OSVČ, mateřská a rodičovská. Rady a kalkulačky pro rok 2018

I matky podnikatelky dosáhnou na peněžitou pomoc v mateřství, musí si ale platit nemocenské pojištění. Poradíme, jaké podmínky je třeba splnit i jak se to má s rodičovským příspěvkem. Navíc jsme pro OSVČ nachystali šikovné kalkulačky.
OSVČ, mateřská a rodičovská. Rady a kalkulačky pro rok 2018

Peněžitá pomoc v mateřství je jednou z dávek nemocenského pojištění, rodičovský příspěvek spadá pod dávky státní sociální podpory. Ale zatímco na rodičovský příspěvek mají nárok všichni rodiče, s čerpáním peněžité pomoci v mateřství (lidově mateřské) se pojí určité podmínky – především účast na nemocenském pojištění. To za zaměstnance automaticky odvádí zaměstnavatel. Zároveň pro ně, co se mateřské týče, platí trochu jiná pravidla. Podrobně jsme se jim věnovali v článku:

Osoby samostatně výdělečně činné a podnikatelé automaticky pojištění nejsou, nemocenské pojištění si ale můžou platit dobrovolně. V opačném případě můžou hned po narození dítěte čerpat rodičovský příspěvek.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Mateřská OSVČ: přehled pravidel

Jak jsme psali výš, pokud chce žena podnikatelka pobírat peněžitou pomoc v mateřství, musí si dobrovolně platit nemocenské pojištění – minimálně 270 dní v průběhu dvou let před nástupem na mateřskou, z toho alespoň 180 dní v posledním roce.

Jestliže podmínku splní, může mateřskou pobírat nejdřív osm týdnů před očekávaným termínem porodu a nejpozději od šestého týdne před porodem. Podpůrčí doba – doba, po kterou lze peněžitou pomoc v mateřství čerpat – trvá maximálně 28 týdnů. Respektive 37 týdnů, když se narodí dvojčata či vícerčata.

Peněžitá pomoc v mateřství se ale netýká jen matek, čerpat ji může i otec dítěte. Třeba v situaci, kdy si matka nemocenské pojištění nehradí, ale otec ano. I pro samostatně výdělečně činné tatínky platí pravidlo – účast na nemocenském pojištění 270 dní během posledních dvou let a z toho minimálně 180 dní v posledním roce. Liší se pouze podpůrčí doba – otec dítěte čerpá mateřskou nejdřív od sedmého týdne po narození dítěte (po konci šestinedělí) a maximálně 22 týdnů (nebo 31 týdnů, pokud jde o otce vícerčat).

Pravidla mateřské pro tatínky zaměstnance najdete v článku:

Radujte se, tatínku

– je to dítě!

Od února 2018 začne Česká správa sociálního zabezpečení vyplácet dávku otcovské poporodní péče. K týdennímu volnu na vzájemnou aklimatizaci s novým členem rodiny. Žádat můžou už prosincoví a lednoví tátové:

Dovolená pro novopečené otce. Kdo kolik dostane?

Kolik mateřská dělá?

Nemocenské pojištění hraje roli také při výpočtu peněžité pomoci v mateřství. V praxi totiž výše plateb nemocenského pojištění určí výši mateřské. Při stanovení plateb na nemocenské pojištění ale OSVČ omezují určité limity – vždy se vychází z plateb na sociální pojištění. Platí, že maximální vyměřovací základ pro výpočet nemocenského odpovídá vyměřovacímu základu (polovině zisku rozpočtené na měsíc) pro sociální pojištění. Jde o částku, ke které jste se dopočetli v posledním přehledu o příjmech a výdajích pro sociálku.

Například při minimální záloze sociálního pojištění – pro letošek 2189 korun – odpovídá měsíční nemocenské maximálně 173 korunám. Peněžitá pomoc v mateřství za celou podpůrčí dobu pak dělá 33 908 korun.

Platby nemocenského pojištění jsou ovšem omezené i zdola – minimální měsíční pojistné je 115 korun. Peněžitá pomoc v mateřství v tomto případě vychází na 22 736 korun.

Kdo chce mateřskou vyšší, musí si vedle nemocenského pojištění dostatečně dlouho platit i vysoké sociální pojištění. Pokud má peněžitá pomoc v mateřství dělat například 15 tisíc korun měsíčně, je potřeba platit sociální pojištění 6800 korun za měsíc. Maximální platba nemocenského pojištění tak bude dělat 536 korun a celková částka peněžité pomoci v mateřství 105 056 korun.

