Alkohol a drogy v práci. Kdy vás smějí testovat, kdy vyhodit

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 21. 9. 2017 | 9 komentářů
Zákoník práce říká, že do zaměstnání nesmíte chodit pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek ani je tam užívat. Kdy vás smějí testovat? A co hrozí, když je test pozitivní?
Alkohol a drogy v práci. Kdy vás smějí testovat, kdy vyhodit

Včerejší večírek se trochu protáhnul? Jestli dneska jdete do práce, riskujete. Zaměstnavatel vás může kdykoli otestovat. A zbytkový alkohol zadělá na problém, klidně i na vyhazov – i když, jak vyplývá z letošního verdiktu Nejvyššího soudu, nemusí být hned nejhůř. Mrkneme se na pravidla podrobněji.

Pití alkoholu a užívání drog je v pracovní době zakázané. I když jste zrovna mimo pracoviště třeba na obědě nebo pracovní cestě. A to samé platí, když jste na pracovišti mimo pracovní dobu – večerní party s kolegy byste měli uspořádat jinde.

Výjimku mají zaměstnanci, kteří pracují ve sklárnách či hutích, ti v práci dostávají pivo, a také degustátoři a someliéři, tedy zaměstnanci, kteří mají pití alkoholu v podstatě v popisu práce.

Anketa

Zažili jste práci, kde se s odpuštěním chlastalo?

Testovat vás můžou kdykoli

Pokud se rozhodne zaměstnavatel otestovat, jestli v práci nejste „pod vlivem“, nemáte moc šancí k odporu, respektive, můžete odmítnout, ale příliš si tím nepolepšíte.

Dechovou zkoušku na alkohol, případně drogový test, může zaměstnavatel dělat kdykoli, preventivně, opakovaně, aniž by musel mít nějak vážné podezření, že nejste zcela střízliví.

Testování se ovšem musíte podrobit, jedině když vás k tomu vyzve oprávněný vedoucí zaměstnanec, kterému zaměstnavatel takovou pravomoc písemně svěřil. Když vás k testování bude vyzývat člověk, který k tomu nemá oprávnění, vyhovět nemusíte.

Když bude test pozitivní, a vy s jeho výsledkem nebudete souhlasit, zaměstnavatel vás pravděpodobně požádá, abyste podstoupili test z krve nebo moči ve zdravotnickém zařízení. Sama dechová zkouška totiž není průkazná, u soudu by jako důkaz neobstála.

Dokud se neprokáže rozborem moči nebo krve, že nejste pod vlivem, zaměstnavatel vám neumožní výkon práce. Když se následně zjistí, že orientační zkouška byla pozitivní falešně, šéf vám musí dobu, kterou jste v práci zameškali, proplatit. Když se potvrdí, že zaměstnanec pod vlivem alkoholu nebo drog byl, zameškaný čas proplacený mít nebude, sám navíc musí uhradit náklady na test.

Když dechovou zkoušku z vážných důvodů odmítnete, budete se muset podrobit rovnou vyšetření z krve nebo moči. Když odmítnete i to – a vykonáváte práci, při které byste mohli ohrozit život svůj nebo ostatních, případně poškodit majetek, bude se na vás pohlížet, jako byste byli pod vlivem, se všemi právními důsledky. I u jiných profesí si ale odmítnutím testu zaděláte na problém – na pokutu a v krajním případě i výpověď.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Co hrozí

Trest za pozitivní test na alkohol nebo drogy se bude odvíjet od okolností a závažnosti pochybení a od toho, jak je zaměstnavatel vyhodnotí. Může skončit u ústní domluvy, můžete dostat písemnou výtku s upozorněním, že když se to bude opakovat, letíte. A taky můžete přijít o odměny a nenárokovou pohyblivou složku mzdy. V krajním případě hrozí výpověď nebo dokonce okamžité ukončení pracovního poměru bez nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Záležet bude, jak velké hodnoty vám naměří a co děláte za práci – přece jen je rozdíl, jestli jste řidič autobusu nebo sekretářka.

