Daniel Gladiš: Rok 2013 může být počátkem velké vleklé krize

František Mašek | rubrika: Rozhovor | 7. 7. 2011 | 2 komentáře
Daniel Gladiš: Rok 2013 může být počátkem velké vleklé krize
Zvlášť v nejisté době se investoři snaží vydělávat rychle. Podle Daniela Gladiše však investování není žádný závod. Ředitel hedgeového fondu Vltava, muž působící na českém kapitálovém trhu od jeho začátků, zatím nečeká další kolo recese ani finanční krize. Ta však podle jeho názoru může přijít v roce 2013.

Spekuluje se, zda přichází další kolo recese a nová finanční krize, nebo jen dočasné zpomalení globální ekonomiky. K jaké alternativě se kloníte vy?

K té druhé. Podle mého názoru jde o přechodné zpomalení růstu globální ekonomiky. Souvisí to s řadou faktorů: rozvíjející se země bojují s inflací, USA se zpomalením růstu ekonomiky, Evropa je paralyzována a někteří členové Evropské měnové unie mají evidentní finanční problémy. Mohu se ale samozřejmě mýlit a vše může být jinak.

Může investor nějak zjistit, že se skutečně blíží recese, případně finanční krize?

Ano. Něco je možné vytušit například ze sklonu výnosové křivky dluhopisů, která se zpravidla v době recese či finanční krize točí směrem dolů. V současné době je klesající v Brazílii a Indii, v jiných zemích se obecně zplošťuje. Osobně se domnívám, že extrémně kritický může být rok 2013. V té době budou mít USA nového prezidenta, nové vedení má mít i Čína. Očekávám také bankrot nejméně jednoho evropského státu. Rok 2013 tak může být začátkem velké vleklé krize.

ABC investora

Chcete vědět víc o pravidlech investování? V deseti lekcích Investičního kurzu serveru Peníze.cz se dozvíte, jakými zásadami se při investování řídit a jaká pravidla platí pro jednotlivé investiční nástroje. Ať už jde o akcie, dluhopisy, podílové fondy, či alternativní investice. Nakonec se můžete nechat inspirovat slavnými světovými investory.

Pokud máte pravdu, zbývá nám ještě nějaký čas. A investoři navíc mohou využít zkušeností z předchozí krize. Co se změnilo a na co by si měli dát pozor?

Krizi způsobily hlavně dluhy a spekulativní chování. Tomu by se měli investoři vyhnout. Měli by tedy investovat mnohem opatrněji – obyčejné peníze – a vyhýbat se, pokud možno, obchodům na úvěr. Investoři, a to nejen drobní nebo menší, často ztrácejí trpělivost a chtějí vydělávat hodně a co nejrychleji a mnohdy si neuvědomují, že investování je spíš otázkou trpělivosti.

Je ale těžké být trpělivý, když vidíte prudké výkyvy na trhu, na jaké jsme dlouho nebyli zvyklí.

Svět financí se skutečně zrychlil. Řada investic je realizována během dnů a týdnů, často vycházejí hlavně ze čtvrtletních výsledků firem, což není příliš dobré. Investování přece není závod!

Vraťme se k možné recesi či finanční krizi. Jak by měl drobný investor v případě, že ji znovu zažijeme, investovat?

Doporučuji, aby se zcela vyhnul sektorům, které jsou první na ráně. Míním tím banky nebo cyklické tituly, takové, které těží z růstu ekonomiky, jako jsou například automobilky nebo letecké společnosti.

Investovat by měl naopak do necyklických společností, jejichž výsledky nejsou závislé na růstu ekonomiky. Patří k nim farmaceutické firmy nebo velké obchodní řetězce, například Tesco, které každý zná a každý o něm ví, co dělá. Takové podniky v předchozí recesi zaznamenaly nejmenší pokles ceny.

Akcie Teska ale na pražské burze nenajdete. Kdo chce zkrátka investovat do akcií, dříve nebo později se nevyhne nákupu zahraničních titulů.

A co dividendové tituly?

To je samozřejmě další možnost. Důležité je vybírat si firmy s pokud možno bezpečným podnikáním, jejichž aktivity neohrozí recese a které by měly dál vyplácet dividendy. Tady jsou možnosti českého investora mnohem širší. Český akciový trh je vlastně dividendový. Korunový investor má k dispozici banky, Telefóniku O2, Philip Morris ČR i některé další akcie.

TIP REDAKCE

Aktuální pražská burza na vašem webu

Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzy akcií, které se obchodují na pražské burze.
Tým Peníze.cz pro vás připravil widget, jehož html kód si jednoduše zkopírujete na svůj web či blog. Zobrazovat samozřejmě nemusíte všechny akcie, které widget obsahuje. Zajímá vás jen ČEZ a Komerční banka? Zvolte si pouze je! Vše je jen na vás. Aktualizace probíhají průběžně během celého obchodního dne, takže i na svých stránkách budete mít vždy aktuální ceny českých akcií.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Svět straší vedle recese a finanční krize také inflace. Kde na ni hledat lék?

