Do zahraničí s devizovým účtem

Do zahraničí s devizovým účtem
Uvažujete o zřízení devizového konta, protože nechcete tratit na směně kurzu? Za jakých podmínek si ho může zájemce sjednat a kolik ho to bude stát? Jaké jsou poplatky a lze k němu dostat platební kartu?

Devizový účet je vlastně běžný účet vedený ve vybraných měnách, který umožňuje hotovostní a bezhotovostní platební styk. Může být veden v eurech, dolarech, librách, slovenských či švédských korunách a dalších měnách, možnost výběru cizí měny se liší banku od banky.
Na devizový účet lze vkládat jakoukoli cizí měnu uvedenou v kurzovním lístku a stejně tak jakoukoli cizí měnu vybírat.

Zase ty doklady

Klienti si mohou v bankovních ústavech otevřít "neomezený" počet devizových účtů v různých měnách. Přesně si jich lze zřídit tolik, v kolika měnách je peněžní instituce nabízí. Pro otevření je třeba předložit některé doklady, obvykle jde o vyplněný formulář a doklad totožnosti.

Některé banky jako například Česká spořitelna, ČSOB, eBanka, GE Capital Bank a Komerční banka také vyžadují složení minimálního vkladu, ten se v přepočtu na koruny pohybuje mezi 500 až 1 000 Kč. Citibank založení konta počátečním vkladem nepodmiňuje, Volksbank CZ doporučuje vložit ekvivalent 500 Kč pro případné počáteční transakce.

Bezhotovostní a hotovostní platební styk

Devizové účty nabízejí veškeré základní operace, jako výběr hotovosti na přepážce či z bankomatu, zřízení internetového bankovnictví (v případě České spořitelny pouze Homebanking, GE Capital bank přímé bankovnictví neumožňuje), zadávání příkazů k úhradě nebo trvalých příkazů. Jedinou bezhotovostní platbou, kterou si u tohoto konta klienti nemohou zřídit, je SIPO. Výjimkou jsou eBanka a ČSOB, které tuto službu nabízí.
Majitelům devizových účtů je pravidelně zasílán výpis z účtu a dostanou také platební kartu. Výjimkou je Česká spořitelna a GE Capital Bank, které ke kontu platební kartu nevydávají. Pokud tedy mají klienti devizové konto u jedné z těchto dvou bank, nemohou platit platební kartou u obchodníků ani vybírat hotovost z bankomatů.

Poplatky jsou vypočítávány podle aktuálního kurzu banky jako ekvivalent k poplatkům běžných korunových kont.

Charakteristika devizových účtů
Výběr hotovosti na přepážce Výběr hotovosti z bankomatu Příkaz k úhradě Trvalý příkaz Internetové bankovnictví Mezinárodní platební karta
Česká spořitelna
(profil, názory)

lze

nelze

lze

lze v rámci banky

pouze Homebanking

nevydává

Citibank
(profil, názory)

lze

lze

lze

lze

lze

ano

ČSOB
(profil, názory)

lze

lze

lze

lze

lze

ano

eBanka
(profil, názory)

lze

lze

lze

lze

lze

ano

GE Capital Bank
(profil, názory)

lze

nelze

lze

nelze

nelze

nevydává

Komerční bank
(profil, názory)

lze

lze

lze

lze

lze

ano

Volksbank CZ
(profil, názory)

lze

lze

lze

lze

lze

ano

Zdroj dat: Banky

Zvláštní případ eBanka

Trochu jinak fungují devizové účty v eBance. Klient si totiž neotvírá nové konto,  ale může pracovat až se šesti měnami v rámci jednoho účtu. "Vše funguje pod jedním číslem účtu, klient pouze volí, na které měně si právě přeje povádět změny. To znamená v jaké měně bude odesílat peníze, nastavovat výpisy, sledovat pohyby nebo provádět konverze," uvádí tiskový mluvčí eBanky Pavel Makovský. "Další měnovou složku na účtu si klient nastavuje sám na internetu, nemusí kvůli tomu chodit do banky a podepisovat smlouvy o využívání nových služeb," dodává.

Jinak je vše stejné jako na devizových účtech jiných bank. Lze provádět stejné transakce, navíc si lze sjednat i SIPO. Poplatky na účtech vedených v cizích měnách jsou také vypočteny z ceny poplatku v korunách přepočtené aktuálním kurzem eBanky v den transakce nebo zaúčtování poplatku.

Podle doby a účelu  pobytu vybírejte účet

Kdy by si měl klient otevřít devizový účet? Doporučení je podle bank individuální, záleží totiž na několik okolnostech. Klient by se měl rozhodovat podle účelu své cesty a délky pobytu, ale i podle toho, zda má příjmy v cizí měně, popřípadě jaké (zda v eurech nebo méně časté měně, kterou by dále nevyužíval).

V případě, kdy se jedná pouze o krátkodobé a ne příliš časté cesty do zahraničí, by měli klienti využít spíše běžného korunového účtu, který mají pro každodenní finanční záležitosti. Banky k nim vydávají mezinárodní platební karty a lze s nimi platit v cizině.
Pokud však klienti plánují pobyt v zahraničí na delší dobu, je pro ně podle tiskové mluvčí Volksbank CZ Blanky Kandrnalové výhodnější otevřít si devizový účet. Hlavním důvodem je předpoklad, že budou mít i příjmy v dané měně, tudíž ušetří na směně korun na příslušnou měnu a naopak.

