Akcionáře Zentivy čeká vytěsnění, nejspíš za 1150 korun

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 23. 3. 2009 | 5 komentářů
Sanofi-Aventis nedávno ohlásila, že drží 97,7 procenta akcií nizozemské společnosti Zentiva. Podle nizozemského práva může vytěsnit zbylé akcionáře za přiměřené protiplnění. To se nejspíš bude pohybovat na úrovni 1150 korun za akcii.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

27. 3. 2009 8:34 | Jaromír Adámek

Jsem popletl název není UNIVIC, ale UNIVYC, to je taky zkratka :).
http://www.univyc.cz/
Jsem jim napsal email, co to vlastně znamená, horší název jsem snad neviděl :), ještě tam mohlo být Q, něco jako UNIQIVYC :) LOL. To zas musela být jednou kalbal :).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 3. 2009 8:22 | Jaromír Adámek

Tabulka ještě jednou:
Naše české společnosti vedené u SCP:
ČEZ a.s.
Unipetrol a.s.
Telefonica O2 CR
Komerční Banka a.s.
Philip Morris ČR a.s.
------------------------------ ------------------------------ --------
Cizí společnosti vedené u UNIVIC:
AAA Auto Group N.V.
CME Central European Media Enterprises
ECM REAL ESTATE INVESTMENTS A.G. Erste Group Bank AG
New World Resources (NWR)
Orco Property Group
PEGAS NONWOVENS SA
VIENNA INSURANCE GROUP (VIG)
Zentiva a.s.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 3. 2009 8:20 | Jaromír Adámek

Oldo ty jen nadáváš a křičíš. Vyvlastnění je prostě zákon jako jakýkoliv jiný a každý minoritní akcionář s ním musí počítat. Nikdo nenutí nikoho investovat do společnosti xyz, když ví, že má silně majoritního vlastníka, který může provést vyvlastnění. A pokud se pak někdo diví, tak je to špatný podnikatel, špatný investor, který nezná ten "svůj" píseček, nezná všechny rizika, nezapočítal je do svého obchodního plánu atd.

Jak vidím ani nerozumíš tomu, že akcie, které se prodávají v ČR nejsou všechny od firem, které jsou v ČR. Pokud jsou nějaké akcie nakoupené přes UNIVIC, tak to je zahraniční firma, a je jasné, že zahraniční firma se neřídí zákony v ČR, ty si jen kupuješ akcie té zahraniční firmy, což může udělat každý na světe. Stejně tak v RMS si můžeš koupit akcie IBM, ale IBM se nebude řídit zákony ČR! Univic a RMS jsou jen prostředníky a ty si kupuješ akcie společností, které jsou vedeny, a pro které platí právo země v které jsou registrovány.

Přikládám svou tabulku: SCP znamená Středisko Cenných Papírů, společnosti u ní vedené jsou české! UNIVIC je zprostředkovatel nákupu CIZÍCH akcií, společností nepůsobících v ČR, které se neřídí českým právem. Podle toho je třeba se zařídit...
loty:
ČEZ a.s. 5000 SCP Unipetrol a.s. 10000 SCP Telefonica O2 CR 5000 SCP Komerční Banka a.s. 500 SCP Philip Morris ČR a.s. 100 SCP
AAA Auto Group N.V. 3000 UNIVYC CME Central European Media Enterprises 1000 UNIVYC ECM REAL ESTATE INVESTMENTS A.G. 500 UNIVYC Erste Group Bank AG 2000 UNIVYC New World Resources (NWR) 5000 UNIVYC Orco Property Group 500 UNIVYC PEGAS NONWOVENS SA 1000 UNIVYC VIENNA INSURANCE GROUP (VIG) 500 UNIVYC Zentiva a.s. 2000 UNIVYC

Jinak Zentiva byla minulý rok na tom bledě, maximul bylo v roce 2007, v prvním čtvrtletí, kolem 1400 - 1550 Kč.
Vždy mě udivuje, jak někdo nezná svůj "píseček" a kritizuje. Oldo jak můžeš neznat zákony, neznat společnosti, neznat burzu a říkat "A PAK SE SNAŽTE INVESTOVAT!!!!" Doporučuji ti tvou horlivost investovat do studia.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 3. 2009 12:10 | Beruska9

Souhlasím s Vámi, pro menšinové akcionáře je to opravdu hnus. Na druhou stranu, můžou za to jedině akcionáři, kdyby nebyli hamižní a nesnažili se vydělat balíky když byla cena akcií dobrá a spokojilil by se se slušnými dividendami, k této situaci by nikdy nedošlo . Zentiva je nizozemská firma, pak se řídí nizozemským právem, což by Vás překvapit nemělo, Vám by se asi taky nelíbilo, kdyby se Vaše firma měla řídit třeba právem čínským, jen proto, že tam máte pobočky, kde se vám levně vyrábí třeba šroubky. No a k těm procentům, když má někdo 97,7% podíl na firmě, tak je pro něj výhodné si ten zbytek vykoupit - nikoliv vyvlastnit - jak píšete - protože v tom je dost podstatný rozdíl, a jestliže vykoupí akcie za tržní cenu, pak v podstatě nikoho neokradou, že? Nicméně, malí akcionáři přijdou o docela solidní dividendy, zvláště u takové firmy jako je Zentiva (i když podle mých informací, už taky docela ty akcie klesly, myslím že vloni měla jedna hodnotu něco kolem 2.400 Kč). Ovšem Sanofi Aventis těch pár akcií samozřejmě nevytrhne, nicméně jim ušetří dost velkou částku peněz na takové ty nesmysly, jako jsou platby za převody dividend, nebo obesílání všech akcionářů, takhle si to správní rada pošle prostě mailem a vlaná hromada může vypuknout třeba za 10 minut, když budou mít všichni členové správní rady čas. Navíc Sanofi Aventis, už dneska ovládá hodně velký kus koláče světového trhu s léčivy, Sanofi už postupně sežralo 3 docela velké firmy a díky fůzi s Aventis už dneska ovládá trh s určitým typem léčiv v USA, kde je 90% světové spotřeby léků na světě, tak teď schlamstne dalšího mamuta Zentivu a bude král :-) A tomuhle všemu se říká AKCIOVÝ TRH, nebo taky KAPITALISMUS
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 3. 2009 11:00 | olda

Je to pěkný hnus. Nevidím v tom nic, co by to ospravedlňovalo. Když má někdo přes 90% akcíí, tak jaké problémy? Je to sprosté vyvlastnění, jaké používali komunisti. Když si někdo vynaloží energii, čas a poníze na pořízení akcíí a pak mu je někdo sebere, navíc třeba v době kdy mají úplně jinou hodnotu, než s jakou je chtěl prodat, pak toho investora jednoduše připraví o peníze. A PAK SE SNAŽTE INVESTOVAT!!!! Navíc mě zaujalo, že se to řídí nizozemským právem. Tedy v tomto případě nejsem pod ochranou České republiky a jsem vydán na pospas cizí libovůli! A PAK SE SNAŽTE INVESTOVAT!!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Roman Staněk

podnikatel a investor, GoodData

Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Roman Staněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services