Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

Kateřina Boušová | rubrika: Jak na to | 20. 10. 2006 | 19 komentářů
Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze
Kolik stojí služby realitních kanceláří a co všechno zahrnují? Proč platit provizi až nakonec? Proč peníze neskládat na účet realitní kanceláře? Jak se vyhnout možným rizikům ztráty peněz?

Ve třetím závěrečném díle našeho seriálu o problematice spolupráce klienta a realitní kanceláře, viz sloupek, se budeme věnovat penězům. Jak se říká, "zadarmo ani kuře nehrabe" a pochopitelně ani realitní kanceláře nepracují zadarmo a za zprostředkování prodeje si účtují provizi. Poctivé realitní kanceláře (RK) si ji bezpochyby zaslouží, za prodejem nemovitosti se skrývá množství práce. Ovšem jsou i RK, které na prvním místě zajímají peníze, pak dlouho nic a pak až někde na konci zájmy klienta, jestli vůbec.


Provize realitní kanceláři

RK si za zprostředkování prodeje nemovitosti účtují provizi obvykle ve výši okolo 5 % z ceny nemovitosti. Jde-li o dražší nemovitost, může být provize i nižší, u levnějších nemovitostí bývá naopak nastavena její minimální výše (nejčastěji 50 000 Kč). Provizi by měl RK zaplatit prodávající, ovšem ne vždy tak tomu je (viz dále). Co všechno provize pokrývá, by mělo být jednoznačně stanoveno ve zprostředkovatelské smlouvě, což je dokument, který RK uzavírá s prodávajícím (více v článku Jak nenaletět realitní kanceláři).

Připravili jsme pro vás třídílný seriál věnovaný problematice spolupráce klienta s realitní kanceláří. V prvním díle se dočtete, jak rozlišit solidní kancelář od podvodníků. Druhý díl byl věnován dokumentům a smlouvám. Mimo jiné se v něm dozvíte, kdy a jakou smlouvu s realitní kanceláří podepsat či nepodepsat, ať už nemovitost kupujete či prodáváte. Dnešní třetí díl je zaměřen na problematiku peněz.

Než tuto smlouvu podepíšete, zjistěte si, jaké položky uhradí RK ze svojí provize a co půjde z vaší kapsy. Optimálně by RK měla financovat inzerci, vypracování veškerých smluv, zajištění znaleckého posudku nemovitosti (samotný odhad však většinou platí prodávající), výpis z katastru nemovitostí a snímek z pozemkové mapy.


Plaťte až nakonec

Provizi realitní kanceláři doporučujeme zaplatit až po ukončení celé transakce, ideálně tedy až po zapsání nového majitele do katastru nemovitostí a uvolnění kupní ceny ve prospěch prodávajícího nebo dokonce až po fyzickém předání nemovitosti. Když totiž RK dostane svoje peníze dřív, může se stát, že už nebude pracovat tak, jak má.

Standardně platí, že je provize odečtena od kupní ceny, tzn. hradí ji prodávající, nikoli kupující. Přesto se můžete setkat s inzeráty, které nabízejí zprostředkování prodeje "zdarma", pak si ovšem realitní kancelář svoje peníze "vybere" jinde (na tento případ jsme upozornili již v prvním díle našeho seriálu). Např. RK navýší prodejní cenu nemovitosti, tzn. kupující zaplatí víc, než kolik požadoval prodávající a ten zase zaplatí víc na dani z převodu nemovitosti, případně i z příjmu (o daních spojených s prodejem nemovitostmi se více dočtete zde).


Pozor na slevu

Pokud nemovitost přes realitní kancelář prodáváte, ve zprostředkovatelské smlouvě také pečlivě ošetřete zda a za jakých podmínek jste a nejste ochotni snížit prodejní cenu. Obvykle je možné jednat o slevě v případě, že kupující je schopen nabídnout platbu v hotovosti nebo prodávající potřebuje peníze rychle. Sleva může být namístě i v případě, že se nemovitost za delší dobu (déle než 3 až 6 měsíců) neprodá.

Každopádně by makléř v žádném případě neměl cenu snižovat bez písemného souhlasu prodávajícího. Vzhledem k tomu, že se výše provize RK obvykle nemění, ať je nemovitost prodána za plnou (původně dohodnutou) cenu, nebo za cenu nižší, nesolidní RK by vaší důvěry mohla zneužít. Z praxe jsou známy případy, kdy hned na první prohlídce makléř potenciálnímu kupci rovnou prozradí, že prodávající je ochoten o určitou částku slevit. A takové jednání rozhodně není korektní vůči prodávajícímu.

Připravili jsme pro vás nový speciál: Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!


Záloha není provize!

