Škola finanční gramotnosti: fondy životního cyklu, ETF, měnové riziko

Roman Baroš | rubrika: Jak na to | 29. 11. 2011 | 15 komentářů
Škola finanční gramotnosti: fondy životního cyklu, ETF, měnové riziko
V minulé lekci jsme se naučili rozlišovat typy podílových fondů, to ovšem stále není ani nutné minimum k tomu, abychom mohli kvalifikovaně vybrat fond pro nás nejlepší. Dnes si objasníme další pojmy, které vám výběr usnadní a dost možná nám pomůžou vydělat. Pojďme rovnou na věc.

Než si vysvětlíme, co znamená zkratka ETF a jak ETF fungují, musíme nejdřív vědět, co jsou to indexy. Index se říká skupině akciových titulů (firem), které jsou pro daný trh stěžejní. Jména nejvýznamnějších indexů jsou často zmiňována i v médiích – jistě jste někdy slyšeli o americkém S&P 500, německém DAX nebo českém indexu PX.

Burzovní indexy

Každý z indexů sleduje ceny akcií nějakého pevně stanoveného počtu firem, vybraných podle předem daného klíče. Často se setkáme s indexy, které sledují „nejsilnější firmy“ jisté země, regionu či jinak než geograficky vymezené skupiny zemí (například rozvíjející se země), vybrané firmy z některého průmyslového odvětví – například farmaceutické firmy, chemický průmysl – a podobně.

Akcie každé z firem má také stanovenou váhu, jakou se podílí na celkové hodnotě indexu. Například index S&P 500 zahrnuje celkem 500 převážně amerických velkých firem a ani ta největší z nich nemá na celkové hodnotě indexu větší než čtyřprocentní podíl.

Proměny indexů

Indexy se samozřejmě v průběhu času mění. Mění se jak váha jednotlivých firem, tak firmy samotné – některé zkrachují, význam jiných postupem času upadne, objeví se nové.

Například jeden z nejstarších indexů vůbec Dow Jones Industrial Average sleduje od roku 1896 třicet důležitých amerických firem. Po celou dobu trvání indexu v něm však vydržela jediná firma – General Electric.

To například v českém indexu PX má jediná společnost podíl zhruba 22 procent. Pokud tipujete ČEZ, tipujete správně. Bohužel v Česku nemáme dostatek velkých firem na to, aby se ČEZu vyrovnaly a ukously si větší kousek koláče. Rozdíl je v tom, že kdyby se cokoli hodně ošklivého stalo jedné z firem indexu S&P 500, samotný index nemusí ani cítit velký výkyv. Pokud by se něco ošklivého stalo ČEZu...

A poznámka na závěr – najdeme také indexy, které sledují jiná podkladová aktiva než akcie, například vybrané komodity, ale nebudeme si to dneska dělat složitější.

Co je za zkratkou ETF

A teď zpět k ETF. Zkratka ETF znamená exchange traded funds, což se do češtiny překládá jako burzovně obchodované fondy nebo fondy obchodované na burze – ovšem překládá se to poměrně zřídka, většinou se setkáte s výrazem anglickým nebo s pouhou zkratkou.

Filozofie ETF spočívá v tom, že není třeba platit žádného (rádoby) portfolio manažera, který se celý rok snaží nakupovat a prodávat akcie, když suma sumárum má na konci roku často plus minus tytéž výsledky jako index. Někdo chytrý si tedy pořídil počítač a naprogramoval ho tak, že nakupuje a prodává do portfolia přesně tak, jak se mění index. Provoz počítače pak měsíčně spolyká daleko méně peněz než provoz nejlevnějšího portfolio manažera, protože kompjútr nemusí kupovat kravaty, zvát přítelkyně do drahých restaurací a odvést půlku výdělku na daních. Což se samozřejmě odrazí v poplatcích, které platíte vy.