S výpočtem si poradí naše kalkulačka, stačí zadat výši měsíčních odvodů na sociální pojištění. Kalkulačka ukáže, v jakých hranicích si můžete nastavit nemocenské pojištění a na jak vysokou mateřskou dosáhnete. Krom denní dávky vypočte i celkovou částku, kterou v rámci peněžité pomoci v mateřství dostanete.

OSVČ a rodičovský příspěvek

Pokud rodiče nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemají (neplatili si nemocenské pojištění), můžou hned po narození dítěte čerpat rodičovský příspěvek – celkem 220 tisíc korun, případně 330 tisíc korun, když se narodí dvojčata či vícerčata. Na rozdíl od předchozích roků si ale i oni můžou měnit rychlost čerpání rodičovského příspěvku, měsíční strop, přes který se při tom nemůžou přehoupnout, je 7600 korun měsíčně (11 400 korun v případě vícerčat). Pokud by chtěli rodičovský příspěvek čerpat co nejrychleji, dokážou to za 29 měsíců.

Pro rodiče, kteří nárok na peněžitou pomoc v mateřství mají, je maximální měsíční výplata stejná jako měsíční mateřská. Pokud by ale otec měl nárok na vyšší mateřskou, než jakou brala matka, počítá se strop podle něj.

Celkovou částku rodičovského příspěvku je potřeba vybrat maximálně do čtyř let věku dítěte. Rychlost čerpání lze měnit jednou za tři měsíce. Zároveň platí, že rodičovský příspěvek se vždy čerpá pouze na nejmladší dítě v rodině. Bez ohledu na to, zda jste už vybrali celou sumu na starší dítě.

Rodičovský příspěvek 2018

měsíců

Další kalkulačky

Stejně jako mateřskou i rodičovský příspěvek může místo matky čerpat otec dítě. Vybrat rodičovský příspěvek přes otce se hodí třeba v situaci, kdy je otec v klasickém pracovním poměru a matka OSVČ. Rodiče tak většinou získají větší svobodu při určování rychlosti a výše rodičovského příspěvku. Pokud otec splňuje podmínku dostatečně dlouhé účasti na nemocenském pojištění (270 dní za poslední dva roky), není omezený limitem 7600 korun.

Navíc není nutné, aby otec zůstal s dítětem doma. Pravidla přivýdělku při čerpání rodičovského příspěvku se omezují na jednoduché pravidlo – rodič, který příspěvek čerpá, musí dítěti zajistit celodenní péči. Za splněnou se podmínka považuje, i pokud o dítě pečuje jiná fyzická osoba – matka, babička nebo chůva. Pouze u dětí do dvou let platí, že jesle, školku nebo jiné předškolní zařízení můžou navštěvovat nanejvýš na čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak rodič o rodičovský příspěvek přijde.

Změny 2018

Do konce minulého roku měla výplata rodičovského příspěvku trochu jiná pravidla. Rodiče bez nároku na mateřskou mohli čerpat částku 7600 korun měsíčně pouze prvních devět měsíců, potom jim až do čtyř let věku dítěte náležela částka 3800 korun měsíčně. I pro rodiče s nárokem na mateřskou ale platil limit – 11 500 korun měsíčně. Novela zákona tyto pravidla škrtla a rodiče si můžou na OSSZ požádat o změnu čerpání podle nových not. Bez ohledu na to, kdy měnili rychlost čerpání naposledy.

S propočtem nejideálnější varianty čerpání pomůže naše kalkulačka. Spočítá za vás, po jakých částkách vybrat rodičovský příspěvek co nejrychleji stejně jak ho optimálně rozložit do určitého období, třeba do narození dalšího potomka.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 11. 2018 15:05, Veronika

Dobrý den,
chci se zeptat na postup výpočtu mateřské dovolené. Zatím pracuji jako zaměstnanec, ale pravděpodobně max. 1rok před porodem budu pracovat jako OSVČ. Mateřská se bude počítat pouze z období placeného pojištění jako OSVČ, nebo se do výpočtu bude zahrnovat i průměr z běžného pracovního poměru?
Děkuji za odpověď

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services