Povinné ručení zdražuje. Nový index ukazuje, jak se liší

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 22. 7. 2020 | 9 komentářů
Finančně poradenská společnost Partners sleduje ceny pojištění pro nejtypičtější vozy v Česku.
Povinné ručení zdražuje. Nový index ukazuje, jak se liší

Zdroj: Shutterstock

Povinné ručení na začátku léta zdražovalo. Například průměrná cena pojištění pro starší Škodu Octavia dělala v červnu 7525 korun, což bylo o 92 korun více než v květnu. Ukazuje to nový index sestavovaný finančně poradenskou společností Partners. Ten sleduje ceny autopojištění pro nejtypičtější vozy v Česku.

Majitel staršího vozu Škoda Octavia se silnějším motorem a plnými bonusy za bezeškodní průběh předchozího pojištění mohl v červnu získat povinné ručení za průměrnou cenu 3398 Kč. Oproti tomu majitel stejného vozu bez bonusů by zaplatil kolem 11 651 Kč.

Partners index pro Škodu Octavia tak vzrostl na 7525 Kč oproti květnovým 7433 Kč. Ukazuje vývoj ceny povinného ručení středních limitů u osmileté Octavie s naftovým motorem s vyšším objemem i výkonem (1968 ccm, 100 kW). Majitel vozu žije v okresním městě do 100 tisíc obyvatel.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Automobilový vůz
Zdroj: Shutterstock

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Zdražování se v červnu týkalo i majitelů staršího vozu Škoda Fabia se slabším motorem. S plnými bonusy průměrná cena dělala 2425 Kč a bez bonusů 8085 Kč.

Partners index pro Fabii stoupl na 5255 Kč z květnových 5120 Kč. Sleduje ceny povinného ručení středních limitů u sedmnáctileté Škody Fabia s benzinovým motorem s nižším objemem i výkonem (1198 ccm, 47 kW). Majitel vozu žije v okresním městě do 100 tisíc obyvatel.

Nové vozy reprezentuje Škoda Kodiaq. Řidič z Prahy s plnými bonusy získá povinné ručení průměrně za 3779 Kč, bez bonusů se suma vyšplhá na 7420 Kč.

Partners index pro Kodiaq tak aktuálně dosahuje částky 5600 Kč. Sleduje vývoj ceny povinného ručení středních limitů u nového Kodiaqa s naftovým motorem s vyšším objemem a výkonem motoru (1968 ccm, 110 kW).


Čtěte více:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2020 6:04, Vojtěch

Kdo jezdí trvale bez nehody, třeba několik desítek let, měl by platit stejnou výši povinného pojištění nebo zvýšené pouze o inflaci. Praxe je bohužel jiná. Pojišťovny zvyšují částku těmto lidem i o desítky %. Osobně mě donutí pojišťovna změnit stávající pojišťovnu za jinou, která mě nabídne nižší pojistné. Zákon, který toto řeší je chybný, měl by toto řešit jinak.

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2020 16:33, Michal

No,já jej stejně neplatím,takže je mi to jaksi u pr...!

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

22. 1. 2024 | Pavla Adamcová

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

Také na cesty po Evropě by od příštího roku měla nově stačit zelená karta jen v elektronické podobě, například uložená v mobilním telefonu. 

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services