Odhady cen akcií je dnes třeba brát s rezervou

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 16. 3. 2009
Odhady cen akcií je dnes třeba brát s rezervou
Spočítat skutečnou hodnotu akcií je nyní obtížnější než kdykoli jindy. Trhy a ekonomiky se totiž nechovají tak, jak by analytici a jejich matematické modely potřebovaly.

Akcie elektrárenské společnosti ČEZlámaly na začátku prosince 2007 rekordy. Od té doby se z ceny přesahující 1400 korunzřítily na nynějších necelých sedm set. Společnost se přitom každý rok chlubí rekordními zisky. Řada investorů si proto láme hlavu, jaká je skutečná hodnota akcií ČEZu.

Poměrně spolehlivou odpověď zpravidla poskytuje takzvaná fundamentální analýza. Ta vychází z finančních výsledků společnosti a zaměřuje se na ohodnocení atraktivity akcie z dlouhodobého hlediska. Pracuje s ní drtivá většina analytiků. Jenže v době krize, když se vrcholy akciových indexů bortí jako domečky z karet, její vypovídací hodnota klesá. Výsledek analýzy totiž do značné míry závisí na analytikovi, který musí odhadnout některé klíčové veličiny. A to je nyní velmi obtížné.

Příkladem může být revize fundamentální hodnoty akcie ČEZu, kterou prováděla v lednu finanční skupina Atlantik. Podle nového odhadu by za rok neměly mít energetické akcie hodnotu 1500 korun, jak stanovil předchozí model, ale pouze tisícovku. Může za to pokles odhadovaných cen elektřiny a nárůst rizikové prémie, neboli přirážky za to, že investoři jsou ochotni i v době prudkých výkyvů na burzách do akcií investovat. Oba tyto vstupy podléhají do jisté míry subjektivnímu odhadu analytika.

Atlantik používá na ohodnocení akcií model založený na volných peněžních tocích a dividendový diskontní model. Model volných peněžních prostředků počítá peníze, které má firma k dispozici, takzvané volné cash flow za jednotlivé roky. Toto budoucí cashflow se přepočte na jednu akcii a převede se na současnou hodnotu. Dividendový diskontní model se snaží odhadnout a převést všechny budoucí dividendy na současnou hodnotu.

Klíčové je správně odhadnout požadovanou výnosovou míru, která slouží k převodu budoucích peněžních toků na jejich současnou hodnotu, a míru růstu cash flow a dividend.

Požadovaná výnosová míra, tedy výnos, který by měl investor od akcie vyžadovat, se počítá z bezrizikové výnosové míry, kterou představují obvykle státní dluhopisy. Problematické je, že nikde není dáno, jakou mají tyto dluhopisy mít splatnost. Zda se má jednat o krátkodobé státní pokladniční poukázky, zpravidla s nižším výnosem, nebo středně či dokonce dlouhodobé dluhopisy, které mívají vyšší výnos. K bezrizikové míře se připočítává riziková výnosová míra, protože akcie nepředstavují jistý výnos jako státní dluhopisy a investoři za ně požadují dodatečný zisk. Jelikož nyní na trzích roste kolísavost, pomocí které se hodnotí rizikovost, zvyšuje se i požadovaná výnosový míra. Čím je vyšší, tím více klesá vnitřní hodnota akcie.

Druhou významnou složkou, kterou je třeba odhadnout, je míra růstu dividend, nebo volných peněžních toků. Většinou se při jejich výpočtu analytici opírají o historické údaje, na jejichž základě vytvářejí odhad do budoucnosti.

Analýza citlivosti ČEZ

Dlouhodobá míra růstu (v %)Požadovaná míra výnosnosti (v %)
r = 9,8r = 10,3r = 10,8r = 11,3r = 11,8
g = 2,01037969913855807
g = 2,510921016955891839
g = 3,0115610701002931874
g = 3,5123011531056977913
g = 41316120511171029958
Zdroj: Projekce a výpočty Atlantik FT, leden 2009

Vzhledem k možným nepřesnostem dělají brokeři analýzu citlivosti, která ukáže, co jednotlivé parametry s prognózovanou cenou udělají. Analytici v Atlantiku stanovili v lednu 2009 požadovanou výnosovou míru (značeno r) na 10,76 % a dlouhodobý růst (značeno g) na 3,02 %. Kdyby zvolili jen nepatrně jiná čísla, zahýbou tím poměrně dost s výslednou cílovou cenou. Ta by se mohla pohybovat třeba od 807 do 1316 korun. To vše za předpokladu, že se ceny elektrické energie budou vyvíjet tak, jak analytici odhadli. Skutečnost před necelými 14 dny ukázala, že kvůli dalšímu poklesu cen elektřiny je opět vhodné snížit cílovou cenu ČEZ. Ta současná je teď 807 korun.

„Aktuálně více než fundamentální analýzy mají větší význam rizikové analýzy. Samozřejmě fundamentální analýza je významným a spíše nutným předpokladem pro investiční rozhodování.,“ tvrdí Milan Vaníček, hlavní analytik Atlantik. Riziková analýza představuje zvážení, jaké nebezpečí ztráty představují určité projekty společnosti či obecně jaké je riziko bankrotudané společnosti.

Jaké metodě oceňování akcií věříte?  Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předluženost a krach střední a východní Evropy je mýtus

11. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Předluženost a krach střední a východní Evropy je mýtus

Země střední a východní Evropy nejsou zdaleka tak zadlužené, jak varují zahraniční analytici a média. Navíc situace v jednotlivých státech se výrazně liší. Česko proto rozhodně není... celý článek

Cesta zpátky na maxima akciím potrvá pět až deset let

10. 3. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Cesta zpátky na maxima akciím potrvá pět až deset let

V 70. letech 20. století byl desetiletý kapitálový výnos měřený indexem Dow Jones Industrial Average záporný. Prvních deset let 21. století bude pravděpodobně stejných. Analytici naznačují,... celý článek

Jak firma pozná, komu má vyplatit dividendu

9. 3. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak firma pozná, komu má vyplatit dividendu

Denně na burzách změní majitele miliony cenných papírů. Přesto firmy mají dobrý přehled, kdo jejich akcie vlastní. Kdo je má i v rozhodný den pro nárok na dividendu, tomu firmy podíl... celý článek

Německo možná uvidí dno recese v létě, Česko až v zimě

26. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Německo možná uvidí dno recese v létě, Česko až v zimě

Česko dopadne na ekonomické dno na přelomu roku 2009 a 2010. Musí se ale potvrdit předpověď institutu ZEW, že Německo se ode dna odrazí v polovině letošního roku. A zároveň bude platit... celý článek

Partners Financial Services