Proč je v českých bankách draho?

Proč je v českých bankách draho?
Několik našich "zahraničních" čtenářů nás upozornilo, že založit si běžný účet v západní Evropě vyjde levněji než v tuzemsku. Zkusili jsme zjistit, jestli to tak je a proč.

Tomu, kolik klient bance zaplatí za balíčková konta u nás a kolik v zahraničí, jsme se věnovali v článku Jsou domácí banky dražší než jejich matky? Nás ale zajímalo, proč se liší i ceny běžných účtů. V západní Evropě totiž zákazníci bank neplatí stejné poplatky jako v Čechách a za některé položky neplatí vůbec.

Získat informace o tom, proč to tak je, nebylo jednoduché, zahraniční tiskoví mluvčí se nechtěli vyjádřit a odpovědi většiny českých bank byly opatrné a povrchní.

Proč je u nás dráž?

Zástupci bank se shodují, že v době, kdy zahraniční finanční domy přebíraly české peněžní instituce, nebyly tyto české banky v dobrém stavu. Noví majitelé do nich nejdříve museli investovat – aby mohli rozvíjet služby, které by se kvalitou i rozsahem dostaly na úroveň obvyklou v západní Evropě. Tím se podle bank nevyhnuli ani optimalizaci služeb, tedy zavírání a otevírání nových poboček či vybudování fungujících online služeb. To vše něco stojí a teprve ve chvíli, kdy se vložené peněžní prostředky vrátí, lze upravovat i ceny, tvrdí banky.

Jak je to s poplatky v zahraničí?

západní Evropa

Česká republika

služby/roční poplatky

Portugalsko

Španělsko

Švédsko

Česká spořitelna
(profil, názory)

Komerční banka
(profil, názory)

založení účtu

0 eur/Kč 0 eur/Kč 0 eur/Kč 0 Kč 0 Kč

vedení účtu

 7,2 eur = 231 Kč

8 eur = 256 Kč

10 eur = 320 Kč

0 Kč pokud zřízené přímé bankovnictví

360 Kč

zrušení účtu

0 eur/Kč 0 eur/Kč 0 eur/Kč 300 Kč 250 Kč

vydání embosované platební karty

0 eur/Kč 0 eur/Kč

0 eur/Kč

0 Kč

0 Kč

vedení embosované platební karty

20 eur = 641 Kč

25 eur = 801 Kč 

20 eur = 641 Kč 350 Kč 700 Kč

přímé bankovnictví

0 eur/Kč

0 eur/Kč

0 eur/Kč

240 Kč

1176 Kč

výběr u pokladny 0 eur/Kč 0 eur/Kč 0 eur/Kč

15 Kč

1 % z částky, min. 30 Kč

výběr z vlastního bankomatu

0 eur/Kč

0 eur/Kč

0 eur/Kč

6 Kč

5 Kč

celkové roční náklady 872 Kč 1 057 Kč 961 Kč 1 826 Kč 3 686 Kč

Vysvětlivky: Poplatky zahraničních bank jsme získali od cizinců. Data jsou proto pouze orientační. V ročních nákladech je zahrnuto 24 výběrů u přepážky a 96 výběrů z bankomatu. Pro srovnání jsme vybrali banky, které v České republice patří k levnějším.

Banky dále uvádí, že poplatky odráží náklady na poskytnutí jednotlivých služeb a úroveň cen na českém bankovním trhu. Některé dodávají, že stále existují velké rozdíly mezi zahraničním a domácím klientem. Mezi nejpodstatnější patří průměrné množství bankovních produktů využívaných jedním klientem. To je ve vyspělých zemích stále značně vyšší než v České republice. Z toho plyne rozdílná poplatková politika u základních operací.

"Srovnávat cenovou politiku banky v tuzemsku a zahraničí je zavádějící, protože se nebere v potaz prostředí v jednotlivých ekonomikách, ani chování klientů," uvádí tisková mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. "Zahraniční banky mají jinak nastavený systém výnosů. Ty tvoří zejména neúroková (poplatky a provize) a úroková část. Banky v zahraničí účtují například vysoké penalizační úroky za nepovolené přečerpání účtu, a to až v řádech stovek či tisíců procent," vysvětluje.

Ředitel úseku řízení obchodu České spořitelny Jiří Škorvaga dodává, že zahraniční banky vydělávají na úrokových sazbách, příjem z nich je vyšší než z poplatků. To podle Kláry Gajduškové znamená, že jsou v tuzemsku nižší úrokové sazby u kontokorentů, úvěrů nebo hypoték. Souvisí to se spotřebitelským chováním klientů, Češi si totiž nepůjčují peněžní prostředky tolik jako klienti v západní Evropě nebo USA. Z malé poptávky pak plynou nízké úrokové sazby. "V poslední době zájem o úvěry a kreditní karty roste. Nechci však předpovídat změny v úrokových sazbách. Ty se odvíjejí nejen od poptávky po úvěrech, ale třeba i od úrokových sazeb na trhu. U každého klienta navíc provádíme takzvaný credit scoring, abychom zjistili jeho finanční situaci, a dle toho mu udělíme úrok. Nedá se tedy říci, že s růstem poptávky po úvěrech, porostou i úrokové sazby," konstatuje Klára Gajdušková.

