O předčasné důchody je rekordní zájem, ukazují čísla z úřadů

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 22. 9. 2023
O předčasné důchody je rekordní zájem, ukazují čísla z úřadů

Zdroj: Shutterstock

Zatímco během celého roku 2021 lidé podali 30 006 žádostí o předčasný starobní důchod, v roce 2022 to bylo už 80 653 žádostí. A letos – zatím jen do 15. září – eviduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) už 86 425 žádostí o dřívější odchod do penze. Jde tak o naprostý rekord.  

„V období od 1. do 15. září bylo nicméně podáno celkem 4137 žádostí o předčasný starobní důchod, což je značný pokles oproti předchozím měsícům, a lze předpokládat, že se celá situace začíná stabilizovat,“ píše sociální zpráva v dnešní zprávě. 

O předčasné důchody začal být nebývalý zájem loni, kdy došlo ke zcela výjimečné situaci: ačkoliv je předčasný důchod běžně oproti tomu řádnému finančně nevýhodný, loni se kvůli několika valorizacím stal výhodnějším než řádný důchod v roce 2023. Lidé si podmínky z loňska často fixovali a do předčasného důchodu odcházeli až letos. 

Počet žádostí o předčasné důchody

Zdroj: ČSSZ

Pro fixaci lze využít tiskopis „Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění“, který lidem přinese ještě šest měsíců na rozmyšlenou, zda o předčasný důchod nakonec skutečně požádat. Když o něj pak požádají, vztahují se na (výhodnější) podmínky z doby žádosti. Když o něj nakonec nepožádají, nic se neděje.

Od října začne platit novela, která podmínky pro předčasný důchod významně zpřísní: Dosud bylo možné do předčasného důchodu odejít až pět let před řádným důchodem, nejdříve v 60 letech. Nově se doba zkracuje maximálně na tři roky. Zároveň bude citelnější krácení předčasného důchodu – penze se přitom snižuje nenávratně, takže lidé pobírají nižší důchod i poté, co nastoupí do řádného důchodu. Omezí se také valorizace předčasných důchodů: Nově se u nich bude valorizovat pouze základní výměra, procentní výměra se bude valorizovat až po dosažení důchodového věku.

„S blížícím se termínem zpřísnění se zvýšil počet nových žádostí o předčasný důchod. Někteří klienti opět využili tiskopis Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění a o důchod teprve žádat budou," potvrzuje  sociální správa. 

Zdroj: ČSSZ

Kromě žádostí o předčasný starobní důchod eviduje ČSSZ i žádosti o řádný starobní důchod, invalidní důchod a pozůstalostní důchody. Průměrný počet 16 tisíc nově podaných žádostí byl dlouhodobě navýšen na 21 tisíc nových žádostí o důchod (starobní, pozůstalostní nebo invalidní), které ČSSZ obdržela v průměru každý měsíc. Za období od 1. do 15. září bylo podáno celkem 9474 žádostí o důchody všech typů. 

„Od počátku roku 2023 bylo oproti předchozímu období roku 2022 zpracováno o 31 procent žádostí více. Toto období je a bylo pro zaměstnance velmi náročné a já si vážím toho, jak k celé nelehké situaci přistoupili zodpovědně a díky jejich pracovnímu nasazení se nám daří vše stabilizovat,“ říká ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

Zdroj: ČSSZ

Nejčastějšími žadateli o starobní důchod byly v roce 2022 (1. ledna až 20. září) ročníky 1958 až 1961, tedy osoby ve věku 61–64 let. Za stejné období v roce 2023 (1. ledna až 20. září) byly nejčastější žádosti za ročníky 1959 až 1963. „V roce 2023 tedy nedošlo k příliš velké změně a věková struktura žadatelů byla rozložena rovnoměrně mezi osoby ve věku 60 až 64 let," doplňuje sociální správa. 

Zdroj: ČSSZ

Předčasný důchod. Kalkulačka výše důchodu

+
měsíců

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services