Jak to vidí Nejvyšší soud

Kdy může být se zaměstnancem rozvázaný pracovní poměr, v letošním rozsudku vysvětloval Nejvyšší soud. Přinesl zajímavý precedens – malé množství alkoholu podle soudu nemusí vadit.

Před začátkem směny bylo zaměstnanci ocelářské společnosti Petrovi N. dechovou zkouškou naměřeno 0,32 promile alkoholu, při druhé dechové zkoušce o půl hodiny později 0,23 promile. A z následného odběru krve (o necelou hodinu později) 0,11 promile. Dostal výpověď - s dvouměsíční výpovědní dobou, nešlo tedy o nejpřísnější sankci, kterou je okamžité zrušení pracovního poměru. Petr N. se bránil žalobou u soudu; tvrdil, že před nástupem do práce vypil jen dvě nealkoholická piva.

„Oficiální forenzní stanovisko v oboru soudního lékařství ve vztahu k alkoholu v krvi považuje hladinu alkoholu do 0,2 g/kg za neprůkaznou, hladinu alkoholu do 0,3 g/kg označuje za nevýznamnou pro silniční provoz,“ píše se v rozsudku soudu prvního stupně, který došel k závěru, že hodnota 0,11 promile alkoholu v krvi nemůže být vyhodnocená tak, že zaměstnanec přišel do práce pod vlivem alkoholu, a výpověď je tedy neplatná.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Odvolací soud přihlédl i k tomu, že zaměstnanec předtím u zaměstnavatele pracoval 18 let bez jakéhokoli prohřešku, a rozsudek soudu prvního stupně potvrdil.

Stejný názor měl i Nejvyšší soud, ke kterému podala ocelářská firma dovolání. Podle Nejvyššího soudu se při posuzování obdobných situací musí zohledňovat především funkce, kterou zaměstnanec zastává (Petr N. pracoval jako vedoucí provozu), jeho dosavadní postoj k plnění pracovních úkolů, doba a situace, v níž došlo k porušení právních předpisů, míra zavinění zaměstnance, způsob a intenzita porušení konkrétních povinností zaměstnance, důsledky porušení právních předpisů pro zaměstnavatele, a to, jestli svým jednáním způsobil zaměstnavateli škodu.

Samotné zjištění, že zaměstnanec požil malé množství alkoholu, podle Nejvyššího soudu ještě nemusí znamenat, že porušil své povinností v takové intenzitě, aby s ním mohl být platně rozvázaný pracovní poměr. Petrovi N. musela ocelářská společnost vyplatit odškodné i ušlou mzdu.

Zaměstnavatelé by tedy vždy měli zvažovat okolnosti konkrétního případu. Pokud se vyhozený zaměstnanec bude chtít soudit, může mít šanci na úspěch.

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 12. 2017 2:04, Leoš

Zdravím.
V dnešní době je mezi zaměstnanci 10% až 40% lidí různého věku kteří konzumují marihuanu. Z vlastní zkušenosti vím že jsou často inteligencí mnohdy dál než jiní kolegové. Ono také záleží na tom jestli jsi protáhne dvakrát s dýmky aby ho práce více bavili a lépe se soustředil. Nebo dá celého špetka a je prakticky nepoužitelný. Dále také záleží na druhou práce jestli je stereotypní nebo využijte naší zvýšenou pozornost. A v neposlední řadě je také důležité jak je člověk konzumentem dlouho a jak se dokáže kontrolovat.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 11. 2017 8:13

A ABYCH TU POINTU DOPSALA BYL MEZI NIMI I VÝROBNÍ ŘIDITEL.KTERY POTOM URČITĚ ROZHODL Ó SVEM KOLEGOVI KTEREHO VYHODILI KVŮLI ALKOHOLU.NO PODLE MÝHO BY VYHODILI PŮL VEDENÍ TÉTO FIRMY A TO MUSÍTE UZNAT TO BY FIRMA NEFUNGOVALA.ALE MEZI NAMI ONA NEFUNGOVALA ANI TAK DOBŘE ??

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services