Analýza: Ceny amerických akcií klesají i přes rekordní zisky

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 28. 11. 2011 | 6 komentářů
Analýza: Ceny amerických akcií klesají i přes rekordní zisky
Firmy v USA hlásí rekordní zisky, přesto ceny akcií v New Yorku klesají. Poměr ceny akcie k ročnímu zisku firmy (price to earnings ratio, P/E) se tak dostal na nejnižší hodnotu od roku 1988.

Z pětistovky největších veřejně obchodovaných akciových společností v USA dosud ohlásilo výsledky hospodaření za třetí kvartál 482 firem. Reportované provozní zisky pozitivně překvapily. 317 společností ohlásilo lepší než očekávané výsledky, pouze 116 firem zaostalo za očekáváním.

Celkový „zisk na akcii“ (v našem případě imaginární akcii, neboť se jedná o index) dosáhl ve třetím čtvrtletí rekordní hodnoty 22,7 dolarů. Dvanáctiměsíční EPS (earnings per share = zisk na akcii) také stoupl na historicky nejvyšší hodnotu 87,1 dolarů.

P/E na dvacetiletém minimu

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Ve stejném období, za které americké firmy ohlašují rekordní zisky, však byl Spojeným státům snížen úvěrový rating na AA+ (z původního AAA) a ceny akcií začaly klesat. K 30. září tak vychází P/E indexu Standard & Poor’s 500 na 13, což je nejnižší číslo od roku 1988.

Na následujícím grafu vidíte historický vývoj hodnoty indexu Standard & Poor’s (modrá barva, levá osa) a zároveň vývoj reportovaných provozních zisků na akcii (fialová barva, pravá osa). Jejich vzájemný poměr vyjadřuje ukazatel P/E (zelená barva, pravá osa).

Poměr ceny amerických akcií a zisků amerických firem připadajících na jednu akcii je nejnižší za posledních dvacet let. Mnoho investorů tudíž považuje americké akcie za levné a vhodné k nákupu. Proto také v říjnu stoupla hodnota indexu Standard & Poor’s 500 o deset procent z 1 130 na 1 250, podporována pozitivními hospodářskými výsledky amerických firem. K velkým nákupům se již v srpnu odhodlala i americká investorská legenda Warren Buffett. Nyní ovšem hodnota indexu opět klesla pod 1 200 bodů.

TIP REDAKCE

Standard & Poor’s 500. A nejen on.

Nejvýznamnější světové indexy najdete na Peníze.cz v sekci Investice, podsekci Akcie

Zisková marže nejvyšší za deset let

Nutno podotknout, že P/E 13 stále není extra nízké číslo, ačkoliv dlouhodobě mají americké akcie P/E v průměru na hodnotě 17. Nižší číslo může odrážet zejména nedůvěru v udržitelnost stávajících korporátních zisků. Zisková marže (poměr provozních zisků k tržbám) se vyšplhala na rekordních 9,5 procenta, a to hlavně zásluhou úsporných opatření a velmi pomalého růstu mezd. V předkrizových letech 2005–2007 se zisková marže pohybovala kolem osmi procent.

ABC investora

Chcete o pravidlech investování vědět víc? V deseti lekcích Investičního kurzu serveru Peníze.cz se dozvíte, jakými zásadami se při investování řídit a jaká pravidla platí pro jednotlivé investiční nástroje. Ať už jde o akcie, dluhopisy, podílové fondy, či alternativní investice. Nakonec se můžete nechat inspirovat slavnými světovými investory.

Z toho lze usuzovat, že firmy budou obtížně navyšovat zisky, pakliže jim neporostou celkové tržby. Kdo mohl, tak už v uplynulých třech letech podnikl kroky ke snížení provozních nákladů (zářný důkaz, že recese je ze své podstaty užitečná). Prostor pro další snižování nákladů již bude malý. Tudíž chce-li firma zvýšit zisk, bude muset zvýšit obrat.

