Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank
Každá z nových bank se snaží něčím vytáhnout, zaujmout, nalákat. Air Bank přišla mezi jiným s „garancí TOP3“ – její spořicí účet má mít vždycky alespoň třetí nejlepší úrok na trhu. V pravidelném seriálu se čtenáři ptají Jana Müllera ze serveru Malé peníze, co na to říká.

Čtenářský dotaz: Air Bank teď zaručuje, že bude dávat na spořicím účtu všem jeden ze tří nejvyšších úroků. Mám si tam dát peníze?

Celkově to stojí za úvahu, nicméně podívejme se na problematiku blíže, abychom poodhalili roušku toho, co Air Bank nabízí a zda vůbec něco garantuje.

Air Bank je ve skutečnosti marketingový název PPF banky pro bankovní služby nabízené zejména fyzickým osobám. Air Bank je samostatný subjekt. Samotná PPF banka v současné době poskytuje služby podnikům a má také private banking, tedy služby pro movitou klientelu z řad občanů. Proč se PPF rozhodla nabízet služby pro běžné občany pod jiným názvem, těžko posoudit – možná chtěli vypadat jako zcela nová banka.

Pro zajímavost ještě uveďme, že reklama Air Bank v televizi je do velké míry kopií velmi úspěšné reklamy firmy Apple. Ta ve svých reklamách propagovala přednosti vlastních počítačů oproti běžným osobním počítačům (PC). Příklad můžete vidět třeba zde. Apple mělo na reklamu zjevně o něco víc peněz, protože do ní použili známého herce Justina Longa. Jinak je logika shodná – hubený a fit pracovník Air Bank je od pohledu sympatičtější než neohrabaný a přitroublý pracovník tzv. běžné banky.

Jedna z propagovaných nabídek Air Bank se jmenuje Praktické spoření s TOP3 garancí. Jde o spořicí účet, u jehož úroku slibuje Air Bank, že bude vždy mezi třemi nejvyššími na trhu.

Spořicí účet

Nejprve se musíme zastavit u toho, co je vlastně spořicí účet. Zdá se to na první pohled jednoduché, nicméně nezarazilo vás někdy, že úroky u některých spořicích účtů jsou vyšší než u termínovaných vkladů? Přitom je to velmi nelogické. U termínovaného vkladu má banka peníze k dispozici na pevně stanovenou dobu, kdežto u spořicího účtu je má jisté jen přes noc.

Propojeno: Srovnání spořicích účtů

Kam uložit na rok padesát tisíc, kam dvě stě tisíc, když chcete mít šanci kdykoli je vybrat? Provedli jsme veliké srovnání spořicích účtů a našli ten nejvýhodnější. 

V porovnání se spořicími účty bývají termínované vklady – pokud jde o úrok – podstatně lepší. V Česku je to ale jinak. Nad spořicí účty vynikají v krátkodobé perspektivě jen některé. Vybrali jsme je pro vás. Tedy pro ty, kteří chtějí uložit padesát nebo dvě stě tisíc na rok nebo na dva a vědí, že je celou dobu nebudou potřebovat.

Jak sám název napovídá, jde o účet jako každý jiný, avšak banky nastaví jeho poplatky a možnost obsluhy účtu tak, aby nějakým způsobem omezily disponování s prostředky na účtu. Je to tím, že spořicí účet je vlastně totéž jako běžný účet, kde se soustavně odehrává série termínovaných vkladů – jen to za vás dělá banka.  Ovšem termínovaný vklad na jeden den (tedy úrok ze spořicího účtu) by měl vynášet nižší úrok než termínovaný vklad běžný (tedy na delší dobu). Tento paradox lze vysvětlit dvojím způsobem:

  • Jednak tak, že spořicí účty jsou díky marketingu bank u lidí populární a jde o prodejně vhodnější strategii, tím pádem je banky poněkud zvýhodňují.
  • A jednak – a hlavně –: některé spořicí účty spořicími účty nejsou. Toto vysvětlení hodné Hercula Poirota znamená, že finanční instituce sice nazve produkt spořicí účet, ale několika dobře mířenými omezujícími podmínkami, z něj udělá termínovaný vklad.

