Kupte si „ministerskou“ webovou adresu – košer to není, ale sypat to může!

František Mašek | rubrika: Co se děje | 26. 4. 2011 | 5 komentářů
Kupte si „ministerskou“ webovou adresu – košer to není, ale sypat to může!
Bezešvé kalhotky brazilky? Výdělek 20 000 Kč? Bazénové protiproudy? To vše se inzeruje na www.ministerstvoskolstvi.cz. S ministerstvem nemá web nic společného – až na „klamavou adresu“. Pokud se vám doména líbí, můžete ji odkoupit a prezentovat na ní třeba amatérské fotografie ze své ložnice.

Server www.ministerstvofinanci.cz a jiné „ministerské“ weby zase propagují Centrální registr dlužníků (CERD). Tady však vlastník sází na jinou strategii. Web funguje jako rozcestník na různé agendy ministerstev, mezi nimi jsou však zařazené odkazy na činnosti CERD. Na stejné úrovni, takže snadno vznikne dojem, že je tento registr stejně důvěryhodný jako státní správa, nebo s ní má dokonce něco společného.

Weby ministerstev? Adresy pro milovníky rébusů

Ministerstvo financí se od stránek distancovalo už v roce 2006, zdá se však, že to bylo málo platné. Uvidíme, zda se něco stane letos. V lednu se totiž objevila zpráva, že vyhledavač Google vypisuje při zadání slovního spojení „ministerstvo spravedlnosti“ na prvním místě před oficiálními weby stránku www.ministerstvo-spravedlnosti.cz, tedy „klamavý web“. Je totiž i díky své formě pro Google atraktivnější než oficiální web justice.cz – přiznejme, že tato doména zrovna ministerstvo nepřipomíná. A weby ostatních ministerstev nemají o nic průhlednější strukturu – mfcr.cz, mvcr.cz, army.cz a podobně.

První bere vše

Podle Zuzany Durajové z CZ.NIC, správce domén cz, si volnou doménu zaregistruje ten, kdo je první. CZ.NIC ani registrátoři neřeší, zda právem. Dotčené subjekty mohou dostatečně propagovat vlastní doménu, aby nikoho nenapadlo hledat je jinde, nebo si registrují různé varianty názvů/služeb/produktů. Kdo se cítí poškozen použitím „své“ domény někým jiným, či jejím obsahem může se soudit. I u rozhodčího soudu.

Případné zpřísnění pravidel registrace by Durajová nepovažovala za šťastné. Ovlivnilo by to podle ní i rychlost registrace domény a její cenu.

Kde všude propagují CERD

  • brki.cz
  • nrki.cz
  • financni-urad.info
  • financni-urady.cz
  • okresnisoud.cz
  • krajskysoud.cz
  • vrchnisoud.cz
  • nejvyssisoud.cz
  • ministerstvodopravy.cz
  • ministerstvofinanci.cz
  • ministerstvo-skolstvi.cz
  • ministerstvo-spravedlnosti.cz
  • ministerstvo-vnitra.cz
  • ministerstvozdravotnictvi.cz
  • rejstrik-obchodni.cz
  • rejstrik-zivnostensky.cz

... a na dalších webech včetně řady slovenských

Správce národní domény, tedy sdružení  CZ.NIC, nezajímá, zda si někdo registruje doménové jméno „právem“. Stačí být první. Jak podotýká Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí, některé země mají proti zneužívání domén vybudovaný lepší obranný systém.

Co je Centrální registr dlužníků?

Web „ministerstvofinanci.cz“ a „ministerstvodopravy.cz“ dnes vlastní podle informací českého správce domén CZ.NIC firma Corp Investments Inc., administrátorem je John Gates. Domény „ministerstvo-dopravy.cz“ a „ministerstvo-vnitra.cz“ patří CERD LLC. Doména „financni-urady.cz“ pak patří zmíněnému CorpInvestu. Tyto kvaziministerské webové stránky propagují Centrální registr dlužníků (CERD) a jeho web www.cerd.cz.

Na něm se dočteme, že CERD je největší bankovní a nebankovní registr na světě. Nabízí přístup do registru, ale také potvrzení o bezdlužnosti, černou listinu i různé rejstříky.

Zajímalo nás, na čem se tvrzení, že je CERD největší registr nebankovních a bankovních registr na světě, zakládá, kolik informací a o kolika firmách v něm najdeme a jaký je počet jeho klientů. Ptali jsme se na vlastnickou strukturu firem CorpInvest, CERD, CERD LLC, případně dalších firem a na konečného majitele registru. Mluvčí CERD Markéta Novotná nám odmítla odpovědět, pokud nebude mít šanci odpovědi v článku autorizovat – to jsme přislíbili, do uzávěrky článku jsme se jich přesto nedočkali. Museli jsme se spokojit jen s několika obecnými informacemi.

