Máte strach, že váš pohřeb nebude stát za to? Pojistěte si ho!

Dušičky. Čas, kdy si připomeneme blízké, kteří už s námi nejsou, a kdy si zas uvědomíme vlastní pomíjivost. Bude si někdo připomínat taky mě? Přijde se se mnou někdo rozloučit a bude to rozloučení důstojné? Pokud chcete mít jistotu, že tečka za vaší existencí zde bude mít podobu, jakou byste si představovali, pohřeb si pojistěte.
Máte strach, že váš pohřeb nebude stát za to? Pojistěte si ho!

Klasické pohřby jsou v Česku (v Čechách zejména) div ne na vymření. Příčin je víc a jednou z nich jsou – jak jinak – peníze.

Pohřby do země stále víc vytlačuje kremace. V moderní době sice byla povolena až v roce 1919, už dlouho před tím ji prosazovala celá řada pokrokových osobností. Neúnavnou propagátorkou byla Společnost přátel žehu, která v dobách své slávy sdružovala přes tři sta tisíc členů. Její osvětová činnost – spolu s odporem komunistické moci ke všemu církevnímu, včetně pohřbů – měla úspěch: dnes u nás žehem probíhá přes osmdesát procent pohřbů. Víc než osvěta a komunistická strana se o to ale nejspíš zasloužila cena, kremace je zkrátka výrazně levnější. Pohřeb do země běžně přijde na 30 do 50 tisíc korun. Průměrná cena pohřbu žehem s obřadem se pohybuje mezi 20 až 25 tisíci. Nejúspornější variantu představuje žeh bez obřadu, který stojí zhruba deset tisíc. A pohřební ústavy navíc varují, že ceny pohřbů jdou a půjdou (i kvůli rostoucím cenám energií) nahoru. A tak roste počet případů, kdy rodiny kvůli nepříznivé finanční situaci pohřbívají své blízké bez obřadu. A přibývá i takzvaných sociálních pohřbů – pokud se k zemřelému nikdo včas nepřihlásí, pohřeb na své náklady nechá provést obec.

Pokud chcete pohřeb, jak se patří, můžete se zkusit spolehnout na příbuzné. Pokud chcete jistotu, můžete si pohřeb pojistit. „Náklady na pohřeb neustále rostou a pohřebné, dřív plošná sociální dávka, bylo už před lety prakticky zrušeno. Pojištění pohřbu tak má jako produkt svoji logiku a může být řešením pro osoby, které nemají nikoho, kdo by se o vypravení pohřbu postaral, nebo si uvědomují špatnou finanční situaci svých blízkých, popřípadě si chtějí úhradu pohřbu zajistit sami,“ říká analytik společnosti Partners Dušan Šídlo. Pojištění pohřbu nabízejí v Česku dvě pojišťovny.

Propojeno

Kolik za rakvičku, kolik za věneček

Na poslední cestu se jednou vydáme každý. Někdo balí kufry dlouho dopředu, někdo nemá na lístek a cestuje na státní útraty. Tak jako tak platí, že i smrt dnes přijde draho. A my víme, jak draho!

