Spořicí účet Hello bank sníží strop pro úročení

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 10. 2020 | 5 komentářů
Spořicí účet Hello bank sníží strop pro úročení

Zdroj: Shutterstock

Spořicí účet Hello bank bude i po Novém roce nabízet úrok 1 % p.a., díky kterému momentálně patří mezi nejlépe úročené na trhu. Od 1. ledna však sníží strop pro úročení vkladů z dosavadních 300 tisíc na 200 tisíc korun.

„Tlak finančního trhu na snižování úroků u spořicích účtů je neúprosný, i my jsme nakonec museli nějakou změnu udělat. Nechtěli jsme ale snížit úrokovou sazbu nebo zavést poplatky,“ píše banka klientům.

Hranice úročeného zůstatku klesne pro dosavadní i nové klienty. I nadále mohou mít na spořicím účtu uloženo víc peněz, ale úročit se jim bude jenom část nepřesahující 200 tisíc korun.

Stejný úrok jako Hello bank – 1 % – teď nabízí i Equa bank. Také v jejím případě se vztahuje jenom na zůstatek do 200 tisíc korun. Zatímco Hello bank nemá žádné další podmínky, Equa dá 1 % jenom tomu, kdo aspoň třikrát za měsíc zaplatí její kartou, nebo kdo s ní investoval do podílových fondů aspoň 50 tisíc. Na druhou stranu Equa úročí i část nad limit 200 tisíc korun, i když jenom symbolickou sazbou 0,1 %. Na stejnou úroveň spadne úrok i pro nižší zůstatek při nesplnění podmínek.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte nejlepší spořicí účet? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Nejlepší spořicí účty

Ještě vyšší úrok – 1,2 % – lze získat v mBank, garantuje ho do konce letošního listopadu. Pravidla jsou ovšem komplikovanější: Spoření probíhá formou takzvaných cílů, v každém lze naspořit maximálně 100 000 Kč. Překročení této hranice znamená pád celého vkladu do prakticky nulového úročení (0,01 %). Limit můžete v praxi zvýšit až na 800 000 Kč díky tomu, že je možné založit až osm cílů, přičemž na žádném nebude víc než 100 000 Kč.

Spořitelní družstvo Artesa nabízí dokonce 1,7 %, jenže u družstevních záložen (kampeliček) musíte počítat s pravidlem 1:10. Desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu. Ten se pak zhodnocuje, nebo naopak znehodnocuje podle hospodářských výsledků záložny a není zahrnut do státního systému pojištění vkladů. Jinými slovy: Část úspor převyšující desetinásobek členského podílu se neúročí. Nicméně o peníze na spořicím účtu se ani v kampeličce bát nemusíte, spadají pod stejný státní systém pojištění vkladů jako banky – tedy do limitu 100 tisíc eur (zhruba 2,6 milionu korun).

Raiffeisenbank láká na 3 %. Nabídka je však dostupná jenom pro nové klienty, kteří si u ní zároveň založí běžný účet a „aktivně ho používají“. To pro většinu běžných účtů (Chytrý, Aktivní, eKonto Smart, eKonto Komplet...) znamená, že musíte splnit dvě podmínky: Měsíčně vám na něj přijde aspoň 15 tisíc korun a zároveň odejdou aspoň tři platby – mezi ně se počítají i platby debetní kartou včetně výběru z bankomatů. Zmíněná procenta pak získáte na půl roku a jenom na vklady do 150 tisíc korun. Případná část nad tuhle hranici – do 500 tisíc – se úročí 0,3 %.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Kdo zaváhal, má smůlu. Spořicí účet s 3 % zpřísnil podmínky

24. 9. 2020 | Petr Kučera | 8 komentářů

Kdo zaváhal, má smůlu. Spořicí účet s 3 % zpřísnil podmínky

Raiffeisenbank v tichosti ukončila nabídku spořicího účtu se sazbou 3 % pro další zájemce z řad dosavadních klientů. Od 18. září zpřísnila podmínky akce, kterou spustila teprve 1. září.... celý článek

Spořicí účty: ČNB se nelíbí, jak banka snížila úrok

3. 9. 2020 | Petr Kučera | 25 komentářů

Spořicí účty: ČNB se nelíbí, jak banka snížila úrok

Když některá banka odkáže na snížení takzvané referenční sazby (typicky repo sazby ČNB), může snížit i svůj úrok na spořicím účtu prakticky ze dne na den. Jestliže už ale takovou možnost... celý článek

Nová podpora spoření. Vláda chce vylepšit penzijko i investice

25. 8. 2020 | Petr Kučera | 38 komentářů

Nová podpora spoření. Vláda chce vylepšit penzijko i investice

Daňové výhody penzijního spoření se mají rozšířit na investiční produkty. Zájemcům by se otevřel i nový penzijní fond, odvážnější než ten dynamický. Návrh dostal od koalice zelenou... celý článek

Partners Financial Services