Pro srovnání: poplatky za správu akciového fondu se běžně pohybují ročně kolem dvou procent ze všeho, co ve fondu máte, kdežto správní poplatek ETF fondu bývá půl procenta i nižší. Možná si říkáte, že rozdíl 1,5 procenta není až tak mnoho, když si ale spočítáte rozdíl u desetileté investice, tak zjistíte, že se jedná o desítky tisíc! U delšího horizontu to pak bude ještě více.

Abyste si dokázali představit, co poplatky dokážou provést s vaší investicí, přichystali jsme pro vás takovou kalkulačku nebo spíš kalkuhračku s modelovým příkladem:

"Vas prohlizec neumi pracovat s applety!"

Fondy životního cyklu

Teď se na chvíl vraťme k látce jedné z předchozích hodin Školy finanční gramotnosti. Byla věnovaná tomu, jakou použít strategii pro spoření na penzi. Říkali jsme si, že pokud máme do důchodu ještě daleko, je vhodné zvolit akciový fond, na střední dobu dluhopisový fond a pak na krátkou dobu něco ještě konzervativnějšího, jako je například spořicí účet: Jak spořit na stáří

Vzpomínáte? No jo, kdo na to ale má neustále myslet? Neexistuje třeba něco, co „samo“ bude vědět, kdy chci vybrat peníze, a podle toho to „samo“ automaticky moje investice přesune?

Ano existuje. Říká se tomu fond životního cyklu. Ze začátku fond investuje naplno do akcií a snaží se tak získat maximální výnos. Pak řekněme sedm až deset let před plánovaným výběrem pomalu začne přelévat aktiva z akcií do něčeho konzervativnějšího, jako jsou například dluhopisy. No a pak těsně před koncem investice, asi tak tři až pět let, se vaše investice ještě víc „zkonzervativní“ přesunem do fondů peněžního trhu nebo rovnou hotovosti. Investicí do takového fondu můžete maximalizovat výnos a zároveň minimalizovat riziko ztráty hodnoty investice a také péči o ni.

Fond životního cyklu je tedy velmi pohodlný způsob, pokud míříte na nějakou událost daleko v čase (typicky odchod do důchodu), ale nechcete na to neustále myslet a řešit otázky, jestli už je ten správný čas zbavit se akcií (když tak krásně rostou) a podobně. Rozhodnutí za vás udělají profesionálové.

Samozřejmě můžete nakoupit tento fond i na kratší dobu, třeba sedm let, akciová fáze se přeskočí, úvodní nákup se udělá převážně do dluhopisů a časem se investice dál „zkonzervativňuje“. Nevyužijete tak naplno toho, co fond životního cyklu umí, ale to nemusí být na závadu.

Škola finanční gramotnosti na Peníze.cz

Ovládáte bezpečně peněžní trivium? Znáte základní počty, víte jak číst smlouvy a kdy je můžete podepsat?

Škola finanční gramotnosti. Již devatenáct lekcí.

Měnové riziko

Velmi důležitým parametrem fondu je, v jaké měně je denominován, česky – v jaké měně jsou v tomto fondu uloženy peníze. Česká koruna byla v minulém roce celosvětově nejvíce rostoucí měnou – to zní opravdu skvěle. Na výplatní pásce jste měli stále stejné „číslo“, ale při výletu do zahraničí jste si mohli pořizovat víc a víc zboží.

Podívejme se na to ale z jiného úhlu pohledu, když koruna posiluje, všechny ostatní měny oslabují. Zkontrolujte si svoje portfolio, v jaké měně investujete. Klidně se třeba může stát, že pokud je koruna vzhledem k dolaru o pět procent silnější, než byla před rokem, a vy jste během tohoto roku zhodnotili svoje peníze v dolarovém fondu o pět procent, jste vlastně – vzhledem k tomu, co si za svoje peníze koupíte doma – na nule.

