Vyúčtování služeb. Na co má nárok nájemce, na co pronajímatel

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 16. 5. 2018 | 33 komentářů
Do kdy vám musí pronajímatel dodat vyúčtování služeb? Co dělat, když s ním nesouhlasíte? Do kdy musíte zaplatit nedoplatky nebo naopak dostat zpátky přeplatek? A jak vysoké pokuty nájemci i pronajímateli hrozí, když povinnosti poruší? Odpovíme.
Vyúčtování služeb. Na co má nárok nájemce, na co pronajímatel

Vyúčtování plateb za služby musí pronajímatel nájemníkovi doručit nejpozději do čtyř měsíců po konci zúčtovacího období – to smí být nejvýš dvanáctiměsíční a jeho start určuje pronajímatel. Pokud nájem ukončíte dřív, pravidlo se nemění – zákonná čtyřměsíční lhůta na předložení vyúčtování se rozbíhá s koncem původně sjednaného zúčtovacího období, nikoli s koncem nájmu. Na vyrovnání nedoplatků má nájemce čtyři měsíce ode dne doručení vyúčtování. Stejně dlouhá lhůta platí pro navrácení přeplatku od pronajímatele.

Když nájemce nebo pronajímatel dluh včas nevyrovná, má druhá strana nárok na úrok z prodlení.

Propojeno!

Dluhy na nájmu

Když nájemník neplatí, nehrozí mu jen výpověď z bytu, naskakuje taky úrok z prodlení. Spočítá vám ho naše kalkulačka. Přečtěte si podrobnosti. I o tom, co už si pronajímatel účtovat nesmí.

Dluhy na nájmu: jak rostou. Přehled a kalkulačka úroků

Výši úroku z prodlení si můžete sjednat ve smlouvě – jeho výše ale podle občanského zákoníku nesmí být v rozporu s dobrými mravy. Když se ve smlouvě na výši úroku výslovně nedohodnete, vychází se z nařízení vlády (č. 351/2013 Sb.), podle kterého se úrok z prodlení rovná součtu repo sazby stanovené Českou národní bankou a osmi procent. Vychází se vždy z repo sazby platné první den kalendářního pololetí, ve kterém došlo k prodlení. Protože se v poslední době sazba několikrát měnila, jiné úroky se budou platit z dluhů vzniklých loni, jiné z dluhů z letošního prvního pololetí a jiné z dluhů, co vzniknou od  prázdnin dál:

Výše úroku je roční, rozpočítává se ale a naskakuje za každý den zpoždění.

Naše kalkulačka spočítá výši úroku z prodlení za vás.

Kalkulačka úroků z prodlení za půjčky, nájem a další pohledávky

Další kalkulačky

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Kdy vyúčtování není povinné

„Povinnost odevzdat nájemci vyúčtování pronajímateli odpadá jedině v případě, že se spolu písemně dohodli, že nájemné a částka za služby bude sloučená do jedné paušální platby, která se už následně nevyúčtovává,“ říká Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz. Tato varianta má ale omezení: u nájmů uzavřených na dobu delší než dvacet čtyři měsíců nebo na dobu neurčitou není možné do paušální platby zahrnout platbu za dodávku tepla, centralizované poskytování teplé vody, dodávku vody a odvádění odpadních vod; platby za tyto služby je nutné vyúčtovat.

Když vyúčtování nedostanete včas

Pokud vám pronajímatel vyúčtování služeb ve čtyřměsíční lhůtě neposkytne, nezbývá než se zákonného nároku domáhat u soudu. Nájemce má také nárok na pokutu z prodlení. Její výši si můžete sjednat v nájemní smlouvě, ne ale úplně libovolně, sankce nesmí přesáhnout padesát korun za den prodlení. Když si výši pokuty smluvně nedohodnete, vychází se ze zákona: pokuta dělá padesát korun denně.

Propojeno!

Jak vystěhovat neplatiče

Zbavit se nájemníka, který neplatí, nemusí být jednoduché. Spor se může táhnout roky. Zvlášť když neplatič odejít nechce, využije všech obranných prostředků, které mu zákon dává, a vy chcete postupovat legálně:

Nájemník neplatí, odejít nechce. Jak ho vystěhovat

Když s vyúčtováním nesouhlasíte

„Pokud nájemce nesouhlasí s předloženým vyúčtováním, může písemně požádat o nahlédnutí do podkladů pro vyúčtování. Pronajímatel je povinen nejpozději do pěti měsíců po skončení zúčtovacího období doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů,“ pokračuje Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz.

Když nájemce s čímkoli ve vyúčtování nesouhlasí, musí pronajímateli předložit své námitky neprodleně, nejpozději ale do třiceti dnů od doručení vyúčtování, respektive po doložení vyžádaných podkladů. Pronajímatel má pak na vyřízení námitek třicet dnů ode dne, kdy je od nájemce obdržel.

Když pronajímatel námitky uspokojivě (nebo vůbec) nevyřeší nebo včas nedojde k finančnímu vyrovnání, pronajímatel tedy včas nevrátí přeplatek a ani po vaší výzvě to nenapraví, nezbývá než se obrátit na soud.

Smí pronajímatel blokovat kauci?

Ukončíte nájem, ale ještě jste nevyrovnali nedoplatky za služby, může pronajímatel blokovat kauci (jistotu) do doby, než podle vyúčtování služeb nedoplatek uhradíte? „Kauce má být vrácena v den ukončení nájmu a je tedy vymahatelná den po jeho skončení, pronajímatel ji do zaplacení služeb zadržovat nesmí. Může ale kauci samozřejmě započíst oproti již splatným dluhům nájemce vůči pronajímateli,“ uzavírá Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+95
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2019 10:14

Citace - Xxx / 27.03.2019 17:52

Dobry den prestehovali sme se do jineho.bytu jen o.patro vis a chtej pome.viuctovani za rok 2018 de udelat to i bez vody.majitelka.nechce dat viuctovani za vodu dekuji


já bych se zaměřil na to, aby sis dodělal základku retarde!

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 7. 2020 15:28

Ukrajino jdi do ...

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services