Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese
Vyplatí se po vstupu České republiky do EU otevřít si účet u některé ze zahraničních bank? Po prvním květnu u nás může začít podnikat jakákoli zahraniční banka. Můžeme se těšit na zostření konkurence?

V článcích a diskusích na našich stránkách často upozorňujeme, že poplatky tuzemských bank jsou vyšší než u finančních institucí v zahraničí. Mohlo by se tak zdát, že se vyplatí otevřít si konto u některé ze zemí Evropské unie.
Při spravování běžného účtu však klienti neplatí pouze za vedení účtu nebo platební karty, ale i za různé transakce, které by je u přeshraničního platebního styku vyšly draho. Vyplatí se tedy běžný účet vedený v cizině?

Neplať, za co nemusíš

Už díky výše zmíněným nižším poplatkům v zahraničních bankách by se mohlo zdát výhodné mít běžný účet v některé cizí zemi. Přesto ale existuje několik pádných argumentů, proč tak neučinit.

 O tom, na kolik majitele přijde běžný účet v zahraničí a tuzemsku, si přečtěte v článku Proč je v českých bankách draho?

Hlavním je kurzové riziko. "Člověk by mohl brzy přijít o úspory, a to kvůli kurzovému pohybu," říká analytik společnosti Atlantik Jan Schiesser. "A protože přijetí eura je otázkou roku 2009 až 2010, je právě kurzové riziko zásadním argumentem proti běžnému účtu vedeném v této měně," dodává.

Dalším neméně důležitým důvodem jsou poplatky za platby. První problém vznikne na straně zaměstnavatele, pro kterého by bylo posílání mzdy do zahraničí drahé. Poplatek se pohybuje obvykle kolem 1 % z transakce, minimálně však 200 až 500 Kč, u Waldviertler Sparkasse von 1842 (profil, názory) 100 Kč, což představuje asi padesetinásobek toho, co klienti platí v tuzemsku. Náklady se objeví i při posílání pravidelných plateb ze zahraničí do České republiky. Celoevropské nízké poplatky jsou totiž pouze v zemích společné měnové unie.

A protože klienti někdy potřebují hotovost, musí vybírat peníze z bankomatu. I v tomto případě by si majitelé účtu v zahraničí sáhli při výběru v tuzemsku hluboko do kapsy.

A jaké jsou další argumenty proti? Komunikace s bankou v cizí zemi je obtížnější, většina peněžních domů navíc vyžaduje osobně podepsat smlouvu. Některé dokonce striktně vyžadují trvalé bydliště na území státu (třeba Bank of Scotland), jiné podmiňují otevření konta pro občany cizího státu minimálním zůstatkem na účtu (například Barclays 40 000 liber ročně, což představuje asi 2 milony Kč). Samotné vyřizování všech formalit může být složité, a to hlavně v případě neznalosti cizí řeči.

Invaze zahraničních bank

Od 1. května i u nás bude platit jednotná bankovní licence EU a Česká národní banka tak ztratí absolutní moc nad tím, koho vpustí do tuzemského bankovního sektoru. Na český trh tak budou moci bez jejího požehnání vstupovat finanční instituce, které podnikají na území Evropské unie.

Přesto ale nedojde k žádnému masivnímu vpádu. "Nelze očekávat razantní vstup nových bank na trh, protože k úspěchu je potřeba pobočkovou síť a reklamu," vysvětluje Schiesser. "Obojí je velmi nákladné na trhu, který je fakticky rozdělen mezi tři až čtyři velké subjekty."

Význam jednotné bankovní licence EU pro tuzemský trh

  • Na domácí trh mohou od 1. 5. 2004 vstupovat finanční instituce oprávněné vydávat elektronické peněžní prostředky bez licence ČNB. Totéž platí i pro podnikání tuzemských peněžních ústavů v členských státech EU.
  • Dohled nad těmito bankami bude v kompetenci příslušné centrální banky jejich mateřské země. ČNB bude mít vůči nim omezené pravomoci, bude dohlížet například na pohyb jejich hotovosti a na to, jak dodržují zákony o praní špinavých peněz.
  • Vklady klientů u těchto bank budou pojištěny podle systému domovského státu. Když by náhrada byla nižší než v Česku, mohou si vklady bankovní ústavy připojistit u Fondu pojištění vkladů. O systému pojištění musí finanční instituce klienty srozumitelně informovat.

K příchodu nových bank tak může podle analytiků dojít v pohraničních oblastech se sousedícím Rakouskem a Německem, kde působí malé spořitelny, jež si mohou založit jen několik poboček a nabízet základní bankovní služby za nižší poplatky. Jejich vstup ovšem neovlivní celkovou úroveň cen bankovních služeb v České republice.

Cílem přicházejících peněžních domů bude poskytovat úvěry ze stavebního spoření a hypotéky, dobrou šancí pro ně budou podle odborníků i spotřebitelské úvěry. "Vstup nových bank bych očekával spíše v segmentech, které nevyžadují pobočkovou síť. To znamená například nějaké formy internetového bankovnictví," konstatuje Petr Dvořák z katedry bankovnictví a pojišťovnictví Vysoké školy ekonomické.

