Sněmovna přehlasovala Senát: Z registru dlužníků vás nevymažou

ČTK, Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 13. 12. 2015 | 8 komentářů
Poslanci schválili novelu zákona o ochraně spotřebitele, která nově upraví i fungování registrů, ve kterých firmy sdílejí údaje o svých zákaznících. Za předem stanovených podmínek v nich bude možné zpracovávat údaje o spotřebitelích i bez jejich souhlasu. Zákon míří i na falešné registry.
Sněmovna přehlasovala Senát:  Z registru dlužníků vás nevymažou

Sněmovna přes odpor Senátu prosadila uzákonění pravidel pro registry dlužníků. Schválila jej dnes v rámci vládní novely, která má zpřísnit podmínky předváděcích prodejních akcí a umožnit mimosoudní řešení spotřebitelských sporů. Novelu nyní dostane k posouzení prezident.

Registr má sloužit úvěrovým firmám k posouzení spolehlivosti a platební morálky případných klientů. Senátorům na registru vadilo zejména to, že by v něm údaje o spotřebitelích mohly být vedeny bez jejich souhlasu, a tedy v rozporu s Listinou základních práv a svobod. S námitkami Senátu se ztotožnil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle senátora ČSSD Jana Hajdy by schválení navrhované úpravy navíc legalizovalo stávající registry dlužníků, v nichž data byla shromážděna neoprávněně.

Toto tvrzení zpochybnil poslanec ANO Radek Vondráček, podle něhož podobné registry existují více než 15 let v souladu s obecnou právní úpravou. Podle Vondráčka registry chrání spotřebitele před jimi samotnými, před jejich větším zadlužením. Sněmovní verze byla poslanci připravena kvalitně a poctivě, zdůrazňoval.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Reakce na spor Solusu a Úřadu pro ochranu osobních údajů

Vondráčkův návrh reaguje na spor mezi Úřadem pro ochranu osobních údajů a sdružením Solus, v jehož registrech sdílejí údaje o svých klientech úvěrové společnosti, mobilní operátoři nebo třeba energetické firmy.

Úřad vyhověl v říjnu roku 2013 stížnosti klienta, který předtím neúspěšně žádal sdružení Solus o výmaz z takzvaného negativního nebankovního registru (obsahujícího informace o lidech, kteří jsou nebo byli v prodlení se splácením). Podle úřadu jednalo sdružení v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. Solus s tím ale nesouhlasí a „odvolal“ se k soudu. O správních žalobách dosud Městský soud v Praze nerozhodl.

„Podle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů může člověk kdykoliv odvolat svůj souhlas a provozovatel registru je potom povinen údaje z registru odstranit. Podle tohoto výkladu je vedení údajů v registrech pro subjekty (spotřebitele – pozn. red.) zcela dobrovolné,“ připomíná Vondráček.

Když splácíte, nemusíte tam být

Je proto podle něj nezbytné upravit provozování registrů zákonem tak, aby v nich bylo možné za předem stanovených podmínek zpracovávat údaje o spotřebitelích i bez jejich souhlasu. „Registry jsou užitečné jak pro samotné firmy, tak i pro spotřebitele. Slouží jako forma prevence předlužení spotřebitelů,“ vysvětluje svůj – úspěšně prosazený – návrh.

Zákon lidem umožní odmítnout zařazení do takzvaného pozitivního registru, v němž společnosti sdílejí informace o závazcích a smlouvách, které jejich zákazníci řádně plní. Tedy o lidech, kteří si vzali úvěr a nejsou v prodlení se splácením.

Přestože firmy nebudou potřebovat souhlas klientů ke sdílení informací o nich, neměli by se lidé dostat do situace, kdy nebudou vědět o negativním zápisu v registru. Firmy je o něm budou muset informovat.

Zákon nyní také jasně uvede, jaké údaje smějí firmy v registrech sdílet, a dává jim vyloženě svolení identifikovat klienty podle rodného čísla. Zároveň jim také nařizuje, že tyto údaje smí využívat jen pro prověření bonity a důvěryhodnosti klientů.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Konec předstírání

Novela zákona míří i na „falešné“ registry, jako je například Centrální registr dlužníků (CERD). „Regulací činnosti registrů zákonem bude zároveň vytvořena překážka proti – v současné době častému – předstírání existence registru, který následně slouží k tomu, aby od spotřebitelů byly vylákány platby za výpisy o bezdlužnosti a podobná plnění, která pro ně nemají faktickou hodnotu,“ vysvětluje to Vondráček obecně.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2015 17:06, kodiak medvěd

To bohužel není pravda. Být ještě schopen splácet a nebýt předlužený jsou dvě různé věci.

Bohužel řada předlužených hledá spásu v další půjčce, vytlouká klín klínem a dostává se do neřešitelné dluhové pasti. Právě proto byly vytvořeny registry úvěrů, aby se banky i nebankovní úvěrové společnosti dostaly k informacím o celkovém úvěrovém zatížení žadatele o úvěr, nejde jen o jeho splátkovou morálku.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčka zabiják? Ta, kterou dáte. Pár rad, jak neskončit na suchu

27. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Půjčka zabiják? Ta, kterou dáte. Pár rad, jak neskončit na suchu

Přemlouvá vás známý, sestřenice nebo kamarád, abyste mu vytrhli trn z paty a přiložili hojivou finanční náplast? Půjčujte s rozvahou nebo vůbec. Pár dobrých rad.

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

29. 8. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 5 komentářů

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

„Půjčku chápeme jako zboží, a podle toho by se daná instituce k člověku měla chovat – jako k zákazníkovi,“ říká Lucie Tvarůžková, spoluzakladatelka peer to peer platformy Zonky.

Kolik půjčí stavební spořitelna na dobré slovo? Téměř milion!

18. 11. 2014 | Petr Kielar

Kolik půjčí stavební spořitelna na dobré slovo? Téměř milion!

Stavební spořitelny – stejně jako banky – potřebují točit peníze, jenže Češi si teď podstatně víc ukládají, než si půjčují. A rekordně levným hypotékám se konkuruje velmi těžko. Stavební... celý článek

Nezaplatíš za telefon – nedostaneš úvěr? Čím hrozí registry dlužníků

4. 9. 2014 | Ondřej Tůma

Nezaplatíš za telefon – nedostaneš úvěr? Čím hrozí registry dlužníků

Černý puntík v rejstříku dlužníků! V úvěrových registrech se ukládají informace o tom, jak vzorně či naopak nepříkladně splácejí své závazky klienti bank, nebankovních finančních společností,... celý článek

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

29. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

Musíte si vzít půjčku a chcete seriózní jednání? Dávno neplatí, že se ho dočkáte leda v bance. Mnohé úvěrové společnosti se pod veřejným tlakem dopracovaly k tomu, že jejich podmínky... celý článek

Partners Financial Services