Další růst nepravděpodobný

A zde vstupuje do hry obava, že Evropa upadající do recese s sebou stáhne i americkou ekonomiku, nebo ji přinejmenším přibrzdí. Zvládne americkou ekonomiku držet nad vodou spotřeba amerických domácností, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,3 procenta?

Nezaměstnaných moc neubývá a tendence zvyšovat úspory na úkor spotřeby pravděpodobně poroste, poté co v září klesl podíl uspořených prostředků z disponibilních příjmů na lokální minimum 3,3 procenta. Spotřeba domácností tedy těžko poroste, rozhodně ne tempem, na které jsme byli zvyklí posledních dvacet let.

Anketa

Přelije se recese z Evropy do Ameriky?

Ačkoliv aktuální P/E akcií z indexu Standard & Poor’s 500 je historicky nízké, fundamenty americké ekonomiky růžové nejsou a zisky firem stěží porostou, spíš jim hrozí pokles. Budeme-li kalkulovat s nižšími zisky v následujícím roce, pak P/E bude logicky vyšší. Převedeno do praxe: nečekejte, že ceny akcií v USA porostou. Naopak, pokud se z Evropy přelije recese a hrozící bankovní krize i do Spojených států, pak ceny akcií čeká v období zhruba do šesti až dvanácti měsíců pokles.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2011 10:49, Marek

Myslim, ze by bylo vhodne pripomenout, ze cyclically adjusted P/E (viz Graham a v soucasne dobe Shiller), ktere je daleko mene citlive na kratkodobe vychyvy obema smery, ovsem stale naznacuje, ze jsou akcie nadprumerne drahe.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2011 3:46, Warren

Pan poradce s pojištěním Traxler nemuže mluvit v celku o 500 akciích najednou. Jsou tam akcie levné jako s P/S 0,5 a jsou tam akcie drahé jako s P/S 9. Jsou tam akcie s potenciálem jako s PEG 0,5 a akcie bez potenciálu jako s PEG 5. P/E pro 500 akcií najednou nebo růst zisku u 500 firem najednou, to je na nic. Na to může přijít jen poradce s pojištěním. Zde se dopručuje porovnat si hodnoty PEG u jednotlivých 30 akcií v Dow Jonesu a těch 5 s nejnižšími PEGs maji potenciál a ty s nevyššími PEGs nemaji potencial.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

16. 11. 2011 | Jan Müller | 16 komentářů

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

Na Peníze.cz jsme o už psali o churningu. Tedy praxi, kdy makléř s vašimi investicemi pracuje nad míru: koupí, prodá, koupí, prodá – až celou investici rozpustí v poplatcích za každou... celý článek

Analýza: Jsou dluhopisy opravdu nejhorší investice?

31. 10. 2011 | Jan Traxler

Analýza: Jsou dluhopisy opravdu nejhorší investice?

Jako dlouhodobou investici mohou dluhopisy kupovat jen blázni. Ovšem blázen, který v únoru nakoupil třicetileté americké vládní dluhopisy, mohl vydělat za devět měsíců 56 procent.

Komodity: klesající trend potvrzen

3. 10. 2011 | Jan Traxler | 3 komentáře

Komodity: klesající trend potvrzen

Začátkem jara jsme na Peníze.cz s Petrem Novotným polemizovali, zda ceny komodit porostou i v letošním roce. Jaký je mezivýsledek?

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

12. 8. 2011 | Jan Traxler | 12 komentářů

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

Akciové trhy zachvátila panika. Analytici radí „Nepanikařte a využijte propadu k nákupům.“ Souhlasím, ale dodávám: nakupujte postupně na horizontu cca šesti měsíců, protože pravděpodobně... celý článek

Daniel Gladiš: Rok 2013 může být počátkem velké vleklé krize

7. 7. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Daniel Gladiš: Rok 2013 může být počátkem velké vleklé krize

Zvlášť v nejisté době se investoři snaží vydělávat rychle. Podle Daniela Gladiše však investování není žádný závod. Ředitel hedgeového fondu Vltava, muž působící na českém kapitálovém... celý článek

Partners Financial Services