Pieta České pojišťovny

Od konce roku 2009 si můžete sjednat pojištění Pieta u České pojišťovny. Klient ve věku od 25 do 80 let skládá pojistné jako jednorázový vklad. Ten se mu následně zhodnocuje garantovaným úrokem 2,4 procenta ročně až do doby, kdy dosáhne cílové částky určené ve smlouvě. Počáteční vklad se přitom vypočítává na základě věku, pohlaví a výše pojistné částky. Například při pojistné částce 20 tisíc korun teď platí čtyřicetiletá žena 9336 korun a stejně starý muž o 1500 Kč víc. Jestliže vám ale při sjednávání pojištění pohřbu bude 60 let, budete muset zaplatit o několik tisíc větší pojistku – ženy 13 988 Kč a muži 15 420 Kč. „Trend prodeje, a tedy také zájem klientů o tento druh pojištění je od momentu jeho uvedení na trhu stabilní bez výraznějších výkyvů. Většina pojistek je sjednána s pojistnou částkou v rozmezí 20 až 30 tisíc korun. Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že si pojištění pohřbů sjednávají ze dvou třetin ženy, obvykle v době, kdy dosáhnou šedesáti a více let,“ řekl serveru Peníze.cz Jan Marek z odboru komunikace České pojišťovny. Pojistka Pieta je účelově vázána na zajištění pohřbu a jeho úhradu. Pojištěný tak má sice jistotu, že vložené peníze budou skutečně použity na vypravení pohřbu, na druhou stranu to ale znamená, že osoby zajišťující pohřeb dostanou peníze z pojistky až zpětně, což by některým rodinám mohlo způsobit finanční těžkosti. Toto pojištění si tak rozhodně zvolí klienti, kteří se obávají, že by jejich nejbližší mohli peníze z pojistky místo na pohřeb utratit za něco úplně jiného. Týdenní nostalgické vzpomínání na dědečka či babičku při polehávání na plážovém lehátku v Karibiku by totiž pro někoho mohlo být až příliš lákavé. „Výplata plnění na základě předložení dokladů o vypravení pohřbu dává klientům větší jistotu, že jejich finanční prostředky budou skutečně použity právě na tyto účely s pohřbem spojené. Navíc i v případě, kdyby nebyl pohřeb pozůstalými vypraven, vyplatí pojišťovna plnění na základě předložení úmrtního listu obmyšlené osobě,“ vysvětluje Jan Marek z České pojišťovny.

Jiným řešením je dohodnout se přímo s pohřebním ústavem, který bude pohřeb vypravovat – zajištění pohřbu i jeho vyúčtování pojišťovně pak provádí ústav sám.

Anketa

Jaký by se vám líbil pohřeb?

Pojišťovna České spořitelny: rychlost především

Od letošního března si můžete domluvit pojištění pohřbu také u Pojišťovny České spořitelny. Klient si může vybrat ze dvou variant platby. Kromě tradičního jednorázového pojištění, které má podobné parametry jako u České pojišťovny, se nabízí také možnost pravidelného průběžného placení menších částek po dobu deseti let. Pokud vám ale už bylo 60 let, tak pro vás možnost výběru neplatí a pojištění musíte splatit jednorázově. „Jednorázové splacení využívají především klienti nad 70 let. O průběžné splácení mají naopak největší zájem klienti ve věku 56 až 60 let. Někdo nemá k dispozici celou částku pro jednorázový vklad, někomu zase více vyhovuje pravidelně placené pojistné. Pokud to vyjádříme čísly, pak 55 procent všech klientů má sjednáno průběžně placené pojistné,“ vypočítává tisková mluvčí Pojišťovny České spořitelny Jana Jirásková. I u Pojišťovny České spořitelny si pojištění pohřbů sjednávají častěji ženy – dokonce v 70 procentech případů. Pojistná částka se většinou pohybuje v rozmezí od 20 do 50 tisíc korun.

Hlavní rozdíl mezi oběma pojišťovnami, které pojištění pohřbu nabízejí, je v podmínkách vyplácení pojistného. Zatímco Česká pojišťovna vyplácí pojištění až na základě dokladů o zajištění pohřbu, u Pojišťovny České spořitelny může obmyšlená osoba pojistku nárokovat pouze na základě úmrtního listu. Zástupci této instituce si však nepřipouštějí, že by mohlo docházet ke zneužití peněz určených na pohřeb. „Nikdo nemůže o tom, komu svěří své finance, rozhodnout lépe než sám pojištěný. Výběr důvěryhodné osoby, které pojišťovna jednou peníze vyplatí, je na klientovi. Pojišťovna České spořitelny chce pojistnou částku obmyšleným osobám vyplatit co nejdříve, bez zbytečné administrativy. Vždyť peníze jsou potřeba ještě před samotným vypravením pohřbu. A mnoho lidí si na pohřeb spoří právě proto, aby pak měli pozůstalí peníze k dispozici a mohli z nich zaplatit vše potřebné,“ dodává Jana Jirásková z Pojišťovny České spořitelny.

Hudba budoucnosti

Vystroj funus, nebo nedědíš!

Pozor! Od roku 2014 budou účinná ustanovení nového občanského zákoníku, která se týkají dědictví. Pak budete mít na pozůstalé páku, dědictví budete moci podmínit. Například tím, aby vám vystrojili rozloučení, jaké si budete přát.

