Kdo vyzve národně-konzervativní frontu?

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 11. 12. 2015 | 10 komentářů
Ve Sněmovně momentálně není jediná jednoznačně liberální strana a pohled na ty mimosněmovní je žalostný.
Kdo vyzve národně-konzervativní frontu?

Krátce po poločase volebního období Sněmovny i prezidenta vzniká v Česku neformální národně-konzervativní fronta. Andrej Babiš naznačil, že v příští prezidentské volbě nemusí hnutí ANO stavět vlastního kandidáta a může podpořit Miloše Zemana. Ti dva stále častěji nacházejí společnou řeč i s papírovými protivníky, jako je předseda ODS Petr Fiala.

Od levice po pravici se totiž rozpíná kompaktní blok, který se sice nedohodne na výši daní a kontrole jejich přiznávání, ale shodne se na tom ostatním. Musíme chránit tradiční hodnoty. Jakýkoliv politický požadavek nebo -ismus zrozený po druhé světové válce je podezřelý. Stošestkování koblihu neupeče. Brusel saje. Viktor Orbán, Vladimír Putin a Bašár Asad mají své chyby, ale aspoň udžují pořádek.

Nemluvím jen o politicích. Národně-konzervativní fronta komentuje aktuální dění všudypřítomnými ústy Petra RobejškaVáclava Cílka, Miroslava Bárty, Cyrila Höschla, Heleny MáslovéJana Hnízdila nebo Vlastimila Vondrušky. Všem se dopřává toho štěstí, že o politických otázkách – jak má fungovat stát a jak mají lidé žít – mluví z pozice rádoby apolitických expertů a novináři se jim ani nepokoušejí oponovat.

Anketa

Jak moc se zajímáte o politiku?

Orbán…

Stmelení národně-konzervativního bloku je problém ze dvou důvodů. Za prvé, jak posledních pár let můžeme vidět v Maďarsku a posledních pár týdnů v Polsku, tihle fandové pevné a rázné ruky se moc nemusí s liberální demokracií, ve které kvůli dělbě moci všechno hrozně trvá a něco dokonce nejde vůbec. Jakmile dostanou svou třípětinovou většinu, makají na tom, aby nebylo nutné o všem kecat. Kdo namítne, že straším šikmou plochou, ať si připomene veřejně projevené názory Miloše Zemana a Andreje Babiše. I kdyby zbytek bloku uzurpátorský nebyl, tihle dva a jejich okolí ano.

Druhý a aktuálnější problém: dva roky před prezidentskými a sněmovními volbami nemají konzervativní nacionalisté opozici.

… nebo Trudeau?

Ve Sněmovně totiž není jediná jednoznačně liberální strana a pohled na ty mimosněmovní je žalostný.

Piráti si z vedení vyhnali inteligentního, charismatického a zapamatovatelného chlapíka, který když otevře pusu, tak nemáte pocit, že čtete komentáře na Novinkách – což je v české politice zjevení. Kdo si vybaví jméno a tvář nového předsedy, ať se odmění koláčem v Bitcoin Coffee.

Stejný kvíz si můžeme zahrát se Stranou zelených: jak se jmenuje jejich předsedkyně? Ne, opravdu to není Ondřej Liška. Zelení se sice na listopadovém programovém sjezdu konečně vyautovali jako moderní levice, prosazující něco tak neslýchaného, jako je zkracování pracovního týdne. Jenomže k čemu nová smysluplná identita, když ji zakrýváte starým čtyřlístkem a zoufale se vám nedaří dostat do mainstreamu?

Jako liberální svou stranu vnímá i pár svobodných. Což je odvážné, když i tzv. „rozumný svobodný“ Tomáš Pajonk obesílá voliče oficiálně vypadajícím varováním, že se k nim domů budou stěhovat uprchlíci. Krok 1: rozdmýchej xenofobní paniku. Krok 2: ???. Krok 3: svobodná společnost!

Byl by zázrak, kdyby v příštích volbách vyhrál nějaký český Justin Trudeau a nějaká liberální strana získala 40 procent jako on v Kanadě. Doufat se dá přinejlepším v to, že se po pauze vrátí takový hlas do Sněmovny. S nadějí proto sledujme námluvy zelených a pirátů před krajskými volbami, ve kterých si snad ozkoušejí společné kandidátky. Tiše, ať je nevyplašíme.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2015 7:18, Timy

Tak ultralevičákům se dnes říká liberálové - to jsou věci! Když se dívám, jak Zelení nebo Piráti vnímají ekonomiku a tržní vztahy, tak se nebojím konstatovat, že jsou leckdy komunističtější než samotná KSČM. Nebo jsou snad podle pana Kašpárka i Komunisti liberálové? :-D

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

„Šlechtic vládl a tak to bylo.“ – Díky, nechci

27. 11. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

„Šlechtic vládl a tak to bylo.“ – Díky, nechci

Známému autorovi knížek z historie a o historii Vlastimilu Vondruškovi se stýská po středověku, kdy se prý lidé uměli svobodně bavit, měli rádi panovníky a platili nízké daně. Proč... celý článek

Strhejte politiky z billboardů. A pak vymažte billboardy z map

26. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Strhejte politiky z billboardů. A pak vymažte billboardy z map

Otevřená radnice, vyšpulená zadnice. S povahou buldočka za vaše město! Pro spoustu z nás to bude poprvé… Láska, sex a politika. Dopřejte si třiadvacítku s radostí. Kníže má kohouta,... celý článek

Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf

16. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf

Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují... celý článek

Rok před školou povinně do školky. Skončí to u povinných jeslí

29. 10. 2015 | Gabriel Pleska | 15 komentářů

Rok před školou povinně do školky. Skončí to u povinných jeslí

Parlament zpracovává další novelu školského zákona. Ta mimo jiné zavádí povinnou roční předškolní docházku. Školky možná zvládnou dopřipravit pro školu nějaké zanedbané děti, na druhou... celý článek

Když lysohlávky zrály. Takhle my tu debatujeme

23. 10. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Když lysohlávky zrály. Takhle my tu debatujeme

V senátu vystupují hoaxeři, v televizi kyberšmejd varuje před kyberšmejdy a pak se v ní řeší, jestli kouření vůbec škodí zdraví. To by nemělo být přijatelné ani v sezoně psychotropních... celý článek

Partners Financial Services