Bezpečná investice neexistuje

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 12. 3. 2008 | 8 komentářů
Bezpečná investice neexistuje
Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane je všechny zpět. Jenže už nepočítají, kolik jim z nich ukrojí inflace.

Požadavkům klientů, aby nepřišli o investované peníze, vycházejí vstříc třeba zajištěné podílové fondy. Zde má klient jistotu, že například při investici 100 tisíc korun na pět let dostane zpět minimálně svých 100 tisíc. A dost pravděpodobně dostane ještě nějaké výnosy, pokud jsou splněny další podmínky.

Jak ale vypadá požadavek na jistotu z hlediska celkového pohledu na finance? Co znamená garance vrácení nominální hodnoty investovaných peněz?

Zhruba před čtyřmi roky se začaly nabízet první zajištěné fondy. Ty budou nyní končit a vyplácet investované peníze včetně výnosu investorům. U některých fondů se nabízel výnos čtyři procenta za čtyři roky, tedy zhruba jedno procento ročně. Klienti, kteří do nich investovali, si mysleli, že si kupují jistotu.

Ve skutečnosti podstupovali nejistotu toho, jakou kupní sílu budou mít jejich peníze, až jim je fond zpět vyplatí. Kdo mohl vědět, jaká bude za tu dobu inflace?

Celkem poskočily za tyto čtyři roky ceny v ekonomice o 16,3 procenta. Jestliže někdo chtěl mít jistotu, že o vložené peníze nepřijde, měl před čtyřmi lety požadovat: „Ať moje investice vydělá alespoň 16,3 procenta.“ Budiž takovému investorovi útěchou, že nemohl vědět, jak vysoká inflace bude. Nicméně se mohl dovtípit, že ceny porostou rychleji než o jedno procento za rok.

Kdybychom investovali dnes, jaký bychom měli požadovat výnos, abychom měli jistotu, že neproděláme? Budoucí inflaci samozřejmě neznáme, proto ani nevíme, kolik činí onen „bezpečný výnos“, který nám zaručí zachování hodnoty naší investice.

Takže i když chceme nakoupit ty nejjistější investice, kde zdánlivě nepodstupujeme žádné riziko, stejně bojujeme s nejistotu. Jenom si to mnoho klientů neuvědomuje.

Když místo zajištěného fondu koupíme fond, který bude mít například v portfoliu 80 procent dluhopisů a 20 procent akcií, nemáme jistotu, kolik na konci dostaneme. Nicméně pravděpodobnost, že porazíme inflaci je vyšší, než garantované investice.

Míra nejistoty vyjádřená otázkou „Kolik si za své peníze nakonec koupíme.“ je ale v obou případech přibližně podobná.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

 

Ohlížíte se při plánování svých investic na očekávanou míru inflace? Podělte se o zkušenosti.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2008 23:45, HonzaH

Není pravda, že energie atd "táhne" inflaci. Inflaci táhne vydávání nekrytých peněz, neboli státní monopol na penězokazectví. Energie, nemovitosti, ale i další komodity, jako je ropa, zlato, obilí atd., projevům inflace podléhají jako první. Komodity jsou schopny si najít svou cenu nejrychleji a nastavují jako první zrcadlo poškozené hodnotě peněz. Proto se nadbytek peněz v ekonomice projeví nejdříve v nich. Komodity jsou totiž kryté vždy svou upotřebitelností. Peníze by měly být kryty objemem zboží, tedy vším, co je určeno k obchodu. Potíž je, když jsou kryty službami, které není nutné, aby zákazníci odebrali. Když přijdou ekonomické potíže, máme zde rázem peníze navíc, které způsobí růst cen všeho, co lidé k životu OPRAVDU potřebují.

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Češi koncem roku bohatli pomaleji

7. 3. 2008 | Jan Pekař

Češi koncem roku bohatli pomaleji

Průměrná mzda v Česku v posledním loňském čtvrtletí vzrostla o nadprůměrných 6,8 procenta a usadila se na úrovni 23 453 korun. Skoro tři čtvrtiny z toho nárůstu si ale vzala inflace. celý článek

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

28. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

Pro investice do měn a komodit je, zdá se, stále vhodná doba. Dolar oslabuje, euro roste a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Na další růst cen spekulují i hráči na komoditních trzích.... celý článek

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

11. 2. 2008 | Jan Pekař

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace.... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Partners Financial Services