Samoživitelka chce zpátky slevu na dani. Ústavní soud její stížnost přijal

Táňa Králová | rubrika: Aktuálně.cz | 24. 9. 2017 | 3 komentáře
Žena považuje za nespravedlivé, že nemůže využít daňovou slevu na dítě, pokud jako živnostnice uplatňuje výdajový paušál. Ústavní soud uznal, že jde o věc, která přesahuje zájmy stěžovatelky, a věcí se začal zabývat. Žena doufá, že uspěje podobně jako pracující důchodci, kterým stát nakonec zrušenou slevu vracel.
Samoživitelka chce zpátky slevu na dani. Ústavní soud její stížnost přijal

Samoživitelky, které podnikají jako osoby samostatně výdělečně činné, mají naději, že se od státu dočkají peněz, které zaměstnanci dostávají běžně. U Ústavního soudu za ně „bojuje“ žena ze středočeských Dobřichovic.

Považuje za nespravedlivé, že podle platných předpisů nemůže využít daňovou slevu na dítě, když jako živnostnice uplatňuje takzvaný výdajový paušál. Zaměstnanci oproti tomu slevy na dítě uplatňovat mohou bez výjimek.

Žena proto žádá, aby Ústavní soud zrušil příslušné ustanovení zákona o daních jako protiústavní. Ten její stížnost přijal a bude se jí zabývat. Před třemi lety přitom stížnost ve stejné věci odmítl, aniž by ji posuzoval.

Kolik?

Daňová sleva na první dítě v roce 2017 činí 13 404 korun, za druhé si lze odečíst 19 404 korun a za třetí a každé další dítě 24 204 korun ročně.

„Doufám, že se konečně v této věci něco hne. Moji stížnost Ústavní soud zamítl během chvilky,“ říká Marcela Rytířová, která stížnost v roce 2014 předkládala. Bere to tak, že jsou to peníze její dcery, o které ji stát nespravedlivým ustanovením zákona připravuje. „Ženám se vyplatí být v zaměstnaneckém poměru,“ poukazuje Rytířová, která se jako živnostnice živí vedením účetnictví.

Šéf sekce daní a poplatků v Komoře daňových poradců Tomáš Hajdušek mluví o významném posunu v uvažování Ústavního soudu. Domnívá se, že nyní by proto stížnost mohla mít šanci na úspěch, i když před třemi lety s klientkou Marcelou Rytířovou se stejným případem neuspěli. „Tehdy nás Ústavní soud odmítl z důvodu, že jsme se předtím nesoudili. To by ovšem znamenalo chodit asi pět let po soudech, což klientka nechtěla,“ vysvětluje Hajdušek.

Soud tenkrát namítal, že nedoložili skutečnost, že stížnost svým významem podstatně přesahuje vlastní zájmy stěžovatelky. Ta se přitom opírala i o údaj, že výdajové paušály využívá v České republice kolem tří set tisíc samostatně výdělečných osob.

Nyní již Ústavní soud tento argument uznal. „Přesah vlastních zájmů stěžovatelky je i podle Ústavního soudu v dané věci dán,“ konstatoval v usnesení předseda senátu Jan Filip. Stížnost postoupil plénu, které se protiústavností napadeného paragrafu bude zabývat.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services