Investování není umění, je to řemeslo

Lucie Tóthová | rubrika: Tip na knihu | 25. 1. 2008 | 6 komentářů
Investování není umění, je to řemeslo
Když kupovat akcie, tak jen ty podhodnocené, radí v knize „Naučte se investovat“ Daniel Gladiš. Nabízí v ní teoretický návod i konkrétní modelový příklad, na němž ukazuje, jak tyto akcie hledat. Touto knihou startuje nová rubrika, v níž vás chceme upozorňovat na zajímavé a inspirativní tituly na knižním trhu.

Začínající investor potřebuje znát odpovědět na řadu otázek. Rozhodně by si ale měl hned na začátku vyjasnit, jaký je rozdíl mezi investicí a spekulací. Daniel Gladiš, manažer hedgeového fondu Vltava Sicav, si v knize „Naučte se investovat“ vzal při odpovědi na tuto otázku na pomoc slova anglického investora Benjamina Grahama: „Investiční operace je taková operace, která po důkladné analýze slibuje bezpečnost vkladu a přiměřený výnos. Operace, které nesplňují tyto podmínky, jsou spekulace.“ Na spekulacích určitě není nic špatného, píše Gladiš. Nejsou nemorální, ani nelegální. Navíc řada případů ukazuje, že spekulace můžou trhu pomoct v růstu.

Název: Naučte se investovat (2.vydání)
Autor: Ing. Daniel Gladiš, MBA
ISBN 80-247-1205-9
Počet stránek: 174
Nakladatelství: Grada Publishing a.s.,
Cena: 198,- Kč

O autorovi:
Ing. Daniel Gladiš, MBA, CFA je odborníkem na investice do akcií a přední postava českého kapitálového trhu. Vystudoval Technickou univerzitu v Brně. Hodně času trávil v zahraničí, následně působil ve firmě ABN Amro Asset Management. Stál také u zrodu brokerské firmy Atlantik Finanční trhy. Momentálně působí jako správce hedgeovýho fondu Vltava Sicav kde spravuje peníze dalších 80 investorů.

Gladišova kniha je o investování. Jednoduchou a srozumitelnou formou se  čtenáři snaží vysvětlit, že investování není žádné umění, ale řemeslo, kterému se může naučit každý.

Moudrá a správná investice je taková, při níž je cena akcie hluboko pod její vnitřní hodnotou, tvrdí Gladiš. I z těchto důvodů věnuje asi polovinu knihy teoriím, které se zabývají metodami stanovení vnitřní hodnoty akcií. Čtenář se ale nemusí bát další „učebnice“, autor se spíš snaží srozumitelnou a lehkou formou připravit odrazový můstek, který nabídne dostatek kvalitních informací k úspěšnému startu do světa investic. Pro „zkušené“ investory proto knížka nebude příliš velkým přínosem, avšak pro ty začínající se může stát nepostradatelnou příručkou na další cestě osobního rozvoje.

Znalost teorie ovšem z člověka bezchybného investora neudělá, upozorňuje autor. I přes dokonalou teoretickou znalost oceňování akcií, není zaručeno, že interpretace získaných výsledků bude správná. Jak sám autor konstatuje „Dva různí analytikové dojdou zpravidla k různým vnitřním hodnotám stejné akcie, protože každý z nich v modelu použil jiné předpoklady."

I proto teoretickou část doplňuje modelovým příkladem. Na něm ukazuje, jak je důležitá správná interpretace získaných údajů. Investování totiž není o dobré nebo špatné investici nebo o zaručených tipech. Investování, jak autor píše je spíš o rozpoznávaní a správné identifikaci podhodnocených akcií. „Nekupuji celý trh, pouze podhodnocené akcie. Nevěřím teoriím, které předpokládají, že trh je efektivní a že člověk je schopen akcie přesně a neomylně oceňovat, “ vystihuje svou filosofii a svým způsobem i celkové vyznění knihy Gladiš.

Investování sice není úplně triviální, pokud však bude investor postupovat uvážlivě, bude se držet vlastních pravidel a nepodlehne emocím, pak by investice měla přinést dobré výsledky.  Kniha Daniela Gladiše by mohla být dobrým odrazovým můstkem na této dobrodružné cestě.

 

Odkud čerpáte znalosti a inspiraci pro své investice? Podělte se o zkušenost.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2008 17:27, LadyCroft

proc maji lide o sobe tvrdit ze jsou umelci???

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 1. 2008 8:47, krakra

Četl jsem, Gladiš se odkazuje na knihu Benjamina Grahama "Inteligentní Investor" - tu jsem také četl, musím říct že je strašně dlouhá a složitá, "Naučtese investovat" od Gladiše je jenom výcuc, ale prakticky asi stokrát lepší.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

akcie, investice, investor, investování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services