Kdy podnikatel platí koncesionářské poplatky. A co hrozí, když neplatíte

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 20. 9. 2017 | 7 komentářů
Pravidla rozhlasových a televizních poplatků pro podnikatele jsou přísnější než pro domácnosti. Přečtěte si o nich.
Kdy podnikatel platí koncesionářské poplatky. A co hrozí, když neplatíte

O tom, kdy a jak odvádí koncesionářské poplatky domácnosti a soukromé osoby, už od nás víte:

I pro podnikatele dělá televizní poplatek 135 korun měsíčně, rozhlasový poplatek 45 korun měsíčně. Na rozdíl od domácností je ale musívají platit z více přijímačů, takže konečná suma bývá mnohem vyšší. Právnické osoby (firmy) platí za každý rozhlasový a televizní přijímač, který vlastní. Podnikající fyzické osoby za každý přijímač, který používají ke svému podnikání nebo v souvislosti s ním.

Očima expertů

Naše anketa

Potřebujeme vůbec veřejnoprávní média? Nebylo by jim (a nám všem) líp, kdyby Česká televize a Český rozhlas skončily v soukromých rukou? Ptáme se chytrých hlav:

Privatizovat Českou televizi a Český rozhlas?

Za které přístroje se platí

Za televizní přijímač se považuje televizor nebo počítač s televizní kartou, USB TV tunerem nebo technologií IPTV. Za rozhlasový přijímač se považuje například rádio, radiobudík, autorádio, mini/mikro věž, počítač/notebook s FM/DVB-T tunerem, televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C nebo televize s příjmem programů kabelové TV, pokud umožňují příjem rozhlasového vysílání.

Největší nejasnosti bývají kolem počítačů. Zeptali jsme se pro jistotu přímo v Českém rozhlase. „Počítače se považují za přijímače v případě, že jejich součástí je tuner, tedy zařízení na zpracování signálu získaného z antény. Standardně počítače rozhlasovými tunery vybaveny nejsou, ale pokud jsou například vybaveny kartou pro příjem televizního digitálního vysílání (DVB-T tunerem), pak přijímačem jsou,“ říká mluvčí ČRo Jiří Hošna.

Výjimku mají podnikatelé, kteří v rámci svého podnikání vyrábějí, opravují nebo prodávají přijímače – z těchto přijímačů poplatek neplatí. Respektive: platí koncesionářské poplatky pouze z takového množství přijímačů, kolik mají provozoven.

Pokud jste živnostník, který si vydělává například tvorbou webových stránek, pracujete na počítači z domova a žádné další přijímače ve svém podnikání ani v souvislosti s ním nepoužíváte, opět záleží, jaký máte počítač. „Pokud podnikající fyzická osoba vlastní, drží nebo z jiného právního důvodu alespoň jeden měsíc užívá počítač, který není přijímačem, z takového počítače poplatek neplatí,“ říká mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. Kdyby ale šlo o počítač, který se (na základě vybavení, které jmenujeme výš) považuje za přijímač, platit za něj musíte.

Hospodští, holiči, majitelé obchodů...

... koncesionářskými poplatky to nekončí

Každý podnikatel, který v provozovně pouští hudbu, a nedělá to čistě pro svou potřebu, musí platit také kolektivnímu správci autorských práv, v Česku organizacím OSA a Intergram. Jinak hrozí pokuty:

Pouštíte hudbu? Zadarmo ne. OSA číhá

Zapomínat byste neměli ani na autorádia. Firmy musejí odvádět rozhlasový poplatek za všechna autorádia ve služebních vozech. Poplatek za autorádio musí zaměstnavatel platit dokonce i v případě, že předá zaměstnanci auto bez rádia, ale ten si ve firemním autě pouští vlastní přihrávač (déle než měsíc). Podnikající fyzické osoby platí za každé autorádio ve voze, který používají ke své podnikatelské činnosti.

V případě finančního leasingu hradí poplatek firma, která automobil po ukončení leasingu odkoupí, tedy nájemce. V případě operativního leasingu platí poplatek společnost, která automobil pronajala, tedy pronajímatel.

Co se týče mobilů, můžou být podnikatelé, stejně jako běžní smrtelníci a domácnosti, klidní. Rozhlasový ani televizní poplatek se z nich neplatí. Z obliga jsou tedy i služební mobily.

