Pro zvyšování nájemného platí přísná pravidla

Táňa Chadrabová | rubrika: Bydlení | 2. 7. 2007 | 29 komentářů
Pro zvyšování nájemného platí přísná pravidla
Majitel domu nemůže nájemné zvýšit, o kolik chce, ale pouze o procento, které mu povoluje zákon. Míra tohoto zvýšení se liší podle krajů a velikosti měst.

Vyjednávat o výši nájmu je třeba tvrdě. Ne na všechno, co majitel bytu požaduje, totiž má nárok. Vezměme si hypotetický příklad. Dohodli jste s majitelem, že za dvoupokojový byt o obytné ploše 64 metrů čtverečních v Praze Holešovicích budete platit smluvní nájemné ve výši čtyři tisíce korun. Dalších 1 500 korun budou stát služby související s užíváním bytu. Při podpisu nájemní smlouvy ovšem majitel domu žádal kauci ve výši dvacet tisíc korun. A to je v tomto případě částka, na kterou nemá nárok.

Podle paragrafu 686a Občanského zákoníku nesmí výše kauce přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného a zálohy na úhradu za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu (služby). Nejvyšší částka, kterou v tomto případě nájemce musí zaplatit, je tedy 16 500 korun.

Tyto peníze je majitel povinen uložit u peněžního ústavu na zvláštní účet, který je společný pro všechny nájemce. Zda to vlastník skutečně udělal, si nájemník může ověřit nahlédnutím do výpisu z účtu. Majitel domu ovšem může přijít s následující fintou. Za vedení účtu platí bance poplatky. Ty budou uloženou kauci snižovat a domácí bude vyžadovat, aby ji nájemce průběžně doplňoval. Na to ale nemá právo. Na kauci může sáhnout pouze v případě, že nájemník dluží na nájemném nebo službách. Navíc o tom musí vědět.

Pronajímatel může nájemné jednou ročně jednostranně zvýšit. Tuto možnost má od 1. ledna 2007. Navýšit nájem smí vždy k 1. lednu následujícího roku, ale nikoli zpětně. Nemůže však udělat ze čtyřtisícového nájmu přes noc třeba osmitisícový. Při zvyšování se musí držet ustanovení Zákona o jednostranném zvýšení nájemného.

V něm má každé město, lokalita i kategorie bytu stanoveno, o kolik procent může domácí nájemné zvýšit. Procentuální sazba se vypočítává podle dvou vzorců. Do prvního vstupuje zákonem určená základní cena bytu za metr čtvereční, která se liší podle lokality, z něhož se vypočítá hodnota cílového nájemného. Z něj a z hodnoty aktuálního nájemného se následně spočítá maximální možné procento zvýšení nájmu.

Třeba pro uvedený byt v pražských Holešovicích je základní cena bytu za metr čtvereční 23 895 Kč. Cílová hodnota měsíčního nájemného pro rok 2007 je 99,50 korun za metr čtvereční. Majitel by pro letošní rok mohl nájem zvýšit nejvýše o 12,3 %. Takže nájemné by činilo 4 492 korun.
Výpočet si můžete provést pro svůj byt v kalkulačce na stránkách ministerstva pro místní rozvoj.

Povinnost platit zvýšené nájemné vzniká dnem, který je uveden v písemném oznámení od pronajímatele. Nejdříve však od prvního dne kalendářního měsíce po uplynutí tří měsíců ode dne doručení oznámení. V této tříměsíční lhůtě může nájemník podat žalobu k soudu na neplatnost zvýšení nájemného.

S placením nájemného a služeb souvisí ještě jedna povinnost nájemníků. Ti musí majiteli hlásit změny počtu osob v bytě. "Bohužel, na tuto povinnost nájemníci často zapomínají, ať už z neznalosti zákona nebo vědomě, " říká Milan Taraba, místopředseda Sdružení na ochranu nájemníků.

Z počtu lidí v bytě se odvíjejí platby za některé služby. Pokud hříšník osoby navíc nenahlásí do patnácti dnů, nejdéle do měsíce, může mu dát majitel domu výpověď z nájmu, a to bez přivolení soudu. Výpověď čeká i toho, kdo nezaplatil nájemné a poplatky za služby za tři měsíce.

"Nejde vždy jen o notorické neplatiče. Jde také o případy, kdy nájemník chce platit řádně, ale majitel špatně účtuje. Třeba si zajistí úklid v domě tou nejdražší firmou a náklady rozdělí mezi nájemníky. Nebo chybně stanoví zálohy za služby. Když nájemník zaplatí, připraví se o peníze. Pokud odmítne, může mu dát majitel výpověď, a nastane zdlouhavé soudní řízení," vysvětluje Taraba.

Pokud se dostanete do některých z uvedených problémů, obraťte se přímo na Sdružení na ochranu nájemníků nebo www.ochrance.cz či na bezplatnou Sociálně právní poradnu pro občany v obtížných životních situacích v Praze 9 - středisko Černý most.

