářky bankovních klientů mají na svědomí nástup nových bank na český finanční trh. Která z nich nabízí... celý článek

S cizí měnou na termínovaný vklad?

18. 11. 2005 | Dana Chytilová

S cizí měnou na termínovaný vklad?

Neutratili jste na zahraniční dovolené všechny valuty? Vložte je do termínovaných vkladů. Ty nabízejí lepší úrok než běžný účet, nižší poplatky a vysokou likviditu. Je tu však zároveň... celý článek

Je běžný účet v cizí měně černou dírou?

2. 11. 2005 | Dana Chytilová | 1 komentář

Je běžný účet v cizí měně černou dírou?

Hromadí se vám doma eura, libry či dolary a vy zvažujete zřídit si devizový účet? Dobře si rozmyslete, zda jej opravdu potřebujete. Váš účet se totiž může pod tíhou poplatků ztenčovat... celý článek

Do zahraničí s devizovým účtem

25. 2. 2004 | Kristýna Havligerová

Do zahraničí s devizovým účtem

Uvažujete o zřízení devizového konta, protože nechcete tratit na směně kurzu? Za jakých podmínek si ho může zájemce sjednat a kolik ho to bude stát? Jaké jsou poplatky a lze k němu... celý článek

Partners Financial Services