Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi
Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle toho, za co utrácí. Zjistite si v našem simulátoru, s jak velkou inflací musíte bojovat vy.

Už v lednu se mnohým protočily panenky, když statistici hlásili, že ceny ve srovnání s loňským lednem vzrostly o 7,5 procenta. A v únoru je to tady zase. I ve druhém letošním měsíci se meziroční inflace vyšplhala na 7,5 procenta. Ve srovnání s lednem byly únorové ceny vyšší o 0,3 procenta. Nejvíce zdražilo vodné, stočné a teplo. Naopak potraviny zlevňovaly. Přes hranici sedmi procent by se podle analytiků měla inflace dostat i v březnu. Od dubna by se růst cen měl začít zpomalovat.

Inflace je jev, kdy celková úroveň cenové hladiny stoupá, přestože některé ceny mohou klesat. Jinými slovy to znamená, že za stejnou částku si kvůli inflaci koupíme každý rok méně. Třeba při roční pětiprocentní inflaci si spotřebitel s dvaceti tisíci korunami koupí za pět let za stejnou sumu jen tři čtvrtiny toho, co si může dovolit dnes.

Milton Friedman, oceněný Nobelovou cenou za ekonomii v roce 1976, o ní napsal, že ač ji vláda shazuje na obchodníky, ropné šejky a bankéře, může za ní stát. Přesněji centrální banka, která pouští do oběhu peníze rychleji, než roste poptávka po nich.

Za ideální stav se považuje nízká míra inflace. „Pro fungování ekonomiky je efektivní, aby se ceny a mzdy přizpůsobovaly rychle oběma směry,“ tvrdí Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. Protože nulová inflace by znamenala, že některé ceny v průměru rostou a jiné klesají, je lepší nízká míra inflace, kdy některé ceny rostou a některé ne. Pokles samozřejmě není vyloučen, ale není příliš častý a příliš velký.

Problém nastává, začne-li inflace nabírat na rychlosti a přehoupne se do dvojciferných či trojciferných čísel. Pak dochází k přerozdělování bohatství od věřitelů k dlužníkům – tedy situace, kdy dlužník sice nominálně platí pořád stejně, ale reálná hodnota splátky výrazně klesá. Dlužník na tom vydělá, naopak věřitel tratí. To vnáší do ekonomiky nejistotu. Věřitelé nevědí, jak velký úrok mají stanovit. I proto začínají převládat krátkodobé půjčky, které efekt přerozdělení bohatství tolik nepostihne. Čím vyšší tato hyperinflace je, tím rychleji se ekonomika vrací k barterové směně, protože nikdo neumí určit správně hodnotu peněz. Teď je jiná než za pár hodin či dnů.

Nebezpečí vyšší inflace také spočívá v tom, že si na ni lidé zvyknou a začnou stejně rychlý růst cen očekávat i v budoucnu. Když pekař vidí, že minulý rok vzrostly ceny o 8 procent, očekává, že vzrostou o osm procent i tento rok, proto i on zvýší ceny o osm procent. Naopak zaměstnanci očekávají, že i tento rok se jejich mzdy o osm procent znehodnotí a automaticky požadují po firmách, aby jim mzdy nejméně o inflaci dorovnaly. Pro zaměstnavatele to znamená vyšší náklady, které promítnou dále do cen. A inflační spirála se točí dál.

Aniž by se tedy cokoliv stalo, minulá inflace se plynule přelévá do budoucnosti. Boj s ní je pak poměrně složitý.

V Česku se inflace měří pomocí indexu spotřebitelských cen (consumer price index). Statisticky se zkoumá tak, že se poměřují úrovně cen spotřebního koše ve dvou obdobích. V koši je zhruba 730 výrobků a služeb. Jejich váha při výpočtu cenového indexu odpovídá podílu, který na ně domácnosti v průměru ze svého rozpočtu vynakládají.

Anketa

Musíte kvůli inflaci při nákupech více šetřit?

Na stránkách Českého statistického úřadu lze nalézt několik typů cenových indexů. Liší se v tom, které období berou jakou základní. Jde třeba o meziroční inflaci, která porovnává stejné měsíce dvou po sobě jdoucích roků, o roční inflaci, která vyjadřuje průměrný přírůstek indexu spotřebitelských cen za rok, či o meziměsíční inflaci, u níž se růst cen porovnává s předchozím měsícem.

Kromě spotřebitelského cenového indexu statistický úřad sestavuje i další indexy: cen stavebních prací a stavebních objektů, cen průmyslových výrobců, cen zemědělských výrobců či cen tržních služeb ve výrobní sféře. Jejich zvýšení se obvykle časem odrazí i ve zvýšení indexu spotřebitelský cen, a tedy i v obecné inflaci.

Měly by centrální banka účinněji zakročit proti rostoucím cenám? Je česká míra inflace až příliš vysoká? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2008 9:57

To je kravina, inflace je stejná pro všechny příjmové skupiny, lišit se může dopad té inflace na jednotlivé spotřebitele. Rozdíl spočívá ve struktuře nákupů - když někdo bude celý měsíc kupovat jenom rohlíky, bude mít o těch 7,5% větší výdaje, když to bude prokládat zbožím s nižším nárůstem ceny nebo dokonce levnějším, bude to zase vypadat jinak.

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2008 8:18, Pavel

Současná vláda musí zalepit dluhy po vládách minulých, a (i) proto ta inflace. Ale to lidé s morálkou feldkuráta Katze ("To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují") těžko pochopí. Jen začnou strašně křičet a obviňovat všechny okolo, až už nikdo nebude chtít půjčovat.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

11. 2. 2008 | Jan Pekař

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace.... celý článek

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

6. 2. 2008 | Petr Syrový | 1 komentář

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

Pro ochranu peněz před inflací se doporučuje investovat je do fondu peněžního trhu. Ten by měl (většinou) inflaci překonat. Jenže v několika posledních letech tento typ fondů boj s... celý článek

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

10. 1. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

V prosinci byla inflace vyšší, než nejpesimističtější očekávání analytiků. Mohou za to především rostoucí ceny potravin, na nichž se podepsala také nevhodná zemědělská politika řady... celý článek

Proč je ČNB při pohledu na inflaci v klidu

13. 12. 2007 | Petr Sklenář | 13 komentářů

Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy... celý článek

Jak porazit inflaci ve vlastní peněžence

20. 1. 2006 | Petr Posker

Jak porazit inflaci ve vlastní peněžence

Začátek roku je dobrou příležitostí k zamyšlení nad stavem rodinných financí a samozřejmě také k plánům a předsevzetím. Nejčastěji tato zamyšlení vedou k tomu, jak šetřit, málokdy však... celý článek

Partners Financial Services