Áčka měla velké oči, teď šetří a slibují návrat k zisku

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 30. 3. 2009 | 3 komentáře
Společnost AAA Auto oznámila rekordní ztrátu i plán, jak se dostat zpět do zisku. Její akcie raketově vzrostly. Pořad se ale prodávají jen za zlomek ceny, s níž firma vstoupila před dvěma lety na pražskou burzu.
Áčka měla velké oči, teď šetří a slibují návrat k zisku

Akcie AAA Auto prožily báječný pátek. Ráno se začaly prodávat za 5,88 koruny, do večera se cena přehoupla přes devět korun. Stačila přitom jediná tisková konference, aby se investoři zase začali o „odepsané“ akcie prát. Na ní firma oznámila, že zavře pobočky ve ztrátovém Maďarsku a Polsku, prodá část zásob, splatí část dluhů a provede restrukturalizaci. Nynější krizi přečká v ziskovém Česku a na Slovensku, kde se nadechne k budoucímu růstu.

AAA Auto: Rok 2008 v číslech

Rok 2008Rok 2007
Celkové výnosy364,3 mil. eur470 mil. eur
Čistý zisk-28 mil. eur-4,78 mil. eur
Průměrná cena vozu5258 eur5295 eur
Obrátkovost aut46 dní67 dní
Počet prodaných aut6055779871
Zisková marže19,60 %17 %
Počet zaměstnanců na konci roku14403834
Auta na skladě50259049
Zdroj: AAA Auto

Navzdory těmto zprávám a téměř dvojnásobnému růstu ceny akcií představuje AAA Auto pro řadu investorů noční můru. Když v roce 2007 vstupovala společnost na burzu, prodala své akcie za 55 korun za kus. Na burze získala skoro miliardu korun na expanzi do okolních zemí. Investorům slibovala dobré zisky. Rok před úpisem akcií vykázala firma zisk ve výši 7 milionů eur. V roce 2007 se dostala do ztráty skoro 5 milionů eur. Letos společnost ohlásila smutný rekord, výše ztráty za rok 2008 dosáhla bezmála 28 milionů eur, tedy tři čtvrtě miliardy korun.

Analytici nehodnotí dosavadní počínání AAA Auto příliš příznivě. „Vliv finanční krize na cenu titulu lze přičítat jen posledním měsícům. Důležitý byl především překotný nedomyšlený rozvoj firmy, který přinesl prohospodaření značné části prostředků získaných při emisi akcií,“ komentuje vývoj Jiří Zendulka, analytik Capital Partners, které se zdála cena akcií příliš vysoká již při emisi. Oproti miliardě získané při emisi byla tržní kapitalizace společnosti při kurzu 9 za akcii na zhruba 150 milionech korun.

„Management si uvědomil, že expanzi nezvládnul dobře,“ vysvětluje Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik, rozhodnutí firmy stáhnout se ze ztrátových trhů. Celé emisi zůstala z minulosti hořká příchuť. Analytici se vyjadřovali, že o některých problémech musela společnost vědět ještě před vstupem na burzu. Vedení to vždy odmítlo. Neúspěch dobývání dalších trhů svaluje na finanční krizi. „V roce 2006 jsme měli výborné prodeje. Krize se nedala předvídat,“ tvrdí Anthony Denny, generální ředitel skupiny AAA Auto a dodává: „Nejsilnější sezona, která většinou začíná v březnu či dubnu, například v roce 2008 vůbec nepřišla.“

Odkud AAA Auto odchází

Polsko

Aktivity v Polsku uzavřelo AAA Auto již na konci první půlky roku 2008. Otevření první pobočky v roce 2006.

Maďarsko

Společnost se rozhodla „zmrazit“ zde své aktivity a odejít na přechodnou dobu koncem března 2009 z této oblasti. Otevření první pobočky v roce 2006.