Pojištění pohřbu není nic nového

Ačkoli obě pojišťovny, které pojištění pohřbu nabízejí, svůj produkt uváděly na trh poměrně nedávno, nejde o zrod nového typu pojištění, ale o zatím (?) nesmělou renesanci čehosi, co nám dřív bylo vcelku známé. „Pohřební pojištění není opravdu žádnou novinkou. První smlouvy pohřebního pojištění byly sjednány prostřednictvím Společnosti přátel žehu a převedeny do správy České pojišťovny před 50 lety. Největší rozmach pak nastal v 70. a 80. letech a ještě dnes je evidováno více než sto tisíc aktivních smluv pohřebního pojištění. To je jasný důkaz, že si toto pojištění může nalézt svoji cílovou skupinu,“ tvrdí analytik Dušan Šídlo, který dále upozorňuje na to, že úspěch pojišťoven bude v dnešní době záležet především na tom, zda budou klientovi skutečně garantovat zajištění pohřbu a případným pozůstalým poskytnou potřebné asistenční služby.

Někomu ale může pojištění pohřbu připomínat spíš nepříliš výhodný termínovaný vklad. V takovém případě mu nezbývá nic jiného, než hledat na finančním trhu atraktivnější finanční produkt pro zhodnocení části jeho úspor a doufat, že jeho dědicové nebudou „škrti“ a přípravu pohřbu nezanedbají. „Mezi alternativy patří spoření na vypravení poslední cesty v jiném produktu, předplacení pohřbu u vybrané pohřební společnosti nebo závětí vázat vyplacení určité částky na zajištění odpovídajícího pohřbu. Řešení formou pojištění sice není nejlevnější variantou, může však dotyčným osobám poskytnout klidnější spaní,“ uzavírá Dušan Šídlo.

Tip redakce!

Šetřete na pohřeb jinak

Zhodnocení, které nabízejí pojišťovny při pojištění pohřbu, je prostě nízké. Spořicích účtů a termínovaných vkladů, které nabízejí lepší zhodnocení, jsou tucty. Případnou dědickou daň (pokud budou peníze vypláceny někomu, kdo nebyl blízký příbuzný) vyšší výnosy spolehlivě zaplatí. Schválně si vyzkoušejte naše
Nebo by bylo řešení koupit dluhopisy od ministra financí?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2012 13:42, Pumlíč

Proč by mu to mělo být šumák? Bude mít blbej pohřeb a lidi se mu kvůli tomu budou do smrti smát!

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění: Žijeme déle, ale nesmrtelnost je pořád daleko

25. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pojištění: Žijeme déle, ale nesmrtelnost je pořád daleko

Přinášíme další z infografik na téma pojištění. Slova jsou zbytečná, když máte pár čísel a obrázky. Pojišťovací orbis pictus, díl třetí.

Dnes neumírej! Jak se bude dědit od roku 2014?

6. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 2 komentáře

Dnes neumírej! Jak se bude dědit od roku 2014?

Může se dnes člověk spolehnout na to, že pozůstalí po jeho smrti vykonají veškerá jeho přání? Většinou nemůže a to hodlá změnit nový občanský zákoník, který vstupuje v platnost 1. ledna... celý článek

Umřít? Při dnešních cenách? Kolik stojí poslední cesta

26. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Umřít? Při dnešních cenách? Kolik stojí poslední cesta

Na poslední cestu se jednou vydáme každý. Někdo balí kufry dlouho dopředu, někdo nemá na lístek a cestuje na státní útraty. Tak jako tak platí, že i smrt dnes přijde draho.

Odměňte hodné, ztrestejte zlobivé! Jak na poslední vůli

6. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Odměňte hodné, ztrestejte zlobivé! Jak na poslední vůli

Ještě neoschly slzy a dcery už se přetahují o starožitné talíře. Snacha v našem norkovém kožichu láduje do kapes rodinné šperky a synek shání klíčky od veterána v garáži… Dědictví.... celý článek

Jak ovlivnit co se stane s majetkem po smrti

18. 7. 2008 | Matěj Šuster | 1 komentář

Jak ovlivnit co se stane s majetkem po smrti

To, jak dědicové naloží s majetkem po příbuzném, je námětem mnoha filmů. Není divu, protože to nebývá vždy jednoduchá věc. Záleží i na tom, jak je poslední vůle pro dědice závazná.... celý článek

Partners Financial Services