Sazby na vytápění a ohřev vody. Jak získat levnější elektřinu

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 21. 5. 2018 | 5 komentářů
Noční proud je minulostí, ale pokud doma máte přímotopy nebo bojler, může vám i tak do zásuvek proudit levnější elektřina. Jak získat výhodnější sazbu? A jak poznáte, že jde lacinější proud?
Sazby na vytápění a ohřev vody. Jak získat levnější elektřinu

Místo nočního proudu najdete dnes v ceníkách dodavatelů elektřiny pojem nízký tarif. Vyplatí se, pokud je vaše spotřeba vyšší, když například topíte elektrickými přímotopy, máte tepelné čerpadlo nebo si ze zásuvky dobíjíte auto. Využít levnější proud ale pochopitelně můžou i další spotřebiče v domácnosti, můžete tak například levněji vyprat prádlo nebo umýt nádobí v myčce.

Levnější elektřině se celé roky říkalo noční proud a toto označení je zažité. To proto, že dřív do zásuvek proudila hlavně v noci. U řady sazeb ale dnes může elektřina v nízkém tarifu jít jak v noci, tak i během dne. Záleží na předpokládaném zatížení sítě.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Elektřina pro vytápění i nabíjení elektromobilu

Každý odběratel elektřiny spadá pod některou z distribučních sazeb. Dvě z nich (D01d a D02d) jsou určené pro domácnosti, které elektřinou svítí a napájejí běžné spotřebiče, jako je třeba lednička, myčka, pračka nebo televize. Abyste na tyto dvě sazby dosáhli, nemusíte splňovat žádné speciální podmínky. D01d je vhodná pro byty s malou spotřebou, například pro jednočlenné domácnosti.

Dvoutarifních distribučních sazeb je sedm. Po část dne proudí do zásuvek levnější elektřina. „Pro přiznání konkrétní dvoutarifní sazby je ale vždy potřeba splnit podmínky stanovené k jednotlivým typům sazby. Na odběrném místě musí být řádně nainstalovány příslušné spotřebiče,“ uvádí Božena Herodesová, tisková mluvčí E.ON.

O přidělení dvoutarifní sazby můžete požádat svého distributora (tedy nikoli dodavatele), působí v Česku tři: ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce a PRE Distribuce. Aby vám výhodnější tarif přidělili, musíte splnit požadované podmínky, zejména využívat elektřinu pro ohřev teplé vody, pro vytápění nebo nově také pro nabíjení elektromobilů. Zároveň taky musíte doložit, že příslušný spotřebič, například bojler, přímotopy, akumulační kamna nebo tepelné čerpadlo, jsou zapojené. Tyto spotřebiče musí být nastaveny tak, aby pracovaly pouze v době platnosti nízkého tarifu. Zajistit musíte i zprávu revizního technika.

Sedmero sazeb s levnější elektřinou

Podle způsobu využití elektřiny v domácnosti můžete požádat o následující distribuční sazby, v nichž po část dne odebíráte levnější proud.

  • Sazba D25d je vhodná pro odběrná místa s elektrickými akumulačními spotřebiči. Elektřina v nízkém tarifu do vaší domácnosti proudí 8 hodin denně.
  • Sazba D26d je vhodná pro odběrná místa s vyšší spotřebou, typicky pro domácnosti vybavené elektrickými akumulačními spotřebiči pro vytápění. Časové omezení platnosti nízkého proudu je rovněž osmihodinové a je rozděleno do více časových úseků, nejvíce však do tří.
  • Sazba D27d je stvořená pro vlastníky a uživatele elektromobilů. Klienti můžou využívat osmihodinové pásmo v nízkém tarifu od 18 do 8 hodin, tedy v době, aby svůj elektromobil mohli pohodlně dobít.
  • Sazba D35d je vhodná pro odběrná místa s hybridním neboli smíšeným systémem elektrického vytápění, kdy nízký tarif platí 16 hodin denně.
  • Sazba D45d je určená pro odběrná místa s významným zastoupením elektrických přímotopných spotřebičů. Doba platnosti nízkého tarifu dosahuje v této sazbě 20 hodin denně.
  • Sazba D57d je vhodná sazba pro odběrná místa vytápěná topným elektrickým spotřebičem, jako je tepelné čerpadlo. Levnější elektřina do této domácnosti proudí 22 hodin denně.
  • Sazba D61d je určená především pro chalupáře a chataře. Doba nízkého tarifu je stanovena celoročně od pátku 12.00 do neděle 22.00 hodin.

Přidělení sazby není jen tak

Výběr distribuční sazby je třeba podřídit využívaným spotřebičům, jejich příkonu a celkové spotřebě domácnosti. „Základní rozlišení na běžný standard je zjednodušeně takové: ohřívám vodu, topím, užívám akumulační spotřebiče, užívám přímotopné spotřebiče,“ říká Martin Schreier, tiskový mluvčí ČEZ.

Při nároku na dvoutarifní sazbu, kdy nízký tarif platí 22 hodin denně, je nutné splnit některé konkrétní podmínky, například prokázat předchozí instalaci přímotopů, akumulačního vytápění nebo tepelného čerpadla. „Jakmile naopak zákazník zmíněný spotřebič přestane používat, je povinen změnu nahlásit a distribuční sazbu změnit,“ dodává Martin Schreier.

Většina dodavatelů i distributorů elektřiny vám s výběrem vhodné distribuční sazby poradí, například na zákaznické lince nebo na své pobočce. Cestu k získání nízkého tarifu vám ovšem můžou znesnadnit parametry odběrného místa, například nedostatečně velký jistič v odběrném místě. Pokud budete o navýšení velikosti jističe žádat, musíte si pozvat revizního technika, který žádost připraví. Spotřebiče, na něž se nízký tarif vztahuje, musí být v době kdy běží vysoký tarif, technicky blokované.

Jak poznáte levnější proud?

Přepínání mezi nízkým a vysokým tarifem je řízeno centrálně prostřednictvím hromadného dálkového ovládání (HDO). Domácnost, která má dvoutarifní sazbu, musí mít instalovaný přijímač HDO, který spíná příslušné elektrické okruhy i měření na elektroměru.

Informaci o platnosti nízkého tarifu zjistíte na webových stránkách distributora. Tyto časy nejsou pro všechny sazby jednotné a během roku se můžou měnit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services