Jaké máte zkušenostmi s vyjednáváním o změně nájemného?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 7. 2007 14:24, klaudienka

Dobry den,chtela bych take napsat prispevek,ktery se me blizce tyka.Moje mamka zije sama s mym mladsim brachou v byte,ve kterem zijeme uz 30let,majitelka domu nam chce zvednout najem na 10tisic.Moje mamka je vdova a zivi sama rodinu a nezbyva ji na jine,dulezite zivotni potreby,jako je jidlo a veci dulezite k ziti! Poradte,co muze takovy clovek vubec delat? Pripada mi,ze nase republika se snazi akorat vyzdimat kazdeho,ale aby sme meli nake zastani a pomoc od naseho statu,to neexistuje!! Banky neumozni cloveku nad 50 let si vzit uver,ze by to nemohl zaplatit,ale najem za 10tisis kc,to je asi bez problemu pro ne!!! Nevim,myslim,ze vse v nasi republice,je totalne postavene na hlavu.Ziju 5 rokem v Irsku,ale tady je vse opravdu SNADNEJSI.Lide zde ziji poklidnym zivote,za nicim se nehoni,ani nemusi,protoze Evropska unie sem dava takove dotace,ze by sme si v Cesku o tom mohli nechat jen zdat!!! Ale proc? Vsak Irove si to ani nezaslouzi,neznaji HODNOTU penez!!! Nevazi si jich.Nic neumi,vzdelani moc nejsou,ziji od vyplaty k vyplate,ale jsou stastni! Coz se neda rict o lidech v Cr.Clovek to ma v sobe,neustaly tlak,stale jen o penezich,vse se toci kolem nich,male vyplaty,vysoke najmy,zakony,ktere zatlaci kazdeho do kouta,ktere nepomuzou poctivym,pracujicim lidem!!! atd......Jsem rada,ze sem to mohla napsat,ikdyz to je jen stripek z toho vseho co se zde deje.Dekuji.Martina

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2007 22:54, Bičapryč

Krásný začátek - o nájmu je třeba vyjednávat tvrdě !!! Pro regulovanou autorku je zde přání otcem myšlenky, zapomíná na základní pravidlo, byť u nás nectěné, že vlastnictví je vždy nad nájem. Především je to vlastník, který doplácí na regulaci. Letos vyjednávám úspěšně - tři nájemníci vyklizení do svých druhých bytů a domů, jeden neplatič venku, jedna podnikatelka, která si pletla můj byt s daňovou kanceláří to nevydržela po namontování kamery před byt a odevzdala ho. O nájmu nevyjednávám, pouze ho stanovím, přistoupí dobře, nepřistoupí soud, auto ze dvora, zavřená zahrada, sklep , půda, prostě vše co není ve smlouvě, satelit z domu, anténa do bytu, rohožka za dveře, kontrola drobných oprav, natírání oken částečně na náklady nájemce, atd. Trapné ??? Ne nutné, socialismus skončil před 18 lety a já nebudu poslední, kdo ho drží při životě. Zákon o zvyšování nájmu nerespektuji, ostatně ho nerespektují ani soudci , dali návrh na jeho zrušení k ústavnímu soudu............ Takže do toho, bič a pryč !!!

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak se zbavit neplatícího nájemníka

29. 6. 2007 | Táňa Chadrabová

Jak se zbavit neplatícího nájemníka

Dostat z bytu neplatiče nájemného je příliš složité, stěžují si majitelé domů. Sice mu mohou dát výpověď, ale dlužník se může proti výpovědi odvolat k soudu. Navíc se zvýšila minimální... celý článek

Jak pronajímat družstevní byt

1. 6. 2007 | Pavel Řehulka | 18 komentářů

Jak pronajímat družstevní byt

Družstevní byt sice nelze pronajmout, přesto je možné ho za úplatu nabídnout k bydlení. V takovém případě půjde o podnájem. Člen družstva však potřebuje k poskytnutí podnájmu písemný... celý článek

Pokud platí náš právní řád, nemá smysl vlastnit byty obsazené nájemci, říká Milan Taraba

6. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Pokud platí náš právní řád, nemá smysl vlastnit byty obsazené nájemci, říká Milan Taraba

"Nelžeme a chováme se zodpovědně, nájemníky neklameme a držíme se striktně právního řádu", nebo "mnoha nájemcům jsme radili dát při jednání s pronajímateli přednost dohodě o smluvním... celý článek

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

2. 1. 2007 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

Od Nového roku mohou majitelé bytů s dosud regulovaným nájemným svým nájemníkům zvýšit nájemné v průměru až o 20 %. Umožňuje jim to zákon o jednostranném zvyšování nájemného. Co deregulace... celý článek

Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích

21. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích

Ministerstvo pro místní rozvoj v minulém týdnu uspořádalo setkání s veřejností na téma deregulace nájemného a my byli při tom. Úředníci odpovídali na dotazy nájemníků i majitelů bytů,... celý článek

Partners Financial Services