Změna zdravotní pojišťovny krok za krokem: Čas je do konce září

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 15. 9. 2016 | 7 komentářů
Zvažujete změnu zdravotní pojišťovny? Jestli chcete být v nové stáji od začátku roku 2017, musíte formality vyřídit do konce září. Poradíme, jak na to.
Změna zdravotní pojišťovny krok za krokem: Čas je do konce září

Zdravotní pojišťovnu můžete měnit nanejvýš jednou za dvanáct měsíců. A hlásit se to musí v dostatečném předstihu. Přestupní termíny jsou dva: k nové pojišťovně můžete přejít od prvního ledna nebo od prvního července. V obou případech je ale nutné ohlásit změnu alespoň tři měsíce předem. Takže kdo chce být pojištěncem nové pojišťovny od ledna 2017, musí o přestup požádat do konce letošního září. Když termín zmeškáte, počkáte si s přechodem až na červenec 2017.

Zdravotních pojišťoven je v Česku sedm. Všechny nabízejí benefity a výhody. Vybírat čistě podle nich se ale nemusí vždycky vyplatit, většinou mají krátkodobý charakter. Příspěvek na očkování, rovnátka nebo jógu jistě oceníte. Zajímejte se ale hlavně o to, jaké má pojišťovna pokrytí – tedy se kterými zdravotnickými zařízeními a lékaři má uzavřenou smlouvu.

Stahujte!

Změna zdravotní pojišťovny

Nabízíme všechny registrační formuláře zdravotních pojišťoven, které jsou k dispozici. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Revírní bratrská pokladna na webu formuláře ke stažení nevyvěšují, můžete se u nich registrovat online nebo na pobočce. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda požaduje kromě vyplnění evidenčního listu také podpis prohlášení, že jste se ke stejnému datu nepřihlásili ani se nepřihlásíte k jiné zdravotní pojišťovně – potřebný formulář pro vás samozřejmě taky máme.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Vojenská zdravotní pojišťovna
Vojenská zdravotní pojišťovna (Poučení)
Vojenská zdravotní pojišťovna (Evidenční list)

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (Evidenční list)

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra

Jak na změnu pojišťovny

Pokud se pro změnu zdravotní pojišťovny rozhodnete, půjde to celkem snadno. Stačí vyplnit a podat přihlášku k nové pojišťovně, v té staré nic hlásit nemusíte. Udělat to můžete na libovolné pobočce, u většiny pojišťoven i online nebo písemně. Formuláře jsou k dispozici na pobočkách nebo na webech pojišťoven. Stahovat je můžete také přímo na Peníze.cz, najdete je v boxu vpravo.

Až půjdete na pobočku pojišťovny, nezapomeňte občanský průkaz, u dítěte do patnácti let rodný list, případně jiný doklad totožnosti. Osoby samostatně výdělečně činné budou potřebovat také kopii živnostenského listu a přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu za předchozí rok, případně jiný doklad o výši placených záloh. Student potvrzení o studiu, penzista potvrzení o přiznání důchodu. Nezaměstnaný člověk v evidenci úřadu práce doloží potvrzení z pracáku. Žádné poplatky se za změnu zdravotní pojišťovny neplatí. A odmítnout vás zdravotní pojišťovna jako klienta nemůže. Stejně tak vás nesmí ze své stáje vyloučit – ani kvůli případným dluhům na pojistném (které samozřejmě vymáhá).

Kde ještě změnu oznámit

Když nastoupíte do zaměstnání, máte povinnost nahlásit zaměstnavateli, u jaké zdravotní pojišťovny jste pojištění. Totéž platí, když pojišťovnu změníte – zaměstnavatele o tom musíte informovat do osmi dnů od změny (tedy do osmi dnů od prvního ledna). A on vám podle zákona musí přijetí této informace písemně potvrdit.

Hrajte na jistotu

Dobré pojištění může být k nezaplacení, to povinné nemusí stačit. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Pro zaměstnavatele je zpráva o změně pojišťovny důležitá, aby věděl, které pojišťovně za vás má zdravotní pojištění odvádět. Když se platby včas nepřesměrují, vznikne u jedné pojišťovny přeplatek a u druhé nedoplatek, ke kterému může začít naskakovat penále (0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení). V případě, že zaměstnavateli změnu pojišťovny nenahlásíte včas a pojišťovna začne penále vymáhat, může ho zaměstnavatel chtít po vás.

Na změnu pojišťovny nezapomeňte upozornit také lékaře, které pravidelně navštěvujete.

Novorozenec má pojišťovnu po matce

Když se rozhodnete změnit zdravotní pojišťovnu dítěti, platí stejná pravidla jako u dospělého, s tím rozdílem, že to za něj řeší zákonný zástupce.

U novorozence si vybírat nemůžete. Podle zákona se stává pojištěncem zdravotní pojišťovny, u které je registrovaná matka. Narození dítěte je třeba pojišťovně nahlásit do osmi dní – obvykle by se o to měl postarat otec. Za pozdní ohlášení může pojišťovna udělit pokutu, v praxi k tomu ale často nepřistupuje. Pro pojišťovnu je každopádně včasná registrace dítěte důležitá už proto, aby na něj mohla začít čerpat měsíční pojistné od státu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2016 13:20, kodiak medvěd

To už tak bývá, že články s tématem JAK se často nazabývají tím PROČ.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

13. 7. 2016 | Lukáš Zelený | 10 komentářů

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně... celý článek

Když lékař neléčí: Jak se nechat odškodnit?

9. 3. 2016 | Monika Veselíková | 14 komentářů

Když lékař neléčí: Jak se nechat odškodnit?

Chybovat je lidské. Pokud ale udělá chybu lékař, může to být pochybení tak zásadního rázu, že místo na odpuštění, myslíte v první řadě na odškodnění. Jak postupovat, když vám doktor... celý článek

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?

23. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?

Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc... celý článek

Očima expertů: Měly by se opět zavést poplatky u lékaře?

5. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Měly by se opět zavést poplatky u lékaře?

Ani ne půl roku po zrušení poplatků ve zdravotnictví se ve vládě diskutuje, jestli by se některé z nich neměly vrátit. Co si o tom myslí současný a bývalý ministr zdravotnictví, lékaři,... celý článek

Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

14. 5. 2013 | Jitka Šorfová | 9 komentářů

Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

Hlavní je prevence, slýcháme často od oborníků na zdravotní problematiku. Mezi preventivní vymoženosti moderního zdravotnictví patří očkování proti infekčním chorobám. Posouvá vývoj... celý článek

Partners Financial Services