Poplatky devizových účtů
Minimální vklad Vedení účtu Výpis Zrušení účtu
Česká spořitelna
(profil, názory)
ekvivalent
1 000 Kč
s přímým bankovnictvím zdarma, bez 20 Kč měsíčně 5 Kč + poštovné ekvivalent 300 Kč
Citibank
(profil, názory)
není stanoven zdarma zdarma zdarma
ČSOB
(profil, názory)
záleží na měně:
25 eur,
38 dolarů,
25 liber
ekvivalent 30 Kč zdarma ekvivalent 200 Kč
eBanka
(profil, názory)
ekvivalent
1 000 Kč
zdarma (pokud transakce vyšší než 15 000 Kč u programu Základ,
30 000 Kč u programu Plus
3,90 Kč ekvivalent 250 Kč
GE Capital Bank
(BAGECB)
13 eur,
15 dolarů,
10 liber
1 euro, 1 dolar, 0,7 liber zdarma ekvivalent 200 Kč
Komerční banka
(profil, názory)
ekvivalent
1 000 Kč
s přímým bankovnictvím ekvivalent 30 Kč, bez
50 Kč
půlročně zdarma, čtvrtletně ekvivalent
9 Kč
zdarma
Voksbank CZ
(profil, názory)
není stanoven ekvivalent 25 Kč týdně, měsíčně a po obratu ekvivalent
15 Kč, čtvrtletně ekvivalent 35 Kč, ročně ekvivalent
100 Kč
ekvivalent 250 Kč
Zdroj dat: Banky

Máte u banky otevřený devizový účet? Využili jste ho v zahraničí? Co si myslíte o tom, že některé banky nevydávají k devizovým účtům platební karty?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2004 7:42, dudde

nevidím jeden jediný důvod proč to neudělat již dnes.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 2. 2004 12:08

Vidím smysl zřídit si devizový účet ve spojení s obchodováním na cizích burzách. Tady v Česku už není totiž s čím obchodovat, to jak tu socani nevratně zplanýrovali kapitálový trh svým zemácko-špidloňovským buldozerem. Vybírám z možností už několik měsíců, ale z tuzemské nabídky je mi stále mdlo : ono se totiž musí vzít v potaz náklady na celou logistiku práce s účtem, a ne jen výřez části, jako to provedla autorka článku.
Co mám na mysli ? Třeba příkladem jednu ještě z čerstvých osobních vzpomínek na nenažranou Českou spořitelnu. Tam dřív vkladový, resp. termínovaný devizový účet podmiňovali vedením běžného devizového účtu. Jinak to totiž, holomci jedni amatérský, neuměli. Poplatek za výběr v hotovosti z běžného devizového účtu však byl nevýznamný. Tolik to tedy nevadilo. Po jednom záchvatu emericko-rakušácké akcionářské lačnosti, asi před 2-3 lety, zpoplatnili ve spořitelně výběr hotovosti z běžného devizového účtu ale tak, že propresováno přes běžný účet majitel právě vkladového devizového účtu dostal při výběru míň, než kolik do spořitelny před tím vůbec přinesl, a to i po připočtení vkladových úroků. U mě to tehdy představovalo ztrátu několika tisíc Kč ! Příznačné pro Českou spořitelnu bylo, a asi stále jak sleduji je, že o této změně klienty vůbec s předstihem neinformovala a já si, nevěda co se blíží, obnovil zde vesele revolving.
No, a když jsem se proti tomu ozval, zablokovali mi svévolně dvě místní spořitelní štěnice, to že jsem odmítl krmit na nových poplatcích ze spořitelního devizového účtu ty jejich mastný držky, na dva měsíce mé akcie ve SCP. A zde jsem přišel dále řádově o desítky tisíc Kč z nevyužitých investičních příležitostí.
To tedy je pro mne výsledek neuváženého založení devizového účtu v jednom tuzemském peněžním ústavu jménem Česká spořitelna, která navíc nemravně sponzorovala desítkami miliónů Kč právě hrobaře českého kapitálového trhu o posledních parlamentních volbách. Cha, cháááááá...

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Klíč k úspěchu? Klient.

1. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Klíč k úspěchu? Klient.

Křížový prodej už dnes patří k standardním postupům, které by měla každá banka ovládat. Udržet si stávající a získat nové klienty může jedině tak, že jim poskytne co nejširší nabídku... celý článek

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

2. 9. 2003 | Dušan Hradil

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

"Tak to teda ne, jde o jasné omezení svobody spotřebitele," ohrazuje se Sdružení obrany spotřebitelů. "Nikoli, je to legitimní poplatek," reagují banky. Kdo má pravdu? Kolik a proč... celý článek

Termínované vklady pro euro

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Jedním ze způsobů výměny zbylých valut je založení terminovaného vkladu v cizí měně. Nabízíme přehled termínovaných vkladů v euru.

Jak přežít nástup eura?

1. 11. 2001 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Jak přežít nástup eura?

Nevíte, co vás vlastně s příchodem eura čeká? Netušíte, jak si peníze vyměnit a co udělat s těmi několika mincemi, které máte od léta v šuplíku? Poradíme vám.

Partners Financial Services