Obecně jsou to společnosti s takovým postavením na trhu, které jim umožňuje zvyšovat ceny i při rostoucí inflaci. Často se řadí k těm dividendovým. Patří k nim například některé technologické a obchodní společnosti a samozřejmě firmy jako Pepsi Cola nebo Coca-Cola. Dále například společnosti, které mají fixní a přitom nízké provozní náklady. Najdeme je také mezi zemědělskými a důlními společnostmi.

A co komodity nebo nemovitosti?

Komodity jsou podle mého názoru pro méně zkušeného investora složité. Nemovitosti jsou zajímavá investice, je tu však otázka, jak je ocenit. Navíc s nimi bývá spojena spousta starostí – třeba se sousedy či s nájemníky. Doporučil bych proto raději investovat do akcií vybraných firem.

Obecně se dá říci, že jsou to firmy, které mají na něco „spotřební“ monopol, jsou dostatečně silné a jejich zisk roste, jsou konzervativně financovány, mají vysokou hodnotu vlastního kapitálu a jsou mimo dosah státní moci. Musíte je pečlivě hledat, ale existují.

Váš názor popírá poučky o diverzifikaci investic. Dá se vytvořit diverzifikované portfolio jen z akcií?

Ano, dá. Jen je třeba mít dostatečně dlouhý investiční horizont. Podle mého názoru je lepší něco vlastnit než si půjčovat, což platí i pro peníze, které máte uložené v bance, třeba na spořicím účtu nebo na termínovaném vkladu. Dluhopisy zase považuji za málo ziskové a do budoucna rizikové, k čemuž patří především hrozba, že nebudou splaceny. Akcie představuje podíl na podnikání nějaké společnosti. Je tedy otázka, zda není přílišná diverzifikace investic za těchto okolností spíše na škodu.

Řekl jste, že když se zdá vše jasné a růžové, bývají akcie drahé, a když je vše vnímáno jako špatné, jsou levné. Znamená to, že jsou nyní akcie obecně levné?

Akcie jako celek levné nejsou, i když za posledních pár týdnů se staly trochu méně předraženými. Některé z nich však jsou velmi atraktivní a není potřeba čekat na lepší příležitost.

Jaké akcie představují tedy podle vás nyní zajímavou investici?

Tipy nedávám. Lidé by neměli jednat na základě tipů. A taky to dá hodně práce nějakou dobrou investici najít, a proto to nebudu vytrubovat do světa.

Daniel Gladiš

Daniel Gladiš (43) je absolventem Technické univerzity v Brně. V letech 1991–1994 studoval na Masarykově univerzitě v Brně a na fakultě ekonomie a managementu v nizozemském Utrechtu. V roce 1999 získal titul MBA na Rushmore University v USA.

Na českém kapitálovém trhu působí od jeho začátků. Je zakládajícím partnerem společnosti Atlantik finanční trhy, v letech 1999–2004 působil jako ředitel a předseda představenstva ABN AMRO Asset Management. Je zakladatelem a také ředitelem hedgeového fondu Vltava Fund SICAV.

Napsal několik vzdělávacích knih, například Naučte se investovat, necelý tucet vtipných článků z „úvodu do investování“ publikoval také na Peníze.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Blíží se další finanční krize? Několik investičních tipů

20. 6. 2011 | František Mašek | 15 komentářů

Blíží se další finanční krize? Několik investičních tipů

Akciové trhy, americký zejména, několik týdnů ztrácejí. Pokud předjímají zhruba o půl roku budoucí vývoj jednotlivých ekonomik, jak říká teorie, nečeká nás nic pěkného. Varovná jsou... celý článek

Jak se bránit před inflací

4. 5. 2011 | František Mašek | 12 komentářů

Jak se bránit před inflací

Vysoká inflace nebyla zatím pro Česko – až na relativně krátká období – větší problém. Stejně tomu může být podle odborníků letos a příští rok. Ani oni však nevylučují možné inflační... celý článek

Neinvestujte jako ovce

28. 4. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Neinvestujte jako ovce

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích. Magická formulka, již najdeme (ne nutně velkým písmem) v propagačních materiálech každého podílového fondu. Každá investiční společnost a každý... celý článek

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

1. 4. 2011 | Petr Novotný | 9 komentářů

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

Dokud nemáte nic, je vám na světě blaze. Jak ale jednou přijdou peníze, začínají starosti: jak se o ně postarat, kam je investovat, aby nechřadly a rozmnožovaly se. Co radí experti? celý článek

Investování není umění, je to řemeslo

25. 1. 2008 | Lucie Tóthová | 6 komentářů

Investování není umění, je to řemeslo

Když kupovat akcie, tak jen ty podhodnocené, radí v knize „Naučte se investovat“ Daniel Gladiš. Nabízí v ní teoretický návod i konkrétní modelový příklad, na němž ukazuje, jak tyto... celý článek

Partners Financial Services