Skoro polovina lidí neví, jaký úrok má na spořicím účtu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2023 | 2 komentáře
Skoro polovina lidí neví, jaký úrok má na spořicím účtu

Zdroj: Shutterstock

Téměř polovina Čechů (45 %) z těch, kteří mají peníze na spořicím účtu, nezná výši úročení svých vkladů. Peníze si odkládají bez ohledu na roční výnos, který jim tento účet přinese. Zjistil to průzkum NMS Market Research pro Raiffeisenbank na reprezentativním vzorku 1007 uživatelů internetu ve věku 18-65 let-

Lidé, kteří výši svého úroku znají, mají nejčastěji úrok kolem tří procent. Nejlepší ze snadno dostupných spořicích účtů přitom nabízí 6,01 % ročně, mnoho bank má úrok začínající pětkou.

Spořicí účet patří stále mezi nejoblíbenější produkty bankovních společností, podle průzkumu ho využívá 60 procent klientů. Téměř každý ví, jak takový spořicí účet funguje.

Srovnejte to s námi

Srovnávací válec
Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Pro 40 % uživatelů je spořicí účet místem, kam odkládají peníze nepravidelně, pokud jim nějaké po uhrazení výdajů zbydou. Skoro dvě pětiny (39 %) lidí si spoří pro případ nečekaných výdajů. Třetina uživatelů (33 %) si na spořicí účet převádí většinu volných financí z běžného účtu do doby, než je potřebují. Víc než čtvrtina (28 %) lidí v průzkumu uvedla, že si na spořicí účet pravidelně odkládá určitou částku bez plánu na konkrétní využit. Třináct procent pak spoří na očekávané pravidelné výdaje.

Mnohem častěji využívají spořicí účty lidé, kteří mají vystudovanou vysokou školu nebo střední školu s maturitou. Stejně tak jej více využívají domácnosti s příjmy přes 40 tisíc korun měsíčně.

„Jestliže si někdo zakládá spořicí účet, je to i kvůli garantovanému zhodnocení peněz. Jedná se o konzervativní produkt s nízkou volatilitou a minimálními riziky. Úrok na těchto účtech bývá zpravidla v nižších jednotkách, v současné době se v průměru pohybuje někde mezi 5–6 % ročně. I tak je tato forma odkládání úspor vhodnější, než nechávat peníze ležet doma v šuplíku,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

Chcete šetřit a mít peníze po ruce? Poradíme!

Se spořicím účtem s vyšším úročením budete mít rezervu kdykoli k dispozici. Peníze ukládejte pravidelně nebo jednorázově.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ve starém penzijku jste přišli o pětinu úspor, ukazuje analýza

23. 5. 2023 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Ve starém penzijku jste přišli o pětinu úspor, ukazuje analýza

Nejvyšší zhodnocení loni připsala klientům Penzijní společnost Conseq, po započtení inflace je však za posledních deset let v minusu 19,43 %.

Nejlepší stavební spoření v dubnu. Porovnali jsme nabídky

12. 4. 2023 | Petr Kielar | 4 komentáře

Nejlepší stavební spoření v dubnu. Porovnali jsme nabídky

U které stavební spořitelny teď nejlíp zhodnotíme vklady? Tady je žebříček produktů bez věkového omezení.

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Kdo teď dá nejvíc?

15. 3. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Kdo teď dá nejvíc?

Úroky na spořicích účtech už nerostou. Vypadá to, že jestli Česká národní banka nezvýší svou základní sazbu, jsme na maximu toho, co banky klientům nabídnou. U termínovaných vkladů... celý článek

Třetina lidí nemá rezervu ani na měsíc. Nová čísla o finančním zdraví

2. 2. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Třetina lidí nemá rezervu ani na měsíc. Nová čísla o finančním zdraví

Téměř třetina obyvatel Česka (29 %) žije jen s minimální finanční rezervou, která nepokryje ani jeden měsíc jejich průměrných životních nákladů. Každá desátá domácnost pak nemá vůbec... celý článek

Partners Financial Services