A nemusíte být jen na straně prodávajícího, abyste při setkání s nepoctivou realitní kanceláří riskovali ztrátu svých peněz. Pokud byt či dům kupujete a vyberete si konkrétní nemovitost, je velmi pravděpodobné, že po vás realitní kancelář bude chtít podepsat tzv. rezervační smlouvu a složit zálohu (obvykle ve výši 5 % z ceny nemovitosti). Takové jednání je pochopitelné a oprávněné, i RK (respektive prodávající) potřebuje určitou záruku, že kupující míní koupi nemovitosti vážně.

Problém ovšem může nastat, když zálohu složíte na účet RK. Všimněte si, že obvyklá výše zálohy je shodná s obvyklou výší provize a bohužel je poměrně běžné, že některé realitní kanceláře zálohu jako provizi chápou. Což je samozřejmě špatně. Jak již bylo zmíněno, provizi by měl uhradit kupující a až po převodu nemovitosti na nového majitele.

Riziku ztráty peněz se vyhnete, když zálohu z kupní ceny, stejně jako zbytek peněz složíte na účet u třetí osoby – advokáta, notáře či banky (podrobně jsme se bezpečnému převodu peněz při koupi nemovitosti věnovali v článku Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti). V případě, že vám realitní kancelář neumožní peníze složit jinde, zvažte, zda jste ochotni ztrátu peněz riskovat. Totéž platí pro kupujícího. Realitní kancelář sice zprostředkovává prodej, ale peníze by měly "téct" jinudy. Pádným důvodem je nejen prevence před možnou zpronevěrou peněz (viz skutečný příběh), ale i ochrana peněz pro případ úpadku realitní kanceláře. Většina RK totiž nemá uzavřené pojištění odpovědnosti za způsobené škody.

Skutečný příběh

Před nedávnem se v televizních zprávách objevila reportáž o několika klientech realitní kanceláře INPRO reality, kteří doplatili na svoji naivitu a souhlasili s převodem peněz z prodeje nemovitosti na účet realitní kanceláře. Majitel RK peníze zpronevěřil, na účtu realitní kanceláře již nejsou a jak se říká "kde nic není, ani smrt nebere". Byť klienti kontaktovali policii, na nepoctivého podnikatele podali trestní oznámení a případ půjde k soudu, který s největší pravděpodobností rozhodne v jejich prospěch, může se stát, že svoje peníze už nikdy neuvidí.

Znáte nějaký případ, kdy realitní kancelář klienta připravila o peníze? Přijde vám výše provize RK adekvátní? Jak byste se zachovali, kdyby RK trvala na uložení peněz na svůj účet?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 10. 2006 15:06, karel

Jediná možnost , jak se nenechat obrat o peníze , je žádné RK nesvěřit. Po odborné stránce to jsou většinou trdla a serióznosti mnoho nepobrali. Jediné co umí : navzájem se podrážet, podstrkovat nevýhodné smlouvy zprostředkování, zastupování apod., inkasovat rezervační poplatky.

+85
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2006 16:00

Mám příšernou zkušenost s realitní kanceláří Pegas Reality v K.Varech. Nejenže v této kanceláři neumí s klienty jednat, ale ještě chtěli zadržovat peníze určené na daň z převodu nemovitostí do té doby, dokud jim neprokáži, že jsem daň skutečně zaplatil a ani zde nebyl uveden termín kdy mi peníze přepošlou. Děkuji RK nikdy více.

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nedbalost realitní kanceláře může mít katastrofální následky

12. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 4 komentáře

Nedbalost realitní kanceláře může mít katastrofální následky

Jak chybou realitní kanceláře nepřijít o peníze nebo nemovitost? Jak si proklepnout, zda je kancelář oprávněna za vlastníka nemovitosti jednat? Jaké dokumenty byste měli realitce dodat... celý článek

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

4. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 29 komentářů

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či... celý článek

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

11. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 7 komentářů

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

Kupujete nemovitost? Pak nejspíš řešíte, jak zaplatit tak, abyste nedali svoje peníze z ruky příliš brzy, ale ani nezaplatili pozdě. Nabízí se hned několik možností. Platbu peněz v... celý článek

Jak nenaletět realitní kanceláři

24. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 546 komentářů

Jak nenaletět realitní kanceláři

Prodáváte byt přes realitku? Poradíme vám, jak najít seriózní realitní kancelář a rozeznat ji od podvodníků, jaké máte možnosti spolupráce, co ve zprostředkovatelské smlouvě nesmí chybět... celý článek

Jak dobře koupit nový byt?

27. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 4 komentáře

Jak dobře koupit nový byt?

Uvažujete o koupi bytu v novostavbě? Máte obavu, aby vše proběhlo hladce? Poradíme vám, co si ohlídat ve smlouvě i v bytě, i jak a kdy zaplatit kupní cenu. Věděli jste, že ze zákona... celý článek

Partners Financial Services