Škola finanční gramotnosti

TIP LEKTORA

Máte investiční životní pojištění? Jistě víte, že pojišťovna vaše peníze líp či hůř zhodnocuje investicemi do fondů. Podívejte se tedy na poslední výpis. U každého fondu najdete jeho zhodnocení. Zjistěte si ale, v jaké měně tento fond funguje, pokud je to jiná měna než koruna, reálně jste asi získali méně, než to vypadá.

Anketa

Co vám daly poslední dvě hodiny ve Škole finanční gramotnosti? S nabytými vědomostmi...

Tak to samozřejmě bylo, dokud koruna rostla, aktuálně ovšem její kurz k jiným měnám poměrně rychle klesá. Pokud bude oslabovat dlouhodobě, bude se doporučovat investovat v jakékoliv jiné měně. Zhodnocení fondu se pak bude sčítat s tím, o kolik procent koruna oslabila.

Bohužel nikdo neví, jak to bude příští rok. Obrana je jednoduchá: diverzifikovat. Tedy nakoupit něco v korunách a něco v eurech nebo dolarech.

Ostatně – že diverzifikace, rozdělování rizika, je jednou z nejdůležitějších zásad investování a že nemáte vsázet svoji budoucnost na jedinou kartu, jsme si řekli už hodněkrát. A budete to slýchat určitě i dál. Tak dlouho, dokud až vás o půlnoci vzbudí a zakřičí na vás investice, nevyletí z vás automaticky diverzifikace.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2011 14:13, eďa

„Je absurdní tvrdit, že náš stát může vydávat obligace či pokladniční poukázky -zadlužovat tak budoucí rozpočty dluhopisy - bianko šeky, okdyž propaganda tvrdí, jak se o ně lidé perou, zdá se, pro nebývalý zájem a na druhé straně mu zákon neumožňuje vydávat peníze a navíc bez poplatků. Obojí je přece dlužní úpis, ale na tom prvním tučné lichváře spatřiti můžeš, zatímco to druhé pomáhá lidem přežít. EU hrozí kolaps, pokud se neprobudí a neuvědomí celou pravdu a nepokusí se rychle napravit tuto kolosální chybu.“Drtivá většina lidí není stále schopná mentálně pochopit rozsah tohoto omylu - podvodu na nich samotných. Nesou tak svůj úděl mlčky a snad dokonce bez podezření, že systém je škodlivý jejich vlastním zájmům.“Tisk peněz by měl být veřejnou záležitostí, na každé rodné číslo by mělo být vydáno určité množství bankovek, jak předepisuje americká ústava. To, že tomu tak není, je zdrojem lidského utrpení a chaosu, který vyústí ve zhroucení trhů, soudruzi.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů

22. 11. 2011 | Roman Baroš | 2 komentáře

Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů

Není fond jako fond. Podílové fondy se dělí na více různých typů. Určitě je dobré mít alespoň základní povědomí, co od kterého typu můžete očekávat. Od toho tu je dnešní Škola finanční... celý článek

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

8. 11. 2011 | Roman Baroš | 7 komentářů

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

Co se stane, když... V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se učili, do čeho neinvestovat. Dnes si řekneme o tom, co nám hrozí, když už jsme svoje peníze do něčeho dali.

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

1. 11. 2011 | Roman Baroš | 8 komentářů

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

Kam investovat, to vám dneska poví každý: tisk, internet i televize, všude je plno doporučení, kam vložit peníze. Málokdo vám ovšem řekne, kam investovat rozhodně nemáte. I od toho... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak spořit na stáří?

4. 10. 2011 | Roman Baroš | 6 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak spořit na stáří?

Předminule jsme si vysvětlili, že pouze penzijním připojištěním si klidné stáří nezajistíme. V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se naučili vypočítat částku, která by nám... celý článek

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

2. 8. 2011 | Roman Baroš | 11 komentářů

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

Na účtu peníze nevydělávají, sotva si udrží hodnotu. Rádi byste tedy investovali, ale máte strach a pocit, že investování je výsada bohatých. A nevíte jak na to. Strach mít nemusíte,... celý článek

Partners Financial Services