Co říkají CERD „necentrální“ registry?

Zájmové sdružení právnických osob na ochranu leasingu, úvěru a dalších vybraných služeb (SOLUS) se k aktivitám CERD nechce vyjadřovat. Firmy CCB (Czech Credit Bureau) a LLCB, které provozují Bankovní registr klientských informací (BRKI), respektive Nebankovní úvěrový registr (NRKI), se od aktivit CERD distancují.

Více o bankovním registru klientských informací (BRKI), nebankovním registru klientských informací (NRKI) a sdružení SOLUS najdete v článku Petry Dusové Do registru dlužníků vás dostane i přečerpaný kontokorent.

Patrně i proto, že na titulní straně webu CERD najdete copyright a vedle něj – loga NRKI a BRKI. Podle šéfů BRKI a NRKI Zuzany Pečené a Jiřího Rajla však tyto registry s Centrálním registrem dlužníků nikdy nespolupracovaly, stejně jako banky, leasingové společnosti a jiné finanční instituce, které jsou členy BRKI a NRKI. A neposkytují CERD ani data o klientech. Odkud CERD získává informace, jsme se tedy rovněž nedozvěděli. Z webu CERD však plyne, že do něj může prakticky kdokoli napsat prakticky cokoli o komkoli – možná byste v něm našli i sebe.

Spor o ochranné známky

Podobně jako při registraci webových domén si CERD LLC pospíšila, předběhla konkurenty a zkratky BRKI a NRKI si zaregistrovala jako ochranné známky. „V dubnu 2010 ale vydal Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) konečná rozhodnutí, jimiž potvrdil rozhodnutí z 10. února 2009 o neplatnosti této registrace. CERD je používá neoprávněně. Nyní projednává ÚPV naše přihlášky ochranných známek,“ uvádějí k tomu dnes Pečená a Rajl.

Nejde ze strany CERD o klamavou reklamu? To byla jedna z mála věcí, k nimž se jeho mluvčí Novotná vyjádřila. Uvádí, že „BRKI a NRKI nemohou být předmětem klamavé reklamy a mediální a komerční význam u nich nehraje žádný význam, krom letitého tichého sporu s kartelovým uskupením CRIF, které by se mělo držet svých názvů CREDIT BUREAU“. Jak napsala dále, ve skutečnosti se prý naopak provozovatelé zmíněných registrů snaží „zviditelňovat na CERD“, to oni „nevlastní žádný registr“ a jejich projekt je jen „stamilionovou řekou, která teče do soukromé CCB a dále CRIF“. Podle ní nebyl také CERD na rozdíl od konkurenčních registrů vyšetřován a pokutován za špatné nakládání s osobními údaji, z čehož vyplývá i solidnost tohoto systému a jeho zabezpečení.

CCB a LLCB, ale uvádějí, že žádnou pokutu v souvislosti se zpracováním osobních dat v registrech, které vlastní, nikdy nedostali. A Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) několikrát konstatoval, že je u nich vše v souladu s platnými zákony.

Se seychelským výpisem v české bance

Anketa

Co si myslíte o využívání „ministerských“ webových adres soukromými subjekty?

Úřad pro ochranu osobních údajů logicky zajímá i CERD. „Je ale registrován na Seychelách a tam naše kompetence neplatí,“ říká jeho mluvčí Hana Štěpánková. CERD podle ní sdružuje věřitele a působí jako registr negativních informací. Jako centrální registr dlužníků je tak v podstatě nefunkční. Data do CERD jdou na základě předběžného souhlasu. Dlužník o tom nemusí vědět a může být v registru neprávem. Podle Štěpánkové si je tedy třeba důvěryhodnost dat z CERD ověřovat.

Jisté je ovšem to, že pokud půjdete s výpisem od CERD žádat o půjčku do banky, řeknou vám, že pro ně nemá žádnou hodnotu. Nevypovídá totiž nic o tom, u které banky jste si půjčili dřív.

Boj proti klamavým doménám je jako boj s větrnými mlýny

Boj proti registraci doménového jména, jejímž cílem je získat majetkový prospěch na úkor cizí osoby (cybersquatting), je nákladný. Soudní znalec a odborník na IT problematiku Vladimír Smejkal deset let upozorňuje na špatnou legislativu, která se týká podobných případů. Podle něj je nicméně i dnes možné řešit problémy s ministerskými doménami u soudů.