Bude v českých bankách levněji?

Vedení účtů a poplatky za transakce nejsou v bankách působících v České republice zrovna nejlevnější. Banky to vysvětlují především jinými tržními podmínkami než v zahraničí a odlišným chováním českých klientů. Shodují se však, že z dlouhodobého hlediska budou poplatky stále snižovat.

Andrea Machálková z oddělení vnější komunikace Citibank (profil, názory) zase nesouhlasí s tím, že v zahraničí jsou některé služby zdarma a taková tvrzení označuje za příliš obecná. Ceny se podle ní řídí výší zůstatku na účtech. Zdarma jsou zejména služby, které peněžnímu ústavu buď nepřidávají nebo snižují náklady. Jde například o internetové bankovnictví. Stejný trend se ukazuje i v České republice. Zástupci bank se však shodují, že z dlouhodobého hlediska lze očekávat postupné snižování poplatků. "Dnes poplatky odpovídají podmínkám na domácím trhu. Do budoucna se ale dá očekávat přizpůsobování západní Evropě," konstatuje tisková mluvčí HVB Bank (profil, názory) Renata Pintravová.

Malá konkurence

Jaký je tedy hlavní rozdíl mezi zahraničím a domácím prostředím? Zcela jistě v panující konkurenci. "Určitě je rozdíl, když u nás působí asi šest nejvýznamnějších bank a například v Německu či Francii padesát," potvrzuje analytik Pavel Kohout z PPF. Další odlišností je i velikost bank. "Platí, že větší instituce, která se řídí objemem aktiv, si může dovolit nižší poplatky. Například v USA jsou poplatky nízké. Firmy totiž mají velké objemy majetku a tak mohou fungovat s nižšími poplatky. Náklady společností se přitom neliší od těch, co mají instituce u nás," objasňuje Kohout.

A nebo je pravda ještě jinde - není to snad tak, že zahraničí "matky" na tom nejsou momentálně kvůli stagnaci v západní Evropě nejlépe, a proto nutí vydělávat "dcery"?

Přes všechna vysvětlení zůstává otázkou, zda není na čase, aby si banky opravdu začaly konkurovat, a to i nabízenými cenami. Dnes to vypadá, že se spíše jedna druhé přizpůsobuje. Neměly by snad banky odměňovat nás, drobné střadatele, za to, že jim půjčujeme peníze k dalšímu použití?

Co si myslíte o poplatcích bank působících v České republice? Zdají se vám drahé? Máte zkušenost se zahraničním kontem?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2003 22:20, I.Padrta

Snad nejsmutnějším faktem je, že nás všechny banky pokutují za to, že jim poskytujeme za zanedbatelný úrok (na BÚ) naše peníze pro jejich podnikání. Jmenuje se to poplatek za položku.
Také taktika jak co nejvíce ztížit výběr hotovosti byla (např.
CS, a.s. t.j.Erste Bank) přivedena k dokonalosti. Na přepážce draho, bankomaty v centru města v pěší zóně (Brno).

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2003 22:07

Ano přesně jinak.

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bejvávalo, bejvávalo, v Živnobance levno

6. 10. 2003 | Kristýna Havligerová

Bejvávalo, bejvávalo, v Živnobance levno

Na českém bankovním trhu dochází k překvapenému střídání stráží. Zatímco eBanka s pověstí dražší peněžní instituce zlevňuje, tak doposud levná Živnobanka ceny zvedá.

Češi mají peněz jako želez

27. 8. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Češi mají peněz jako želez

Letošní rok se zatím jeví jako jeden z nejtučnějších v naší novodobé historii. Příjmy i výdaje domácností pádí, jakoby měly namířeno ke světlým zítřkům. Zbylo však i na úspory, které... celý článek

Banky ve víru změn

30. 7. 2003 | Michal Hazi

Banky ve víru změn

Jak bude vypadat finanční ústav budoucnosti? Půjde stále ještě o banku, tak jak ji známe dnes? Budeme kupovat bankovní produkty v regále supermarketu?

Jsou domácí banky dražší než jejich matky?

5. 2. 2003 | Tomáš Mergl

Jsou domácí banky dražší než jejich matky?

V souvislosti s novoročním zdražením bankovních služeb se v tisku objevily názory, že domácí bankovní ústavy poskytují své služby dráže než jejich mateřské banky v zahraničí. Srovnali... celý článek

Partners Financial Services