Rumunsko

V únoru 2009 byla podepsána smlouva s lokálním partnerem (SIXT New Koppel) o založení Joint venture v Rumunsku. AAA Auto bude vlastnit 5 procent s opcí pro navýšení až na 49 procent. Otevření první pobočky v roce 2005.

Zatímco Česko a Slovensko vytvořily skupině AAA Auto loni dohromady zisk 1,5 milionu eur, do červených čísel ji poslaly zahraniční trhy a opravné položky vytvořené kvůli poklesu cen aut na skladě.

Společnost uklidňuje, že bude i navzdory ztrátě schopná i v roce 2009 dostát svým závazkům, která představují zhruba trojnásobek vlastník kapitálu. „Chceme se stát opět ziskoví a splatit dluhy,“ uvedl na tiskové konferenci Denny. Na úhradu dluhů může firma získat peníze z prodeje majetku z opuštěných zahraničních poboček. V příštím roce a půl by si tím chtěla obstarat 66 milionů eur. Krátkodobé úvěry splatné do dvanácti měsíců činí 43 milionů eur.

Zpět k zisku se chtějí „áčka“ propracovat úspornými opatřeními. Plánují rušit některé pobočky, snižovat počet zaměstnanců, aut na skladě a služebních vozů. „Už v březnu se nám podařilo dosáhnout měsíčních prodejů aut v ČR a na Slovensku, které zajistí ziskovost firmy,“ uvádí Denny s tím, že společnost se do budoucna nevzdává myšlenky vrátit se na trhy, které nyní opustila. Rovněž stále uvažuje i o expanzi do Ruska, kde by ji chtěla provést s pomocí strategického partnera. „Návrat do již známých míst, a tedy další investice firmy do expanze by v budoucnu mohlo působit hrozivě,“ myslí si o další expanzi „áček“ Zendulka.

„Šéf se má zaměřit na firmu a cena akcií bude následovat,“ odvětil Anthony Denny na dotaz, jakou cenu akcií by si představoval pro AAA Auto. „Pět korun za akcii je ale cena nepřijatelná,“ dodal. Podle Dennyho akcie firmy zůstanou na obou burzách, jak v Praze, tak v Budapešti. O jejich stažení se neuvažuje. Do ceny akcií se také podle analytiků promítá, že se jedná o malou emisi, která není zajímavá pro velké institucionální investory.

Myslíte si, že jsou dnes "áčka" dobrá koupě? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcionáře Zentivy čeká vytěsnění, nejspíš za 1150 korun

23. 3. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Akcionáře Zentivy čeká vytěsnění, nejspíš za 1150 korun

Sanofi-Aventis nedávno ohlásila, že drží 97,7 procenta akcií nizozemské společnosti Zentiva. Podle nizozemského práva může vytěsnit zbylé akcionáře za přiměřené protiplnění. To se nejspíš... celý článek

Jaká práva mají drobní investoři

23. 3. 2009 | Pavel Matoušek

Jaká práva mají drobní investoři

Od loňského prosince se rozšířila ochrana drobných investorů proti špatné práci investičních zprostředkovatelů a poradců. Investoři mají nárok na úplné informace a při reklamaci služeb... celý článek

Pomoc bankám: kdo ji chce, musí o sobě říct celou pravdu

17. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Pomoc bankám: kdo ji chce, musí o sobě říct celou pravdu

Velkorysé státní programy na pomoc bankám mohou přijít v niveč. Banky pomoc dostanou, jen když řeknou, jaká a kolik špatných aktiv ve svých bilancích mají. Zatím se jim do toho nechce.... celý článek

Odhady cen akcií je dnes třeba brát s rezervou

16. 3. 2009 | Petr Čermák

Odhady cen akcií je dnes třeba brát s rezervou

Spočítat skutečnou hodnotu akcií je nyní obtížnější než kdykoli jindy. Trhy a ekonomiky se totiž nechovají tak, jak by analytici a jejich matematické modely potřebovaly.

Partners Financial Services