Podle informací od Air Bank se jí nabízený spořicí účet jeví jako skutečný spořicí účet. 

TOP3 úrok

Podívejme se nyní trochu blíže na podmínky toho, kdy byste měli dostat úrok, který bude mezi třemi nejvyššími na trhu – tedy minimálně rovný třetímu nejvyššímu úroku.

Dále uvádíme některé podmínky i s komentářem.

Banka z portfolia PPF má ještě jednu zajímavou funkci, navázanou na spořicí účet. Zde je možné založit si obálky, které mají připomínat klasické spoření na vysněnou věc do hrnečku v domácnosti: v rámci účtu si uživatel jednotlivé obálky pojmenuje, nastaví sumu, kterou by rád naspořil, a pak už jen sleduje, jak peníze přibývají – tedy pokud je tam automatickými nebo ručně zadávanými příkazy z běžného účtu posílá.“

A co dokážou se svými účty za čáry další z nových bank?

► Omezení částkou pět milionů korun. Banka se tak chrání před tím, aby její produkt využívala movitá klientela. Pro našeho běžného čtenáře je tento limit asi spíš nedostižný, nemá tedy smysl se jím zabývat.

► Srovnání se stejným produktem. Nejvyšší úrok se bude srovnávat pouze se srovnatelnými produkty, tedy se skutečnými spořicími účty. Je to logické, připomeňme si ale, že některé spořicí účty jsou spořicí účty jen podle jména, jejich podmínky ve skutečnosti odpovídají termínovaným vkladům. Ke cti Air Bank je třeba přičíst, že na svém webu uvádí tabulku produktů, se kterými se její spořicí účet porovnává.

► Srovnání s bankami. Toto na první pohled nevinné slovní spojení je pro účely výpočtu úroků dosti zásadní. Ze srovnání zcela vypadávají družstevní záložny (kampeličky). Ty jsou menší než banky, mají na trhu horší pozici, a tím pádem se musejí více snažit a nabízet vkladatelům i vyšší úrok – a opravdu tak činí.

U spořicího účtu Air Bank jsou ještě další omezení (např. je pouze v českých korunách) a srovnávací podmínky (např. srovnávají se úroky za vklad 130 tisíc korun). Pro běžného občana to znamená zapomenout na to, co ve veřejném éteru pochytil o více či méně výhodných úrokových sazbách – představu o tom, co jsou tři nevyšší úrokové sazby u spořicích účtů na trhu, zjistíte pouze podrobným průzkumem u bank. Nebo se prostě spolehnete...

Garance negarance

O produktu banka výslovně uvádí, že je s garancí. Nikde se však nedočtete, jakým způsobem vám chce Air Bank daný úrok garantovat.

Tak například všichni, co mají hypotéku, mají dost konkrétní představu o tom, co garance znamená – mají zastavený byt nebo dům ve prospěch finanční instituce, a pokud nebudou úvěr řádně splácet, o nemovitost mohou přijít. Jde tedy o mechanismus, se kterým za předem definovaných okolností může banka na majetek sáhnout bez dalšího zásahu vlastníka.

Nic takového Air Bank nenabízí. Nedostanete ani bianco směnku, se kterou byste mohli z banky dostat peníze, které by vám banka dlužila v případě, že by porušila dojednané podmínky.

Když ptáčka lapají…

Anketa

Je pro vás garance jednoho z nejvyšších úroků na spořicím účtu lákavá?

V celkové úvaze nelze pominout ještě jeden fakt – jako u každé marketingové akce jde o to nalákat co nejvíce klientů. Nebylo by žádné překvapení, kdyby se časem cenové anebo úrokové podmínky Air Bank poněkud zhoršily.

