Tři roky hrozí zdražením. Pro dobré řidiče ale povinné ručení zlevňuje

Pojišťovny opakovaně mluví o tom, že na povinném ručení tratí, a proto ho budou muset zdražit. V praxi to ovšem vypadá tak, že většina řidičů spíše může dostat slevu. Cena roste jen pro nejrizikovější klienty – nákladní auta a mladé řidiče.
Tři roky hrozí zdražením. Pro dobré řidiče ale povinné ručení zlevňuje

Pro většinu řidičů v Česku je to dobrá zpráva. Přestože pojišťovny už minimálně tři roky hlasitě zdůrazňují, že na povinném ručení prodělávají miliardy korun ročně a musí ho zdražit, v praxi si většina řidičů nepřiplatí. Spíše naopak. 

Ukazuje to pohled na průměrnou cenu povinného ručení, která v roce 2016 zůstává prakticky stejná jako v předchozím roce – 2746 korun podle České kanceláře pojistitelů. A ještě lépe je to vidět, když porovnáme konkrétní ceny na čtyřech modelových příkladech.

Kdo srovnává, ten jede. Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Ze srovnání řidičů, které zohledňuje jejich věk, bydliště, stáří auta a obsah motoru, vyplývá, že některé pojišťovny oproti loňsku zlevnily povinné ručení řidičům jezdícím bez nehod. Příkladem jsou Axa, Allianz, ČSOB, Uniqa nebo Slavia. Změnu vysvětlují větší snahou rozlišovat ceny podle kvality jízdy řidiče – tedy podle toho, jak často bourá.

„Snažíme se, aby cena byla spravedlivější. Výhodnější ceny nabízíme méně rizikovým klientům, ti rizikovější si naopak musí připlatit,“ říká například za pojišťovnu Axa mluvčí Naděžda Šeráková. „Motoristům bez nehod povinné ručení dále zlevňujeme, zatímco klienti s vyšší škodní frekvencí za poslední roky si musí připlatit,“ potvrzuje i Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny Uniqa.

Pojišťovny výrazně zdražují jen těm klientům, na nichž v minulosti nejvíce prodělávaly. Pro nákladní auta tak povinné ručení v posledních pěti letech zdražilo o 15 procent na průměrných 46 tisíc korun. Pro mladé řidiče (zhruba do 30 let) osobních aut, u kterých pojišťovny evidují vysoké riziko pojistné události, pak průměrné pojistné zdražilo za posledních pět let o více než osm procent na 4634 korun.

Detailní srovnání cen povinného ručení pro čtyři modelové příklady (pro detail na obrázek klikněte) | Foto: Aktuálně.cz

U největší skupiny řidičů (majitelé osobních aut nad 30 let) ale pojišťovny ceny většinou nezvedají, protože se o ně nejvíce přetahují. Naposledy s trhem výrazně zahýbala pojišťovna Allianz, která v říjnu rozjela kampaň na pojištění podle toho, kolik řidič najezdí ročně kilometrů. V sazebníku, který vychází z nového modelu posuzování rizik, jsou zvýhodněni zkušení řidiči, kteří kromě bezeškodní historie najezdí méně kilometrů.

Anketa

Platíte teď za povinné ručení víc než posledně?

„Když vyjdu ze srovnání nových cen s těmi, které jsme dosud měli, tak najedete‑li do pěti tisíc kilometrů ročně, bude pojištění v průměru o 40 procent levnější. To je zhruba o tisíc korun. Do 10 tisíc kilometrů je zlevnění asi o 20 procent,“ tvrdí Jakub Strnad, šéf Allianz pojišťovny. Naopak mladým řidičům od 18 do 23 let, které považuje za nejrizikovější, zvedla Allianz cenu skoro o sto procent.

Lídr trhu Česká pojišťovna meziročně svou strategii nezměnil. Ceny v modelových příkladech řidičů zůstaly na stejné úrovni jako před rokem.

Jsou i pojišťovny, které meziročně zdražily také některým klientům bez nehod. Cenu zvýšily například Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna.

I když ke zdražování pojišťovny nepřistupují plošně, a více jich dokonce pojištění zlevňuje, existují pro růst ceny objektivní důvody. Od roku 2014 platí nový občanský zákoník, podle něhož mohou soudy za zranění a úmrtí při autonehodách přiznávat poškozeným vyšší odškodné. V posledních letech tato částka výrazně roste. Vyplácí ji přitom právě pojišťovny z povinného ručení.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

22. 1. 2024 | Pavla Adamcová

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

Také na cesty po Evropě by od příštího roku měla nově stačit zelená karta jen v elektronické podobě, například uložená v mobilním telefonu. 

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services