Vydržte! Pomoc firmám bude snadnější a širší, slibuje Maláčová

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 30. 3. 2020

Do konce měsíce zbývají poslední dva dny a zaměstnavatelé se rozhodují, zda budou propouštět. Zástupci firem dnes upozornili vládu, že k záchraně pracovních míst jsou potřeba rychlejší a jasnější kroky. Vyzvali mimo jiné k vylepšení pravidel kurzarbeitu, který firmám umožňuje udržet pracovní místa v případě, že přerušily provoz.

Větší jistotu zaměstnavatelům jim však vláda nedala ani po pondělním jednání. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) sice na Twitteru oznámila, že program Antivirus zjednoduší a rozšíří, jenže vláda o něm rozhodne až v úterý. Tisková konference má začít nejdříve v 16 hodin. 

Maláčová navrhuje zvýšit horní hranici příspěvku firmám, které musely zavřít kvůli nařízení vlády, až na 39 tisíc korun na zaměstnance, a to včetně odvodů. U zaměstnavatelů, kteří přeruší provoz například kvůli chybějícím zakázkám a nikoli z přímého nařízení vlády, bude maximální podpora o deset tisíc korun nižší. Podle původních podmínek mělo být maximum nastavené na zhruba 24 tisících za zaměstnance.

Maláčová zatím nemluví o odpuštění záloh za povinné pojistné za zaměstnance, po čemž zástupci firem také volají. Nově však zmínila odměnu až 3000 korun pro zaměstnance, kteří v současné situaci chodí do práce – tahle podpora je zatím ve fázi přípravy bez bližších podrobností.

Vláda původně schválila pět možných scénářů čerpání podpory v programu Antivirus:

  1. Stát zaměstnavatelům plně proplatí náklady na nařízenou karanténu. Lidé mají nárok na 60 procent svého průměrného výdělku. Podle standardních pravidel by jim prvních 14 dnů měl proplácet zaměstnavatel formou náhrady mzdy.
  2. Firmy, které lidem nemohou přidělovat práci kvůli krizovému stavu (zavřené obchody, služby a podobně), dostanou od státu příspěvek ve výši 80 procent vyplacené náhrady mzdy. Zaměstnavatel by tedy doplácel jenom zbývajících 20 procent. Lidé mají v těchto případech nárok na plnou mzdu.
  3. Firmám, které nemohou přidělovat práci zaměstnancům kvůli nařízení karantény či péči o dítě u významné části zaměstnanců, přispěje stát 80 % na vyplacenou náhradu mzdy. Ta dosahuje 100 % průměrného výdělku zaměstnance. „Významnou části“ se především rozumí 30 % zaměstnanců firem, provozoven či jiné organizační části podle provozní situace zaměstnavatele.
  4. Stát pomůže i firmám, které postihlo omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k jejich činnosti, a to včetně zahraničních dodávek. Od státu mohou zaměstnavatelé dostat 50 % vyplacené náhrady mzdy, přičemž zaměstnanci musí firma vyplácet 80 % výdělku.
  5. Při omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech zaměstnavatele v důsledku karanténních opatření v místě odbytu (včetně zahraničí) přispěje stát ve výši 50 % vyplacené náhrady mzdy, přičemž zaměstnanci musí firma vyplácet nejméně 60 % výdělku.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services