Které úrazy vám z úrazové pojistky neproplatí

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 31. 8. 2010 | 29 komentářů
Které úrazy vám z úrazové pojistky neproplatí
Jsou úrazy, kvůli nimž vám pojišťovna nevyplatí pojistné plnění, i když máte úrazové pojištění. Nemusíte přitom provozovat extremní sporty. Stačí, když vám praskne achillova šlacha.

Jestliže jste pojištění úrazovou pojistkou proto, že pravidelně sportujete, nemyslete si, že vám všechna zranění takováto pojistka kryje. Ať už hrajete třeba squash, tenis, fotbal či běháte, může se vám stát, že zničehonic špatně šlápnete a praskne vám achillova šlacha. Ačkoliv s tímto zraněním nejspíš skončíte s nohou v sádře, na pojistné plnění z úrazové pojistky se moc netěšte. Právě tento typ zranění totiž pojišťovnyčasto nepovažují za klasický úraz a pro výplatu pojistného plnění jej neuznávají. Zpravidla jej řadí jako řadu jiných úrazů k únavovým zraněním.

Své by o tom mohl vyprávět otec jedné z pojistných expertek, který si kdysi při kosení trávy „vyhodil ploténky“. Ani on nezískal od pojišťovny z úrazového pojištění vůbec nic, protože i toto zranění se dle vyjádření specialistů z pojišťovny Wüstenrotpovažuje za únavové. Pojišťovny takovéto typy poškození chápou jako opotřebení organismu a ne jako typický úraz. Ve výlukách bývají podle Petra Milaty z ČSOB Pojišťovnyrovněž zlomeniny v důsledku vrozené lomivosti kostí, patologické nebo únavové zlomeniny, vymknutí a vykloubení v důsledku vrozených vad a poruch či úrazy, které vznikly v důsledku nemoci.

Sportovců, kteří vyznávají klasické masové sporty jako je fotbal, jízda na in-line bruslích či cyklistika se zpravidla žádná omezení ohledně úrazů netýkají. Na tyto sporty provozované na rekreační či neprofesionální úrovni se na rozdíl od adrenalinových či extrémních sportů nemusí speciálně připojišťovat. Pojišťovnysi pro sportovce na amatérské úrovni nekladou žádné podmínky ohledně nutného vybavení a sportovních pomůcek. Pojistné plnění vám vyplatí i v případě, že jste utrpěli úraz, když jste jeli na kole či na in-line bruslích bez přilby či bez chráničů. O tom, na kolik vás přijde ježdění na in-line bruslích se dočtete v článku Sportování za pár kaček – začněte v půjčovně.

Statistiky úrazovosti při sportech

Allianz
Odhadem se 25 % nahlášených úrazů týká úrazu ze sportů masově provozovaných. Nejčastěji se jedná o fotbal, lyžování a cyklistiku.

Česká pojišťovna
Ročně eviduje 120 – 150 tisíc úrazů, z masového sportu jich je zhruba polovina. Nejčastěji se jedná o fotbal, hokej, další míčové hry a cyklistiku.

ČPP
Úrazy z masových sportů jsou minoritní záležitostí. Nejvíce úrazů se stává v domácnostech, na chalupách a při autonehodách.

ČSOB Pojišťovna
Obecně evidujeme kolem 30 tisíc hlášených pojistných událostí z úrazu za rok. Nejčastější úrazy jsou pohmožděniny, natržení vazů, podvrtnutí, vykloubení, apod.

Wüstenrot pojišťovna
Odhadem se jedná asi o 1 % úrazů, nejčastěji jde o sporty jako je in-line či cyklistika.

Když vás však srazí na silnici auto a budete chtít vyplatit bolestné z pojištění odpovědnosti (povinného ručení) daného motoristy, platí podle Duškové z pojišťovny Wüstenrotjiné podmínky než u úrazových pojistek. Kvůli tomu, že jste přilbu při jízdě na kole neměli, může pojišťovna vyplatit nižší odškodnění. Více se o tomto dočtete v článku: Sražený cyklista bez přilby se plného odškodnění dočkat nemusí.

Kdo se čas od času účastní amatérských závodů na bruslích, či na horském kole nebo chodí organizované pochody, jako je proslulý pochod Praha-Prčice, nemusí se připojišťovat, potvrzují shodně zástupci oslovených pojišťoven. „Amatérský sportovec, který se zúčastní amatérské akce, nemusí mít další dopojištění. Registrovaný sportovec nebo profesionál má pak tyto věci ošetřené dlouhodobě, protože „registrovaně“ nebo „profesionálně“ nesportuje pouze jeden víkend v roce,“ potvrzuje Dagmar Koutská z České pojišťovny. Standardní úrazové pojištění je podle ní určené právě pro rekreační sporty či úrazy doma, na zahradě či jinde.

Trochu jiné to je, když jste členem sportovního oddílu. To vám může úrazové pojištění o něco zdražit. „Pokud klient provozuje registrovaně nějaký sport, musí to pojišťovně při sjednávání pojistky nahlásit, což se může projevit v zařazení do jiné rizikové skupiny,“ dodává Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Další kategorií úrazů, které vám úrazová pojistka nekryje, jsou podle Jiřího Cívky z pojišťovny Generali úrazy při některých rizikových a adrenalinových sportech či jiných činnostech se zvýšeným rizikem vzniku úrazu. Pojišťovna Uniqado takovýchto úrazů řadí například ty, které vznikly při použití prostředků na létání (paragliding, balónové létání, letecké sporty či třeba parašutismus či bungee jumping). Výluky se vztahují i na horolezecké disciplíny nebo aktivní účast na motoristických závodech či exhibicích, a to včetně tréninkových jízd.