Vstup nových bank poplatky nesníží

První bankou, která plánuje na tuzemský trh vstoupit, je rakouská Oberbank. Zástupci tuzemských bank také mluví o možné konkurenci španělských a švýcarských bank. Švýcarské by se však orientovaly především na movité klienty, španělské zase budou chtít do Česka doprovázet své zákazníky. 

Naneštěstí pro zákazníky žádná nová nebezpečná konkurence nehrozí. "Dopad na poplatky se může projevit u určitých produktů, kde by se významněji angažoval zahraniční subjekt, plošné snížení bych ale neočekával," uvádí Dvořák. "Pokud nějaké zlevnění nastane, bude z důvodů konkurence mezi stávajícími ústavy. Ale i tam je problém věrnosti klientů, která je zatím u nás poměrně vysoká, což se projevuje tím, že banky spíše poplatky zvyšují."

Co by tedy odborníci klientům bank poradili? Schiesser doporučuje zjistit si, které bankovní služby domácnost potřebuje a najít si takový produkt, jež bude jejím potřebám nejlépe vyhovovat a jehož cena bude nejnižší. Zároveň by měla zrušit všechny služby, za které platí a nevyužívá jich.

Máte nějaké zkušenosti s běžným účtem v zahraničí? Vyplatil by se vám? Přivítali byste příchod nových bank na tuzemský trh?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-183
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2004 12:13, havliger

To se dalo čekat a kdy se Čecháček dočká změn?!!!!!!!!!!!

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 5. 2004 14:57, Jan Kolda von Žampach

Ostatně, stav věci je dlouhodobě zřetelný i z komentářů pana ÚúÚú : svéprávný jedinec musí mít trvalou adresu mimo tento prostor, a teprve potom se může těšit z jím uváděných výsad, třeba právě v citibank.de. Jinak alou někam do bantustanu, tedy do vyhrazené domény koralek.cz a muslicka.cz. Tady totiž nejde o morálku, ale o tvrdý a výnosný kšeft. Proto i já jsem skeptický, není v zájmu bank ( obecně ) zde v Česku poměry nějak měnit a s tím cílem sem na bankovní trh po 1.5. vstupovat.
Svůj účet s korunovým kapesným mám vedený v ČSOB Poštovní spořitelně s čipovou Maxkartou. Je to pro základní operace, co potřebuji, nejlevnější a všude nejdostupnější alternativa. Navíc, na rozdíl od takové zvědavě upovídané České spořitelny, místní a okolní pracovnice přepážek v Poštovní spořitelně nemají šanci vidět a zjistit, jaké peníze a kam na svém účtu v souhrnu točím. To je velká výhoda, kterou ještě ne všichni klienti ( obecně ) dnes správně doceňují !
Na práci, tj. na investice a spekulace, však potřebuji, tak jak se tady v Česku už nevratně zúžily možnosti korunových investic do akcií, mít nově vybudovánu poplatkově příjemnou a dostupnou logistiku pro cizí měnu, především pro euro, a to od vedení devizového účtu až po důvěryhodného zprostředkovatele. A především být mimo dosah různých těch Špidlů, Sobotků a Škromachů !
Trvalé bydliště v Německu asi nikdy nezískám, výhody citibank.de pro mne tedy padají, a tady server Penize.cz s paní Havligerovou mi zákonitě v článcích neporadí : vždyť by byli, dovedeno do důsledku, sami proti sobě. Kdo by si potom u nich zadal, z těch tady místních finančních bankovních skupin, reklamu ?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lesk a bída sociální Evropy

8. 4. 2004 | Vendula Hilkovičová

Lesk a bída sociální Evropy

V souvislosti se vstupem do EU nás čeká řada změn i v oblasti sociálního zabezpečení. Víte, co všechno budete muset podstoupit, když se například zraníte na dovolené v zahraničí? Nebo... celý článek

Podniky v EU: odkud tečou peníze?

31. 3. 2004 | Jan Heřman

Podniky v EU: odkud tečou peníze?

Podpora podnikání v užším slova smyslu zabírá pouze malou část rozpočtu EU. Získat ji mohou i české subjekty, ale výhradně malé a střední podniky. V nabídce dominují záruky za komerční... celý článek

Podniky v EU: obchod se třetími zeměmi

24. 3. 2004 | Jan Heřman

Podniky v EU: obchod se třetími zeměmi

Vstupem do EU se změní pravidla obchodu se státy mimo Unii. Stávající cla přestanou platit a ČR přistoupí k jednotnému celnímu sazebníku EU. Změní se dovozní kvóty a přibude administrativa.... celý článek

Evropská unie: na růžích ustláno

23. 3. 2004 | Simona Ely Plischke

Evropská unie: na růžích ustláno

Evropská unie je z hlediska ekonomického rozvoje druhořadou zónou, severoamerická a asijskopacifická se rozvíjejí mnohem dynamičtěji, přičemž příčin zaostalosti "starého" kontinentu... celý článek

Partners Financial Services