Nové povinné ručení podle Allianz. Kdo jezdí málo, platí míň

Novinka potěší hlavně sváteční řidiče. Cenu povinného ručení totiž Allianz počítá podle počtu ujetých kilometrů. Na nejvyšší slevu – čtyřicet procent, dosáhnou řidiči, kteří ročně ujedou míň než pět tisíc kilometrů. Slevu podle ročního nájezdu bude pojišťovna nabízet také u havarijního pojištění a pojištění skel.
Nové povinné ručení podle Allianz. Kdo jezdí málo, platí míň

Levnější povinné ručení – maximálně o dvacet pět procent pro řidiče, kteří najezdí míň než osm tisíc kilometrů ročně – dosud nabízela pouze pojišťovna UNIQA. Řidiči, kteří chtějí slevu využít, si ale musí nechat do auta nainstalovat speciální systém, pomocí kterého pojišťovna ujeté kilometry měří. Kromě počítání kilometrů pak slouží SafeLine pojišťovny UNIQA také k lokalizaci odcizeného auta a pomáhá i při nehodě – nárazové čidlo přenáší signál o havárii na dispečink asistenční služby, která zorganizuje pomoc.

Podobný systém nedávno představila tuzemským pojišťovnám norská společnost Telemotix. Krabička, kterou instaluje do automobilů, ale nemá pomáhat při bouračce nebo krádeži. Sleduje především styl a bezpečnost samotné jízdy – zkoumá, jak často řidič brzdí, zrychluje nebo překračujete povolenou a rychlost. Řidiči, jejichž jízdu systém vyhodnotí jako bezpečný, by pak mohli získat slevu na povinné ručení.

Pojišťovna Allianz ale přichází s vlastním řešením, které se obejde bez Velkého bratra. Jak konkrétně by mělo nové povinné ručení od Allianz fungovat?

Anketa

Už jste někdy bourali?

Sleva na základě najetých kilometrů

Zatímco současná praxe cenově zvýhodňuje zejména majitele aut z menších měst a také řidiče, kteří nebourají, nové povinné ručení od Allianz potěší všechny, kteří na silnicích tráví minimum času. „Chceme, aby se motoristé, kteří toho tolik nenajezdí, zamysleli nad svým povinným ručením. Dáváme jim příležitost, aby si sami sazbu upravovali. Nezajímá nás už jen to, v jak rizikovém prostředí se pohybují, ale zejména kolik v něm doopravdy stráví času,“ uvádí ředitelka autopojištění Allianz pojišťovny Veronika Hašplová.

V praxi si řidiči, kteří nové povinné ručení od Allianz využijí, zvolí tarifní variantu podobně jako při platbě za elektřinu či plyn. Při sjednání smlouvy jednoduše odhadnou, kolik kilometrů ročně najedou a na základě toho dostanu slevu:

  • 40 procent při ročním nájezdu do 5000 kilometrů
  • 30 procent při ročním nájezdu do 7500 kilometrů
  • 20 procent při ročním nájezdu do 10 000 kilometrů
  • 10 procent při ročním nájezdu do 12 500 kilometrů

Jednou za rok pak s pojišťovnou zúčtují, a pokud se ukáže, že najezdili míň, pojišťovna jim část peněz vrátí. V opačném případě řidič rozdíl doplatí a na další rok si nastaví vyšší tarif.

Chcete ujet?

Pět rad pro ty, kteří chtějí měnit pojišťovnu

Jezdíte málo a chtěli byste ušetřit, jen máte povinné ručení u jiné pojišťovny? Poradíme, kdy můžete od pojišťovny odejít.

Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

Stačí fotka tachometru

Řidiči, kteří nabídku využijí, nebudou muset do auta instalovat žádné speciální zařízení – postačí fotka tachometru. Pojišťovna je podle ředitele oddělení právního a vyšetřování Ludvíka Bohmana dobře připravena na klienty, kteří by se chtěli pokusit o podvod. „Přetáčení tachometrů, úpravu fotek či nahlašování nepravdivých údajů jsme schopni odhalit a sankce pro podvodníky budou velké,“ tvrdí Bohman. Pojišťovna mimo jiné spolupracuje s firmou CEBIA, která se zaměřuje na prověřování původu a historie vozidel. Do její databanky se sbíhají informace z dvou tisíc míst, mezi nimi například právě údaj o stavu tachometru.

Novinku chce zavést Allianz od října. Kromě povinného ručení bude pojišťovna nabízet slevu podle počtu najetých kilometrů také u havarijního pojištění a pojištění skel. V případě havarijního pojištění budou slevy nicméně nižší – třicet procent pro řidiče, kteří ujedou míň jak pět tisíc kilometrů za rok, dvacet procent při nájezdu do sedmi a půl tisíce kilometrů a kdo najede míň jak deset tisíc kilometrů, dostane slevu deset procent.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2016 14:25, jezevec

jakou to má koincidenci s bonusy za bezškodní průběh?
bonifikace za nízký nájezd se sčítá, řadí za sebe, nebo se vybírá jedna z nich?

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2016 13:30, Štěpán

Revoluce spuštěna! Spočítejte si svoje autopojištění na www.jezdimmalo-platimmalo.cz

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nabourali ho. Pojišťovna nezaplatí celou opravu: Auto je teď prý lepší než před nehodou

25. 7. 2016 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Nabourali ho. Pojišťovna nezaplatí celou opravu: Auto je teď prý lepší než před nehodou

Nabourali mu auto, nehodu nezavinil. Postupoval přesně podle instrukcí pojišťovny viníka, a stejně nakonec škodu musel platit z vlastní kapsy. Argument pojišťovny: nepředložil jste... celý článek

Viník odjel od nehody. Kdo vám škodu zaplatí?

6. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Viník odjel od nehody. Kdo vám škodu zaplatí?

Přijdete k zaparkovanému autu a je zrasované tak, že ho nemůžete poznat. Nebo možná „jen“ zmáčknuté. Každopádně, někdo vám způsobil škodu a k odpovědnosti se nehlásí – po pachateli... celý článek

Povinné ručení: Jak optimalizují pojišťovny náklady? Krátí pojistné plnění!

27. 5. 2015 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Povinné ručení: Jak optimalizují pojišťovny náklady? Krátí pojistné plnění!

Minimální zákonný limit pro újmy na zdraví je 35 milionů korun. Není to málo, ale jako viník nehody můžete snadno zjistit, že pořád pár milionů na úhradu škody chybí. Pojišťovny navíc... celý článek

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

31. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

Povinné ručení patří k nejobvyklejším pojistným produktům, máme ho skoro všichni. A přesto je kolem něj spousta pověr a výmyslů, nejasností. Třeba kolem toho, kdy povinné ručení zaniká,... celý článek

Expert pojišťovny o srovnávačích: Pojištění je buď dobré, nebo levné

21. 11. 2014 | Martin Vlnas, Monika Veselíková | 6 komentářů

Expert pojišťovny o srovnávačích: Pojištění je buď dobré, nebo levné

Prodej pojištění přes internet stále roste. S Jiřím Novým, marketingovým specialistou Allianz pojišťovny pro internet, jsme mluvili o povinném ručení, on-line pojištění, ale také o... celý článek

Partners Financial Services