Jak pronajímat družstevní byt

Pavel Řehulka | rubrika: Bydlení | 1. 6. 2007 | 22 komentářů
Jak pronajímat družstevní byt
Družstevní byt sice nelze pronajmout, přesto je možné ho za úplatu nabídnout k bydlení. V takovém případě půjde o podnájem. Člen družstva však potřebuje k poskytnutí podnájmu písemný souhlas družstva.

Pronajímat někomu věc, kterou nevlastníme, není možné. Platí to i o družstevním bytě, který nevlastní konkrétní osoba, ale družstvo. Člen družstva je v bytě pouze nájemcem, přestože má na celkovém majetku družstva podíl. Vztah člena a družstva ohledně daného bytu je založen na nájemní smlouvě.

To ovšem neznamená, že družstevník nemůže svůj byt nabídnout za úplatu k bydlení někomu jinému. Nebude se ovšem jednat o pronájem, ale o podnájem. Podmínky podnájmu se řídí Občanským zákoníkem. V něm je upraven v paragrafu 719. Podnájem má svá omezení, a to jak pro družstevníka, tak pro podnájemníka. Pronajatý byt lze například přenechat do podnájmu jen s písemným souhlasem vlastníka, tedy družstva. Podnájemník zase nemá po skončení podnájmu právo na náhradní podnájem, který by mu musel družstevník zajistit.

Podnájem v Občanském zákoníku (§ 719)
(1) Pronajatý byt nebo jeho část lze jinému přenechat do podnájmu na dobu určenou ve smlouvě o podnájmu nebo bez určení doby jen s písemným souhlasem pronajímatele. Není-li splněna tato podmínka, je smlouva neplatná. Porušení této povinnosti se považuje za porušení povinnosti nájemce podle § 711 odst. 2 písm. b). Smlouva o podnájmu musí mít písemnou formu. Nebylo-li dohodnuto jinak, platí, že podnájem lze vypovědět bez uvedení důvodů ve lhůtě podle § 710 odst. 2.
(2) Podnájem sjednaný bez určení doby skončí nejpozději se zánikem nájmu. Byl-li podnájem sjednán na určitou dobu, skončí také uplynutím této doby.
(3) Po skončení podnájmu nemá podnájemce právo na náhradní podnájem.

Ze zmíněného paragrafu tedy vyplývá, že smlouva o podnájmu musí být písemná. Podnájem skončí nejpozději se skončením nájmu bytu družstevníkem. Při výpovědi smlouvy o podnájmu není družstevník vázán ostatními ustanoveními pro nájem bytu, které obsahují paragrafy 685 až 716 Občanského zákoníku. Třeba povinností zajistit v případě ukončení podnájmu podnájemníkovi nové bydlení. Výpovědní lhůtu ze smlouvy si lze dohodnout jakkoli dlouhou či krátkou

Výhodou podnájmu (z hlediska družstevníka) je naopak větší smluvní volnost. Smlouva může obsahovat řadu podmínek a smluvních ujednání dle dohody obou stran.

Protože podnájemní smlouvy přinášejí větší manévrovací prostor, nevyužívají této možnosti jen členové družstev. Někteří majitelé bytových domů zakládají z tohoto důvodu společnosti s ručením omezeným, které pak celou nemovitost pronajmou. Lidé, kteří se stěhují do bytů v takovém domě, uzavírají s touto společností ne nájemní, ale podnájemní smlouvy. A majitel nemovitosti je tak více chráněn proti neplatícím nebo problematickým nájemcům. Rizikem u takto sjednaného smluvního vztahu je ale možnost, že v případě sporu bude celý právní vztah považován za snahu o obejití zákona a celkově vyhodnocen jako neplatný.

Jaké máte zkušenosti s bydlením v podnájmu nebo s pronájmem bytu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2007 18:34, xyz

Záleží hodně na stanovách. Třeba to tak bylo s tou pětistovkou. Některá družstva požadují daleko větší podíl na tržním podnájmu za ten milostivý souhlas. Pokud někdo poruší stanovy, můžou ho z družstva vyloučit, vyplatit mu finanční podíl a byt shrábnout.

Zobrazit celé vlákno

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 9. 2012 12:20, Danuše

Já musím družstvu platit měsíčně 600 Kč za to, že svůj družstevní byt pronajímám.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

28. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

Kolik bytů a rodinných domů bylo v České republice loni postaveno a s kolika můžeme počítat letos? Kolik peněz si v roce 2006 Češi na bydlení půjčili a porostou objemy těchto úvěrů... celý článek

Nový stavební zákon neznamená žádnou revoluci

19. 1. 2007 | Kateřina Boušová

Nový stavební zákon neznamená žádnou revoluci

Chystáte se stavět nebo rekonstruovat? Pak si nenechte ujít novinky, které přinesl nový stavební zákon. Přestože autoři zákona slibovali stavebníkům zjednodušení procesu povolování... celý článek

Milión na družstevní byt vám půjčí i stavební spořitelna

14. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Milión na družstevní byt vám půjčí i stavební spořitelna

Specializované úvěry bez zástavy nemovitostí až do 1 miliónu korun "umí" nejen hypoteční banky, ale také dvě stavební spořitelny. Na rozdíl od předhypotečních úvěrů se u nich bez zástavy... celý článek

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

20. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

Kolik stojí služby realitních kanceláří a co všechno zahrnují? Proč platit provizi až nakonec? Proč peníze neskládat na účet realitní kanceláře? Jak se vyhnout možným rizikům ztráty... celý článek

Nedbalost realitní kanceláře může mít katastrofální následky

12. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 4 komentáře

Nedbalost realitní kanceláře může mít katastrofální následky

Jak chybou realitní kanceláře nepřijít o peníze nebo nemovitost? Jak si proklepnout, zda je kancelář oprávněna za vlastníka nemovitosti jednat? Jaké dokumenty byste měli realitce dodat... celý článek

Partners Financial Services