ČSOB: Internet není její silnou stránkou

ČSOB: Internet není její silnou stránkou
Největší banka v zemi – ČSOB má velmi nedokonalé a jednoduché webové stránky. Informace na nich jsou velmi nepřehledně organizovány, uživatel je nucen v některých sekcích dlouze rolovat, obsahují mnoho textu na jednu stránku.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, investiční společnosti, stavební spořitelny...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Přesně tak dopadla Československá obchodní banka (profil, názory) v prvním hodnocení webů finančních institucí. S hodnoceními internetových stránek se budete od nynějška setkávat na Peníze.CZ každý týden.

Technická kvalita stránek je nedostačující. Prezentace je po obsahové stránce relativně dobrá, bohužel tato skutečnost nepomáhá zvyšovat celkovou kvalitu stránek do té míry, aby se staly pro uživatele zajímavé a jednoduše použitelné.

Za výrazný nedostatek webu ČSOB, který zřejmě souvisí s teprve probíhající integrací skupiny, považuji, že další weby obsahující informace o produktech nabízených v obchodních sítích IPB (profil, názory) a Poštovní spořitelny, jsou provedeny v jiném designu a jinak strukturovány, než stránky mateřské společnosti. V rozdílném formátu je také prezentován firemní časopis Magazín ČSOB.

Třetina uteče hned

Na adrese http://www.csob.cz se zobrazí úvodní stránka, která obsahuje jen logo nové společnosti. Takové stránky osobně nemám vůbec ráda, neboť je uživatel nucen klikat dál, aby se vůbec něco dozvěděl. Čtvrtina až třetina uživatelů podobně koncipované stránky okamžitě opouští. Programátoři ČSOB to, zdá se, vyřešili šalamounsky – dali na titulní stránku automatické přesměrování na samotný obsah webu. Takže pokud nestihnete zavřít okno prohlížeče, dostanete se po malé chvíli konečně na web společnosti.

Navigace je archaická

Už při zběžném pohledu je patrná nekoncepčnost a archaičnost celého řešení. Nesmyslné řešení horního rámu, dvojitý odkaz na homepage zastoupený logem společnosti a tlačítkem začátek a nebo podivné čtyři záložky reprezentující kurzovní lístek, úrokové sazby, finanční zpravodaj a tiskové zprávy, navíc celé řešené jako jeden obrázek. Prezentace je rozdělená do několika částí (rámů). Pro uživatele je pak komplikované vytisknout či uložit si informace z celé stránky.

Pokud si kliknete na kteroukoli záložku, například kurzovní lístek, nezobrazí se vám kurzy, ale objeví se další tři texty ve formě obrázků s popisným textem. Po kliknutí se teprve zobrazí požadovaná informace, ovšem v docela ošklivé a nepřehledné tabulce. Očekávala bych zde spíše interaktivní kurzovní lístek s doplňujícími informacemi či jednoduchou možností výběru data či měn. Další technický nešvar objevíte, kliknete-li na záložku zpravodaj. Zjistíte, že se jedná o txt soubor načtený do stránky.

Jestliže se na webu neorientujete a myslíte, že díky nápovědě najdete to, co hledáte, máte docela smůlu, dozvíte se jen to, co beztak už vidíte - dva rámy a text uprostřed. Naopak sekce fulltextového hledání funguje dle mých zkušeností na výbornou - dá se využít ale jen v případě, že víte, co hledáte.

Nezáživně a odborně

Podíváme-li se na položky levého menu profil, finanční údaje a pobočky, zjistíme, že obsahují nezáživné, odborné nebo speciálně zaměřené a značně rozsáhlé obecné informace. Očekávala bych je spíše při fyzickém kontaktu a návštěvě banky a ne na internetu.

Technické hodnocení
Doba testování:od 12.03.2001 20:31:36
do 12.03.2001 21:09:36
Počet testovaných odkazů:2677
Nefunkční odkazy (interní): 27
Nefunkční odkazy (externí):2
Nefunkční záložky:2
Příliš objemné stránky (> 50 kB):93
Chybějící atributy:41
Stránky obsahující chyby:679
Průměrný počet chyb prohlížeče na stránku:22
Vysvětlení:
Celkem 29 odkazů nevede nikam. Příliš objemné stránky a chybějící atributy ve stránkách zase prodlužují načítání stránek.
Průměrný počet chyb prohlížeče na stránku. Číslo udává, nakolik jsou stránky kompatibilní pro různé prohlížeče. Počet stránek obsahujících chyby, většinou nenalezený soubor, je také velmi alarmující. Velké procento všech chyb je v použitém Java Scriptu.

V sekci služby a produkty, která by mě jako klientku nejvíce zajímala, sice naleznu nabídku banky. Pro člověka neznalého bankovnictví jsou stránky ale naprosto nepřehledné. Pokud si chci udělat představu o tom, co je pro mne nejvýhodnější, musím si projít vše. Rozhodnu-li se pro platební kartu, stejně musím projít celou sekci, prostudovat všechny položky, stanovit si rozhodovací kritéria a pak možná najdu odpovídající produkt. Spíše bych zde očekávala jednoduchý formulář s možností zadání dotazu typu: chci kartu, chci s ní platit do limitu čtyř tisíc korun a chci ji používat ve firmě. A je mi jedno, jak se daná služba jmenuje, nebo kam spadá v produktové řadě ČSOB.

Další, co mne nejdříve naladilo, byla kalkulačka hypotečního úvěru. Pokud ale neznám úrokovou míru úvěru a nevyplním ji, nedostanu žádný relevantní výsledek. Podobně mě nemile překvapilo zařazení ukázek televizní reklamy a informačních letáků do sekce průvodce světem spoření.

Jako zásadní nedostatek vidím to, že informace o tom, proč investovat do fondů ČSOB je také vnořena natolik do struktury webu, že kdo pečlivě nehledá, nenajde.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ
 PDDGPJMJ VSJVí JVyprůměr
informační hodnota2,5322 12222,06
grafika413,523 1432,69
celkový dojem32222 2332,38
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; DG - David Gladiš, Ami Communications; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MŠ - Markéta Škodová, Strategie; JVí - Jiří Vítek, MindShare; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Surfovali jste někdy stránkami Československé obchodní banky? Nezabloudili jste tam? Svěřte se nám se svými zážitky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2001 21:23

Ohledně toho přesměrování. Nemyslíte, že tím banka chtěla třeba upozornit na změnu loga a potažmo své vlastní image. Kritizovat to, že magazín vypadá jinak je podle mě nepřípustné, kdyby se totiž autorka zkusila podívat jak vypadá magazín ve fyzické podobě zjistila by, že jeho elektronická podoba tu fyzickou kopíruje. To, že stránky o IPB a o Poštovní spořitělně vypadají jinak je podle mě dáno tím, že banka teprve teď oba podniky sloučila, navíc celý prosec probíhá poměrně rychle, navíc IPB neposkytuje stejné služby jako ČSOB, totéž platí o Poštovní spořitelně, takže zatím asi nebylo nutné všechny tři prezentace sjednocovat po grafické stránce. Nehledě na to, že Poštovní spořitelna používá stále starou Corporate Identity. Podle mě je tenhle stav přechodný a ČSOB nás určitě ještě něčím překvapí. Nicméně bych zdůraznil, že co se Dynamickách interaktivních aplikací týče má banka ještě co dohánět.
Mimochodem Improve.cz mě překvapilo, že jako referečního zákazníka uvádí sebe samo a navíc má každou referenci uvedenu dvakrát - jak profesionální.

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services