Jaké bonusy nabízí vaše zdravotní pojišťovna: Nenechte si je ujít

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 7. 9. 2017 | 3 komentáře
Příspěvky na sport, očkování, prevenci, pro těhotné nebo třeba pro lidi s celiakií. Zdravotní pojišťovny lákají klienty na výhody. Máme pro vás přehled toho nejzajímavějšího.
Jaké bonusy nabízí vaše zdravotní pojišťovna: Nenechte si je ujít

Skladba bonusů zdravotních pojišťoven se každý rok trochu mění. Je škoda nechat si výhody proklouznout, neměly by ale být rozhodující. Zajímejte se hlavně, se kterými lékaři má pojišťovna smlouvu, ať to k doktorovi nemáte daleko a můžete si vybírat:

Zdrháte pojišťovně?

Máte necelý měsíc

Zvažujete změnu zdravotní pojišťovny? Platí to, co loni: Jestli chcete být v nové stáji od začátku roku, musíte formality vyřídit do konce září. Poradíme, jak na to.

Jak změnit zdravotní pojišťovnu

Bonusy: Na co dát pozor 

Pojišťovny příspěvky vyplácejí až dodatečně: když předložíte účtenku nebo jiný doklad, který prokáže, jakou sumu jste za očkování, sport nebo třeba speciální druh stravy utratili. S žádostí neotálejte. Pojišťovny mají na bonusy rozpočet, když se vyčerpá, proplácení se stopne. Pohlídejte si také termín, do kterého je třeba o příspěvek požádat; u některé pojišťovny můžete do konce kalendářního roku, jinde máte jen tři měsíce. Pozor také na věkové limity.

Pojišťovny příspěvky obvykle dělí do balíčků, každý z nich má svůj strop a maximální částky bývají stanovené i pro jednotlivé příspěvky. Částky bonusů, které uvádíme níž, proto nejde jednoduše sčítat, vždycky si ověřte, jestli neplatí limit také pro danou skupinu bonusů. Vybíráme jen příklady, na kompletní nabídku pojišťoven odkazujeme. Projděte si ji a promyslete, jestli do konce roku ještě nestihnete některou z výhod využít.

Klasika jsou příspěvky na očkování a pravidelný pohyb – typicky plavání, ale i další sporty. Obvyklé jsou příspěvky pro těhotné a ženy po porodu. Speciální výhody mají dárci krve a kostní dřeně. Většina pojišťoven také pořádá dotované ozdravné pobyty pro děti, nebo na ně alespoň přispívá, ale pohlídejte si věkové hranice.

V podmínkách pro získání bonusu pojišťovny obvykle mají, že jim nesmíte nic dlužit.

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
Oborová zdravotní pojišťovna…

Z očkování VZP přispívá například na očkování proti chřipce, klíšťové encefalitidě, meningokovým nákazám nebo očkování před cestou do zahraničí.

Čerpat můžete příspěvek na prevenci kardiovaskulárních nemocí i obezity: na pohybové aktivity pro děti i dospělé nebo třeba na sestavení jídelníčku. Dále na pomůcky pro diabetiky nebo na vyšetření kožních znamének.

Vysoký příspěvek poskytuje oproti ostatním pojišťovnám VZP na bezlepkové potraviny celiakům, ale pouze dětem a studentům do 26 let – dostat můžou až tři tisíce za kalendářní pololetí, celkem tedy šest tisíc ročně. Až dva a půl tisíce můžete od VZP dostat na odvykání kouření. Seniorům nad 65 let pojišťovna přispívá na pomůcky pro trénink paměti.

Oblíbený je balíček pro těhotné – dohromady můžou dostat tisícikorunu na prvotrimestrální screening, dentální hygienu nebo podpůrné aktivity a pomůcky.

Pojištěnci, kteří se stanou členy Klubu pevného zdraví, můžou využívat výhod a slev u smluvních partnerů pojišťovny. Některé slevy lze čerpat i bez členství.

VZP také nabízí kalkulačku, která propočte, na jaké příspěvky máte nárok.

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR
Revírní bratrská pokladna
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

VOZP má šest preventivních programů: děti, dospělí, maminka, očkování, zdravá rodina a student. Žádost o příspěvky je třeba předložit do devadesáti dnů od data uvedeného na daňovém dokladu za platbu, nejpozději ale do posledního prosince 2017.

Pojištěnci do dvaceti let přispěje pojišťovna až 2400 korun na rovnátka (přesněji 1200 na jednu čelist), dívkám ve věku od 14 do 19 let až 2500 korun na očkování proti rakovině děložního čípku.

Na plavání pro kojence přispívá VOZP až 1000 korun. Profesionální řidiči mohou využít příspěvek na psychotesty, až ve výši 1500 korun. Lidem, kteří pracují v rizikovém prostředí, zase přidává na pravidelná preventivní vyšetření podle druhu práce.

Klienti můžou získat kartu Věrnostního klubu, která zajistí dárkové šeky a slevy u smluvních partnerů pojišťovny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

26. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

Od dubna začne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services