Zvýšení důchodů schválila vláda. Spočítejte si, kolik dostanete

Důchody se po lednové valorizaci zvýší o 360 korun, potvrdila dnes vláda. Po 14 letech se také zvýší zvláštní příspěvek k důchodu. Ten pobírají penzisté, kteří byli v odboji nebo byli zařazeni do táborů nucených prací.
Zvýšení důchodů schválila vláda. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Shutterstock

Důchody se od ledna podle zákonné valorizace zvýší o 360 korun měsíčně. Tentokrát stoupne pouze základní výměra důchodu, procentní výměra se zvyšovat nebude. Důchod se tak zvýší všem stejně.  

Zvýšení se týká všech vyplácených důchodů – je jich přes 2,8 milionů. Vedle starobních důchodů jde také o invalidní a pozůstalostní důchody. Příslušné nařízení dnes schválila vláda.

O zvýšení není potřeba žádat, Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky. Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě dosáhne v lednu 2024 úrovně 44,9 procenta, letos v lednu to bylo ale ještě o procento víc.  

Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi budete v roce 2024 dostávat právě vy. 

Od ledna se také zvýší zvláštní příspěvek pro ty důchodce, kteří byli v odboji nebo byli zařazeni do táborů nucených prací. Po zvýšení o 5,2 procenta stoupne příspěvek ve vyšší variantě na 2816 korun měsíčně, v nižší na 1408 korun měsíčně.

„Vyšší částku příspěvku pobírají důchodci, kterým byla výše důchodu upravena coby účastníkovi odboje, a dále důchodci, kteří byli rehabilitováni zákonem 119/1990 Sb. nebo byli zařazeni v táboře nucených prací. Nižší částku pobírají oprávnění účastníci Květnového povstání a vdovy nebo vdovci po osobách uvedených v první skupině,“ upřesnuje Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.  

Příspěvek se zvyšuje poprvé od roku 2010. „Podle pravidel se příspěvek zvyšuje, pokud růst cen měřený úhrnným indexem cen v pravidelné veřejné vnitrostátní železniční a autobusové dopravě, za vnitrostátní telefonní služby a za tuzemské lázeňské nebo rekreační pobyty vzroste aspoň o pět procent. A to vždy za období kalendářního roku, nebo za období více let, pokud podmínka růstu úhrnného indexu cen v předchozím roce nebyla splněna. K takovému vývoji došlo v roce 2022 a příspěvek je proto nutné zvýšit,“ vysvětluje Augusta.  

Zatímco lednová valorizace přijde státní rozpočet na 12,3 miliardy korun, zvýšení zvláštního příspěvku bude mít jen minimální dopad. „Náklady vzhledem k malému počtu příjemců zvláštního příspěvku – jedná se o zhruba sedm tisíc lidí – budou činit v příštím roce zhruba 4,2 mililony korun a budou kryty v rámci návrhu státního rozpočtu na rok 2024,“ dodává Augusta.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-201
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services