Pozitivní je, že pro podnikatele jsou koncesionářské poplatky nákladovou položkou, můžou je zahrnout do nákladů, které odečítají z daňového základu.

Každopádně nezapomínejte, že když platíte koncesionářské poplatky jako podnikatelé, nic to nemění na vaší povinnosti platit rozhlasový a televizní poplatek za svou domácnost, pokud tedy nesplňujete podmínky pro osvobození:

Kdo se nepřihlásí, toho vyzvou

Podle zákona byste se měli k placení koncesionářských poplatků sami přihlásit, a to do patnácti dnů od chvíle, kdy nabydete nebo začnete užívat televizní či rozhlasový přijímač. Kdo se nepřihlásí, dřív nebo později dostane z České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) výzvu, aby to udělal.

Dodavatelé elektřiny mají podle zákona povinnost poskytovat České televizi a Českému rozhlasu údaje o všech svých zákaznících. Když ČT nebo ČRo zjistí, že některý odběratel elektřiny neplatí koncesionářské poplatky, pošle mu výzvu k platbě.

Jako podnikatel můžete výzvu dostat jednoduše na základě toho, že máte IČO a nejste evidovaní jako poplatník.

Od doručení výzvy máte třicet dní na to, abyste se přihlásili jako koncesionář, nebo odpověděli písemným čestným prohlášením, že přijímače nevlastníte ani nepoužíváte (na formuláře odkazujeme níž). Když nereagujete včas, spadnete automaticky mezi plátce a začne vám naskakovat dluh.

Kdo se k poplatku nepřihlásí a má ho podle zákona hradit, dostane pokutu. Pětitisícová pokuta od rozhlasu a desetitisícová od televize je za nesplnění přihlašovací povinnosti. Dostanete ji, když nereagujete na zaslanou výzvu a nepřihlásíte se k poplatku ani nezašlete čestné prohlášení, že přijímač nevlastníte ani nepoužíváte. Nebo když svůj přijímač neoprávněně odhlásíte. Tisícikorunová přirážka se připočítává k opožděnému zaplacení poplatku. A pozor, sankce se udělují za každý nepřihlášený přijímač.

Anketa

Díváte se na Českou televizi?

K poplatkům se můžete zaregistrovat online na webu České televize a Českého rozhlasu, případně písemně na příslušném formuláři, odeslat ho můžete poštou nebo datovou schránkou.

Když využijete online aplikaci a zřídíte si webový účet, budete moct nahlížet do historie předepsaných plateb a úhrad, provádět online změny a nastavit si zasílání informací do mailu. Při zřizování účtu budete muset zadat variabilní symbol, který vám byl přidělený, a své IČO.

Hlásit musíte i změny

Když se změní počet přijímačů, které vlastníte nebo užíváte (na mysli máme ty, kterých se týká poplatková povinnost), musíte to České televizi a Českému rozhlasu oznámit do patnácti dní.

Poplatek za měsíc, kdy došlo ke změně, se ještě hradí v původní částce. Změny se ve výši poplatků projeví až od následujícího měsíce. Když změnu neohlásíte a bez vysvětlení koncesionářské poplatky nezaplatíte (nebo zaplatíte míň), hrozí tisícikorunová pokuta.

Hlásit musíte také změnu adresy, obchodního jména nebo periodicity úhrad.

Cesty, jak nové údaje ohlásit, jsou dvě – buď využijete online aplikace na webu České televize a Českého rozhlasu, nebo na adresu veřejnoprávních médií zašlete změnový formulář, jde to i datovou zprávou.

Jen pozor, ať použijete správný tiskopis. „Formulář čestného prohlášení o tom, že nevlastníte TV přijímač, nepoužívejte v případě, že jste evidovaný poplatník a chcete se odhlásit. V tomto případě používejte evidenční list, s jehož pomocí ukončete evidenci,“ upozorňuje Česká televize.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2017 9:55, Kikina

Pro důchodce /mimo aktivní život/ určitě dobrá služba, + udržuje zaměstnanost celého verglu herců, zpěváků a lidíček k tomu potřebných.
Jinak sračkomet reklam a stupidit. Aktivní život,sport, cestování,komunikace a vlastní prožitek, lepší variantou tohoto šíleného pozůstatku komunistické masové "Hypnozy".

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services