Co letos čeká stavební spoření

Tomáš Kořínek | rubrika: Komentář | 4. 2. 2020 | 1 komentář
Jaký bude rok 2020 pro stavební spořitelny a jejich klienty? A jakým směrem se vydají úrokové sazby úvěrů na bydlení a ceny nemovitostí?
Co letos čeká stavební spoření

Před rokem jsme všichni očekávali, že úrokové sazby úvěrů na bydlení pozvolna porostou. Všechny makroekonomické údaje tomu hrály do karet, sazby ČNB mírně rostly, stejně tak i inflace a ceny nemovitostí. Výsledek? Úrokové sazby hypoték se vydaly přesně opačným směrem, jedenáct měsíců v řadě klesaly. Z hodnot na úrovni tří procent jsme se dostali někam k 2,3 procenta.

Přestože hned na začátku letošního roku vidíme první vlaštovky růstu sazeb, všichni jsou v prognózách dalších vývoje po loňské zkušenosti opatrnější. Ano, sazby by měly pozvolna růst, ale když si vyhledáte články z loňského roku, tak uvidíte stejné komentáře.

Tomáš Kořínek

Tomáš Kořínek

Vystudoval ekonomii a management na ČVUT v Praze. Od března 2018 je v čele Českomoravské stavební spořitelny. Ve skupině ČSOB působí už od roku 2009, od května 2010 šéfoval útvaru řízení rizik a od roku 2015 byl členem představenstva ČSOB odpovědným za řízení rizik skupiny. Dříve působil v seniorských manažerských funkcích na českém finančním trhu.

Co lze za této situace čekat od stavebních spořitelen? Stavebnímu spoření se dlouhodobě nejvíce daří, když jdou úrokové sazby pozvolna nahoru. Své úvěry totiž financují výhradně z klientských vkladů, jsou tak prakticky nezávislé na externích tržních vlivech. A v okamžiku rostoucích sazeb mohou nabídnout lepší úrokové sazby než hypotéky. Nakrátko (bohužel pro nás) se to projevilo už v části roku 2018. Stavební spořitelny toho dokázaly využít a dosáhly historicky nejlepšího úvěrového roku. Pak se ale opět vítr obrátil.

Stabilní stavebko

Co tedy čekat o našeho segmentu nyní? Nadále zůstane silná pozice stavebních spořitelen v rekonstrukcích. Ani loni, kdy celkový zájem o úvěry na bydlení klesl, potřeba vylepšovat své byty a domy nepolevila, úvěry na rekonstrukce vzrostly o cca čtyři procenta.

Z našich průzkumů vidíme, že český bytový fond zůstává nadále poměrně zastaralý a polovina domácností plánuje v nejbližších letech rekonstrukci svého bydlení. Kvůli vysokým cenám nových nemovitostí lze přitom očekávat, že zájem o starší byty a jejich rekonstrukce bude nadále velmi vysoký.

Jsem přesvědčený o tom, že bez ohledu na vývoj úrokových sazeb čeká stavební spořitelny dobrý rok. Počítáme s tím, že po loňském poklesu letos zájem o úvěry zase poroste, na konci roku bychom měli být zhruba o pět procent výše než loni. Stejně tak se nám bude dařit i v uzavírání stavebního spoření. Loňský rok byl v tomto ohledu pro spořitelny nejlepší za posledních pět let, uzavřely téměř 550 tisíc nových smluv.

Letos by to mohlo být ještě o trochu lepší. Stavebko je dlouhodobě jediným zabezpečeným produktem, který pravidelně poráží inflaci. V součtu s různými akcemi a státní podporou může jeho výnos přesáhnout čtyři procenta ročně. Klienti to vědí, proto se ke stavebku v posledních letech ve velkém vracejí.

Anketa

Máte stavebko?

Předražené nemovitosti

Velkým tématem i pro letošek zůstávají ceny nemovitostí. Česká ekonomika zůstane podle všeho i v roce 2020 v dobré kondici. Zájem o úvěry dnes ale výrazně ovlivňují i ceny nemovitostí, které v posledních pěti letech v České republice rostly téměř nejrychleji v celé Evropě.

Věřím, že růst cen nemovitostí by měl v průměru zpomalit a neměl by být rychlejší než růst mezd. Ceny v lukrativních lokalitách sice nadále porostou, na druhou stranu už vidím na trhu i celou řadu nemovitostí, které za současnou cenu nejsou prodejné. Ceny bytů a domů by se tak měly postupně stabilizovat.

Pokud mám tedy očekávaný vývoj letoška shrnout do jedné věty, bylo by to: stabilizace cen, pozvolný růst úrokových sazeb a rostoucí zájem o úvěry na bydlení. Ale loňská zkušenost velí, že papír unese jakékoli prognózy a skutečnost může být úplně jiná.

Tomáš Kořínek

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services