První na trhu byla s podobným typem marketingu mBank. Jde o služby Commerzbank pro drobnou klientelu. Obdobně jako PPF banka také Commerzbank měla v době zahájení kampaně zejména služby pro podniky a fyzické osoby obsluhovala jen okrajově. PPF banka je momentálně v Česku sice větší, ale z pohledu marketingu je v podobné situaci, jako tehdy byla mBank.

mBank byla tehdy s lákáním klientů na „novou“ banku poměrně úspěšná, což lze také přičítat tomu, že byla s podobnou prezentací na trhu první.  Až po ní následovali další – například Raiffeisenbank se ZUNO a PPF banka s Air Bank.

Ovšem zatím u všech podobných kapaní se později ve větší či menší míře setkáváme s tím, že podmínky pro klienty se nezlepšují, spíše naopak. To souvisí s věrností klientů – záleží na produktu a službách, nicméně přibližně třetina nebo někdy i polovina nově získaných klientů posléze zůstane peněžnímu ústavu dlouhodobě věrná, i když se jim zhorší podmínky vkladu nebo dalších služeb. A o to tady jde.

Autor vlastní a provozuje web Malé peníze

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 4. 2012 11:42, Lysol

Mně to přijde suché a věcné, skandál to nehledá ani nevytváří. Autor poukazuje na pár praktických věcí: když garantuje AB jeden z nejlepších úroků mezi spořicími účty, dávejte bacha na to, že ne všechno, co se jmenuje spořicí účet, je skutečně spořicí účet. A když AB garantuje jeden z nejlepších úroků mezi skutečnými spořicími účty, jde pořád jen o skutečné spořicí účty od bank, u kampeliček můžete najít lepší. Ano, možná je to někdy zbytečné pitvání, ale tohle jsou dobré postřehy.
Jinak jsem se ale díval na stránky AB – a musím říct, že hovoří na banku nebývale srozumitelně, většina konkurence by se dala vyráchat mnohem mnohem důkladněji.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 4. 2012 9:25, Karel Jebavý

A malér ! Redaktor se nezmínil o "kvalitách fio banky. Ted jsem okamžitě vtrhne PR z fia a začne prskat.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mladé banky a internet: jaké funkce nabízejí

20. 4. 2012 | Michal Chleboun | 16 komentářů

Mladé banky a internet: jaké funkce nabízejí

Včera jsme se pokusili zhodnotit internetové bankovnictví čtveřice mladých bank – ZUNO, Air Bank, mBank a Equa bank – z pohledu přehlednosti, ergonomie a přívětivosti vůči uživatelům.... celý článek

Mladé banky a internet: orientace v internetbankingu

19. 4. 2012 | Michal Chleboun | 3 komentáře

Mladé banky a internet: orientace v internetbankingu

Moderní banka bez internetu, to je pochopitelně nesmysl. A nemáme samozřejmě na mysli jen případnou neexistenci internetové prezentace. Současnost správy účtu je v internetovém bankovnictví. celý článek

Malé peníze: Jak spořit dítěti „na start do života“

1. 2. 2012 | Jan Müller | 18 komentářů

Malé peníze: Jak spořit dítěti „na start do života“

Někteří prodejci pojištění, hypoték, spoření, fondů, zkrátka všeho, co se pro nedostatek lepšího jména nazývá finanční produkty, nemají vychování a snaží se své obchody uzavírat i za... celý článek

Srovnání spořicích účtů. Jak dlouho vydrží vítězný úrok 2,8 procenta?

10. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Srovnání spořicích účtů. Jak dlouho vydrží vítězný úrok 2,8 procenta?

Kam si na rok uložit padesát a kam dvě stě tisíc, když ale víte, že byste je mohli potřebovat dřív? Srovnali jsme nabídku spořicích účtů v českých bankách a záložnách. Úroky těch nejvýhodnějších... celý článek

Malé peníze: Dvě stě tisíc? Na spořicí účet či termínovaný vklad

28. 12. 2011 | Jan Müller | 22 komentářů

Malé peníze: Dvě stě tisíc? Na spořicí účet či termínovaný vklad

Minulou středu jsme zveřejnili první část odpovědi Jana Müllera z webu Malé peníze na otázku našeho čtenáře, co by mohl nejlepšího udělat se dvěma sty tisíci korun na svém účtu. Dnes... celý článek

Partners Financial Services