Anketa

Již jste někdy dostali za úraz od pojišťovny bolestné?

Pojišťovnavám neuzná také úraz z mezinárodních závodů v lyžování, jízdě na snowboardu, bobech či saních. Nevyplatí se vám ani klasické amatérské lyžování mimo vyznačené tratě či stanovenou dobu provozu, upozorňují experti pojišťoven. Při úrazech v takovýchto situacích vám proto nejspíš nebude pojistné plnění vyplaceno.

S pojistným plněním z úrazového pojištění nepočítejte v případě, že úraz se „přihodil“ při trestné činnosti (zvláště pokud byl pojištěný uznán vinným z úmyslné trestné činnosti) či při aktivitě pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky. Záleží ovšem na konkrétní pojišťovně. Někde vám nevyplatí kvůli úrazu za přítomnosti omamných látek vůbec nic, jinde vám vyplatí jen část plnění. Podle specialistky pojišťovny WüstenrotHeleny Duškové má pojišťovna v takových případech právo snížit pojistné plnění i o jednu polovinu. Úrazové pojištění se nevztahuje podle Evy Svobodové z pojišťovny Uniqataké na případy, kdy si pojištěný úmyslně poškodil zdraví.

Při jakých úrazech a situacích pojišťovna odmítla vyplatit pojistné plnění vám?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2017 11:39, lukas

Dobrý den,
je možné, aby mi pojišťovna neposkytla pojistné plnění, z důvodu jejich výluky z pojištění, kdy jde o úraz kolene, který jsem měl jeden před uzavřením pojištění a vše přitom při sjednání řádně nahlásil a dokonce je to ve smlouvě uvedeno jako vyléčeno bez obtíží a přesto mi nechtějí plnění poskytnout? V jejich podmínkách, které navíc nikomu neukázali při sjednání a ve smlouvě vysloveně uvedené nejsou má stát: pojistitel neposkytne pojistné plnění: i) za úraz hlezenního, kolenního, kyčelního, loketního nebo ramenního kloubu, pokud byl před počátkem pojištění úrazem poškozen. Pojistitel v takovém případě neposkytuje pojistné plnění ani za postižení měkkých kloubních struktur (vazů, chrupavek apod.)
Mimo jiné jde i o to, že v podmínkách je toto napsáno výše, ale stojí tam "byl před počátkem úrazu poškozen", ovšem při sjednání pojištění je uvedeno, že úraz je vyléčen bez obtíží, tudíž poškozen nebyl. Nevím, jestli jsem to napsal dost srozumitelně, ale je nějaká šance, jak tento spor vyhrát, respektive jak dostat peníze? Jelikož za dobu pojištění jde o můj první úraz, peněz jsem do toho investoval víc než dost a kvůli tomuto jsem si to pojištění hlavně sjednával. Děkuji za odpověď.

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 6. 2017 18:11, jana

dobry den stal jsem my uraz doma jsem se oparila a daly my tedaa popaleninu 1 stupne mam zivotni urazovou pijistku a napsali my ze popaleniny 1 stupne pojistovna nehradi nechapu u doktora my vypsali papiry na poistovnu proto ze mam narok ale bohuzel tak nevim co ted dekuji za odpoved

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové úrazové pojištění fotbalistů: Investičko, které budou prodávat kluby

20. 8. 2010 | František Mašek | 16 komentářů

Nové úrazové pojištění fotbalistů: Investičko, které budou prodávat kluby

Přestože je v Česku počet úrazů v kopané díky velkému počtu hráčů vysoký, úrazové pojištění má jen málokterý fotbalista hrající nižší soutěže. Pojišťovna Generali jim nabízí investiční... celý článek

Zdravotní pojišťovny: Léčení úrazů si hraďte ze svého! Co vy na to?

5. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 43 komentářů

Zdravotní pojišťovny: Léčení úrazů si hraďte ze svého! Co vy na to?

Zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví koketují s myšlenkou, že náklady za léčení úrazů by si hradil pacient sám. V lepším případě by se na tyto výdaje mohl připojistit.... celý článek

Sražený cyklista bez přilby se plného odškodnění dočkat nemusí

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Sražený cyklista bez přilby se plného odškodnění dočkat nemusí

Letní cesty na delší vzdálenosti, nabírání stopařů a převážení zavazadel s sebou nesou zvýšené riziko dopravních nehod a následných komplikací při odškodňování postižených. Základní... celý článek

Zlomili jste si ruku na zasněženém chodníku? Sežeňte si svědka.

21. 1. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Zlomili jste si ruku na zasněženém chodníku? Sežeňte si svědka.

Z chodníků měst a obcí rychle mizí sníh a zejména led. Znovu ale mohou přijít mrazy a úrazy, způsobené pádem na neuklizené komunikaci. Domoci se náhrady za vzniklou škodu není úplně... celý článek

Milionová ochrana při úrazech s vážnými následky

14. 10. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Milionová ochrana při úrazech s vážnými následky

Pojišťovna UNIQA vyladila svou úrazovou pojistku Simply. Nově si ji může klient nastavit podle svých potřeb a zajistit si třeba milionovou ochranu pro případ vážných trvalých následků... celý článek

Partners Financial Services