Čtenáři doporučují

Články o dluzích a o exekucích patří na Peníze.cz k těm nejčtenějším. A ani registry dlužníků by jistě nebyly tak atraktivní téma, kdyby mezi námi nebylo tolik zadlužených a předlužených. Jak se vyhnout spirále dluhů?

„Když si někdo registruje doménové jméno, poučí ho profesní organizace CZ.NIC o tom, že je musí používat v souladu s právními předpisy, a ne v rozporu s právy třetích osob,“ uvádí právník Pavel Mejšner z advokátní kanceláře Buřič, Sadílek a partneři. Jedním ze znaků, jímž lze dovodit registraci domény ve zlé víře a který bývá při sporu brán jako jeden z důvodů pro převod domény oprávněnému subjektu, může být podle Mejšnera nabídka odkoupení doménového jména, učiněná oprávněnému subjektu.

Postižený se může zaměřit na ochranu názvu právnické osoby nebo na předpisy proti nekalé soutěži. Tou by mohlo být, kdyby CERD například uváděl, že registruje přes 750 tisíc dlužníků, a nebyla by to pravda. Za podvod či nekalou soutěž lze někdy považovat i samotné zaregistrování internetové stránky podobné webu některých institucí. Je ale otázka, zda je to tak i u „ministerských webů“, neboť ministerstva jaksi z povahy věci s nikým komerčně nesoutěží.

Teoreticky lze problémy s klamavými doménami řešit soudně. Jak už jsme však konstatovali, kvaziministerské adresy u nás existují už řadu let, vcelku nerušeně. A kdo jiný by měl být s to se soudně bránit, když ne třeba ministerstvo spravedlnosti? Když se před jeho web dostaly v Google stránky ministerstvo-spravedlnosti.cz, nechalo se slyšet, že vyhodnotí právní důsledky, které by mohly z jednání CERD, jenž si na zmíněném webu dělá reklamu, plynout. Jeho experti je právě vyhodnocují čtvrt roku, zatímco na pozici číslo jedna spokojeně trůní kdosi jiný.

Aktualizováno 29. 12.: Ministerstvo spravedlnosti vyhrálo u rozhodčího soudu spor o domény

Podle rozhodnutí Rozhodčího soudu při Agrární komoře ČR a Hospodářské komoře ČR má společnost Realtime Investments, držitel domén ministerstvo-spravedlnosti.cz, obvodnisoud.cz, okresnisoud.cz, mestskysoud.cz, krajskysoud.cz, vrchnisoud.cz a nejvyssisoud.cz, povinnost zdržet se trvale užívání a provozování řečených domén a povinnost převést doménová jména ve prospěch ministerstva spravedlnosti.

Podle soudu navíc jednání společnosti Realtime Investments Inc. mělo charakter nekalé soutěže, společnost vyvolávala nebezpečí záměny s ministerstvem a jednotlivými soudy a vytvářela dojem, že tyto instituce schvalují či podporují informace uvedené na doménách (včetně projektu Centrálního registru dlužníků ČR, od kterého se ministerstvo dlouhodobě distancuje).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do registru dlužníků vás dostane i přečerpaný kontokorent

11. 4. 2011 | Petra Dusová | 5 komentářů

Do registru dlužníků vás dostane i přečerpaný kontokorent

Dluhy jsou dneska prostě v módě. A tak se není čemu divit, že se roztrhl pytel s nejrůznějšími registry dlužníků a neplatičů. K čemu slouží a jaké sbírají informace?

Do registru dlužníků se můžete dostat, i když nic nedlužíte

19. 7. 2010 | Linda Fejtková | 19 komentářů

Do registru dlužníků se můžete dostat, i když nic nedlužíte

Ocitnout se v registru dlužníků může být v Česku nyní i docela snadné. A nemusíte kvůli tomu ani být nespolehliví či nezodpovědní. Do registru se můžete dostat totiž také chybou banky.... celý článek

Novinka: Při žádosti o půjčku vás vždy povinně prověří

6. 4. 2010 | Jan Stuchlík

Novinka: Při žádosti o půjčku vás vždy povinně prověří

Nový zákon o spotřebitelských úvěrech by měl do určité míry ochránit nezodpovědné dlužníky před nimi samými. Nově ukládá poskytovatelům úvěrů povinnost, aby řádně posoudili schopnost... celý článek

Češi v dluzích rychle dohánějí Evropu

6. 3. 2008 | Jan Stuchlík

Češi v dluzích rychle dohánějí Evropu

Co Čech to dlužník, dalo by se parafrázovat známé rčení. Podle údajů Bankovního registru klientských informací uzavřeli Češi s bankami a nebankovními finančními institucemi už 13,6... celý článek

Partners Financial Services