Státní podpora drží úroky u úvěrů ze stavebního spoření při zemi

Státní podpora drží úroky u úvěrů ze stavebního spoření při zemi
Díky čtrnácti miliardám korun státní podpory si stavební spořitelny mohou dovolit nabízet úvěry za nízkou úrokovou sazbu, kterou mohou garantovat po celou dobu splácení. Na financování úvěrů totiž zatím stačí vklady klientů.

Podmínky a výše státní podpory stavebního spoření se v dohledné době měnit nebudou. Předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš sice na setkání s novináři naznačil, že mezi politiky občas zaslechne nápady na zvýšení nebo snížení státní podpory, ale k žádné konkrétní diskusi o změnách zatím zástupce stavebních spořitelen nikdo nepřizval. „Jsme přesvědčení, že nynější výše státní podpory je pro současnou situaci stavebního spoření optimální,“ tvrdí Lukáš. Loni činila podle údajů ministerstva financí vyplacená státní podpora 14,1 miliardy korun.


Státní podpora zajišťuje stabilitu systému stavebního spoření a umožňuje stavebním spořitelnám garantovat klientům nízké úroky z úvěrů ze stavebního spoření po celou dobu splácení, vysvětluje Lukáš. Díky podpoře ukládají do stavebního spoření peníze i lidé, kteří vědí, že si úvěr nikdy nevezmou. „Takových přátelských klientů je podle průzkumů 66 procent. Z jejich peněz můžeme poskytovat úvěry, aniž bychom si peníze na půjčky museli opatřovat na kapitálovém trhu. Nejsme tedy závislí na změnách ceny peněz na trhu, tak jako třeba hypoteční banky,“ vysvětluje předseda Asociace. Aby byl celý systém soběstačný potřebují stavební spořitelny čtyři až šest střadatelů na jednoho klienta, který dostane úvěr.

Podle propočtů Asociace připadá každá koruna vyplacené státní podpory na zhruba pět korun poskytnutých úvěrů. Ty jsou účelově vázané na financování bydlení. „Státu se to vyplatí. Z nakoupeného materiálu a služeb na rekonstrukce a stavby se odvádí daně a státu se tak peníze částečně vrací. Máme studii, která ukazuje, že každá koruna připsané státní podpory generuje pro státní rozpočet daňový příjem ve výši 1,30 koruny,“ tvrdí Lukáš.

Průměrná výše poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření stále roste. Za rok 2006 činila 332,6 tisíc korun. To podle zástupců stavebních spořitelen znamená, že se lidé pouštějí do náročnějších, a tím i nákladnějších rekonstrukcí. Od roku 2002 vzrostla průměrná výše úvěru téměř dvakrát. Zvyšuje se i absolutní částka poskytnutých úvěrů. Loni stavební spořitelny půjčily klientům dohromady 51,6 miliardy korun, což bylo o 8,6 miliardy více než v roce 2005. V roce 2001 objem poskytnutých úvěrů činil 17,1 miliardy korun.

Stavební spořitelny odhadují, že pokud bude objem úvěrů růst tímto tempem, v roce 2013 může nastat situace, kdy se objem úvěrů vyrovná a na určitou dobu převýší vklady klientů. To bude znamenat, že stavební spořitelny budou muset získat potřebné peníze na další půjčky na kapitálovém trhu. Může se proto stát, že zejména u překlenovacích úvěrů už nebudou moci garantovat fixní úrokovou sazbu po celou dobu splácení.

Měl by stát i nadále finančně podporovat stavební spoření?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 6. 2007 0:04, JirkaZ

Věc není tak jednopduchá. Pokud by se financování neřešilo stavebkem nebo hypotékou, ale jinak, velmi pravděpodobně by se DPH neodvedlo. Tj. jakýsi přínos pro státní kasu z hlediska daní tu je. Ale v článku zmíněná hodnota je nesmysl.

Zobrazit celé vlákno

+98
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2007 9:39, Chains

Naprosto souhlasim!
Kdyby tohle: "Máme studii, která ukazuje, že každá koruna připsané státní podpory generuje pro státní rozpočet daňový příjem ve výši 1,30 koruny,“ tvrdí Lukáš." byla pravda, tak proc neni statni podpora 20 tis rocne ? O pratelske klienty by zcela urcite nebyla nouze.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Končí vám stavební spoření? Víte, jak ukončit smlouvu?

11. 5. 2007 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Končí vám stavební spoření? Víte, jak ukončit smlouvu?

Blíží se vám termín ukončení vázací lhůty smlouvy o stavebním spoření a přemýšlíte, co se smlouvou dál? Pokud si myslíte, že po uplynutí této lhůty smlouvu prostě musíte vypovědět,... celý článek

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

V první části naší analýzy jsme porovnali vliv existence stavebního spoření na míru úspor v západoevropských zemích. Hypotéza, že stavební spoření znamená více úspor, se ovšem nepotvrdila.... celý článek

Stavební spoření: uspoříme díky němu více?

22. 2. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Stavební spoření: uspoříme díky němu více?

Tvorba úspor a jejich přeměna na investice je svým způsobem motorem každé ekonomiky. Zajímalo nás, zda na míru úspor v zemi má vliv existence stavebního spoření. Porovnali jsme proto... celý článek

Milión na družstevní byt vám půjčí i stavební spořitelna

14. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Milión na družstevní byt vám půjčí i stavební spořitelna

Specializované úvěry bez zástavy nemovitostí až do 1 miliónu korun "umí" nejen hypoteční banky, ale také dvě stavební spořitelny. Na rozdíl od předhypotečních úvěrů se u nich bez zástavy... celý článek

Jak "vyždímat" stavební spoření a u které spořitelny?

1. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Jak "vyždímat" stavební spoření a u které spořitelny?

Přemýšlíte, u které stavební spořitelny uzavřít smlouvu? Seznámíme vás s aktuální výší poplatků za uzavření smlouvy o stavebním spoření a za vedení účtu u jednotlivých institucí. Poradíme... celý článek

Partners Financial Services